Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

ACTUALIZARE Primăria Sibiu a cumpărat iluminat festiv de 1,6 mil. lei. Iluminatul era plănuit pentru Crăciunul trecut

ACTUALIZARE Primăria Sibiu a cumpărat iluminat festiv de 1,6 mil. lei. Iluminatul era plănuit pentru Crăciunul trecut

806 ornamente pentru stâlpi, 137 de ornamente suspendate, dar și 100 de șiruri luminoase sau 250 de țurțuri luminoși fac parte din lista achizițiilor tocmai realizate de Primăria municipiului Sibiu.

1,65 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea contractului semnat de Primăria municipiului Sibiu cu asocierea SC Euro Audit Service SRL - Rac Construct Moreni SRL, ambele din județul Dâmbovița. Contractul a fost semnat pe 11 februarie 2019 și are drept obiect furnizarea de “elemente ornamentale de iluminat festiv de tip clasic“, respectiv “elemente ornamentale de iluminat festiv de tip inteligent“.

Practic, este vorba de ornamentele pentru iluminatul orașului pe timp de iarnă, ornamente cu care Sibiul ar fi trebuit împodobit încă de dinaintea Crăciunului de anul trecut. Acest lucru nu s-a mai putut întâmpla, însă, deoarece Primăria Sibiu nu a reușit să încheie acest contract, pentru care a lansat procedura de achiziție din 6 iunie 2018.

Erau așteptate de anul trecut. Alături de cinci brazi de aluminiu

Licitația lansată în vara anului trecut aloca un buget de cel mult 1,93 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția unei liste lungi de elemente de ornament festiv. Cap de listă sunt 48 de stele de mari dimensiuni, tridimensionale, de tip inteligent, care urmează a fi atârnate de cupola de lumini achiziționată în 2012. Opt dintre stele au un diametru de trei metri, 16 – de doi metri, iar restul de 24 vor avea un diametru de 1,2 metri. Led-urile acestor stele vor trebui să aibă două culori, iar controlul acestora trebuie să poată fi făcut de la distanță. “Fiecare stea va putea fi controlată separat, astfel încât să-i poată fi schimbată culoarea și micșorată intensitatea luminoasă“, mai precizează reprezentanții administrației locale, în caietul de sarcini al procedurii. Primul montaj al acestor stele trebuie realizat de firma care va câștiga acest contract.

În afara stelelor tridimensionale, lista elementelor decorative achiziționate la finele acestei ierni mai include 806 ornamente pentru stâlpi, ornamente cu diferite forme (stele, stele cu ghirlande, globuri etc). Pe lângă acestea, vor mai trebui livrate 137 de ornamente suspendate (diferite forme de stele sau perdele de stele), patru brazi pe structură de aluminiu cu o înălțime de 5,3 metri și un brad tot pe structură de aluminiu cu o înălțime de zece metri. În lista de ornamente festive de iarnă solicitate mai intră 100 de șiruri luminoase, 15 perdele de leduri (3×2 m), 250 de șiruri de țurțuri luminoși (de 300 x 50 cm) și mai bine de un kilometru (1.260 de metri) de furtun luminos.

Câștigătorii sunt liberali. Vizitați de ANAF tocmai pentru un contract de iluminat

Licitația pentru achiziția elementelor luminoase mai sus descrise a fost lansată pe 6 iunie 2018. Potrivit planurilor inițiale, contractul ar fi trebuit atribuit în cursul lunii septembrie, doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat: MK Illumination SRL, cealaltă societate care a depus ofertă pentru furnizarea acestor sisteme de iluminat, a contestat oferta asocierii SC Euro Audit Service SRL - Rac Construct Moreni SRL. Motivele enumerate în contestație sunt numeroase, pornind de la faptul că oferta concurentă nu ar respecta caietul de sarcini, până la faptul că oferta financiară concurentă nu corespunde cerințelor din documentația de atribuire. Contestația s-a judecat, pe fond, la Tribunalul Sibiu care a respins-o. MK Illumination a formulat recurs, dar și Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins demersul, definitiv, la jumătatea lunii ianuarie.

SC Euro Audit Service SRL este o societate deținută, în proporție de 99,99%, de către Maria Gabriela Horga, fiica lui Vasile Horga, cel care în legislatura trecută a fost deputat din partea PNL (în legislatura 2000 – 2004, Horga a fost senator ales pe listele PRM). În vara anului 2017, ANAF a făcut public un raport în care era indicat faptul că SC Euro Audit Service SRL a încasat în mod ilegal 2,2 milioane de lei, tocmai dintr-un contract de iluminat public, încheiat cu primăria Târgu Jiu.

“Potrivit inspectorilor, adaosurile practicate de firma din Târgovişte în contractele cu Primăria Târgu Jiu sunt de ameţitoare, de aproximativ 400%. Astfel, o ghirlandă a fost cumpărată de Euro Audit Service SRL cu 66 de lei, iar suma cerută Primăriei Târgu Jiu a fost de 266 de lei; ţurţurii cu led au costat 94 de lei, iar primăria a fost facturată cu 394 de lei. Reprezentanţii ANAF susţin că preţul a fost supraevaluat de patru ori, situaţie interzisă de legislaţie, iar adaosurile practicate sunt ilegale. De asemenea, firma din Târgovişte avea la data respectivă doar opt electricieni, care au efectuat 5.111 ore de muncă pe care Primăria Târgu Jiu le-a decontat, ceea ce înseamnă că un electrician a lucrat 80 de ore într-o singură zi. Lista ilegalităţilor este mult mai lungă“, relata, în vara lui 2017, ziarul Adevărul.

Reprezentanții firmei: Euro Audit Service nu a fost cercetată, vrem o colaborare bună cu Sibiul

În urma publicării articolului, reprezentanții Euro Audit Service SRL au dorit să aducă o serie de precizări. Prima ar fi referitoare la faptul că nu lor li se datorează semnarea cu întârziere a contractului, ci contestației și, ulterior, demersurilor în instanță formulate de cei de la MK Illumination SRL, cealaltă companie care a depus ofertă în cadrul licitației organizată de Primăria Sibiu. ”Ei au ofertat un preț apropiat de cel maxim, de 1,9 milioane de lei fără TVA, pe când oferta noastră a fost cu aproape 600.000 de lei mai mică, criteriul de atribuire al contractului fiind prețul cel mai mic. Dar contestația a fost respinsă și pe fond, de către Tribunalul Sibiu, și definitiv, la Curtea de Apel Alba. Însă din cauza acestor procese a fost afectat atât orașul Sibiu, care a fost văduvit de aceste sisteme de iluminat festiv sărbătorile trecute, cât și compania noastră, care s-a «încărcat» cu niște materiale care nu au mai putut fi decontate anul trecut, generându-ne niște costuri suplimentare. Este prima noastră colaborare cu Primăria Sibiu și cetățenii Sibiului și nu am vrea să pornim la drum cu impresii greșite”, a arătat Alexandru Cârlig, administratorul Euro Audit Service SRL, pentru Turnul Sfatului.

În ceea ce privește raportul întocmit de ANAF în 2017, reprezentanții firmei Euro Audit Service SRL arată că acest document a fost atacat în instanță. ”Acest raport a fost desființat în instanță, unde noi la-am atacat deoarece am considerat că nu a fost întocmit corect. Am câștigat în instanță anularea acestui raport, deci prin urmare firma nu a fost și nici nu este cercetată pentru astfel de contracte”, mai arată administratorul Euro Audit Service SRL.

 

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

bine ca la noi in primarie nu e nimeni care sa verifice firmele care obtin sau participa la licitatii si sa le opreasca pe cele care au avut probleme... dar la noi in primaria Sibiu este jale :(
Raspunde

Robert

Acum 5 ani

Eh, la Sibiu in raiul FDGR si PNL ar fi fost culmea sa nu isi faca aparitia o firma de casa. Bine ca ii blamam pe astia de la PSD dar la restul nu ne uitam.
Raspunde

tulai !

Acum 5 ani

5 brazi de aluminiu. e clar, o sa fie un targ de Craciun la fel de reusit ca anul trecut = FARA BRAD. Tov. Fodor,asa e si in Germania , la targurile cu traditie, alea de 500 de ani ? tot de aluminiu, nu ?
Raspunde

Mosu

Acum 5 ani

Nu, ca aia în Germania nu mai au voie la un Crăciun, ca nu i corect politic și etnic
Raspunde

Sergiu

Acum 5 ani

Brazii artificiali sr merge montati in sensurile giratorii dar in piata trebuie unul natural
Raspunde

binema

Acum 5 ani

Sibienii au votat !!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus