Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Vrem o țară ca afară, dar nu și în parcările drumurilor naționale. “La jumătate de oră de la curățenie, mizeria e la loc“

Vrem o țară ca afară, dar nu și în parcările drumurilor naționale. “La jumătate de oră de la curățenie, mizeria e la loc“

Câmpuri de gunoaie produc șoferii aflați pe drumurile din județul Sibiu. Parcările din zona drumurilor naționale au aspectul unor gropi de gunoi, permanent alimentate de șoferii pe care nu are cine să îi amendeze.

Veștem, parcarea de dinaintea sensului giratoriu, sensul de mers către Vâlcea. Din dreptul filtrului instituit de inspectorii de trafic rutier care opresc aleatoriu mașini de mare tonaj aflate în trafic, pe marginea drumului se cască un câmp de gunoaie. Printre bălți cu o apă de o culoare dubioasă, sticle de plastic de diferite mărci și dimensiuni, pungi de tot felul, doze de bere și de suc, scutece și pahare de unică folosință, caserole, ba chiar și oale și tot felul de hârtii domină peisajul de la marginea asfaltului. “Vin cei de la drumuri și curăță. Cel puțin o dată pe săptămână. Dar lumea aruncă gunoaie tot timpul pe aici. N-ai ce să le faci“, povestesc comercianții care, odată cu venirea primăverii, și-au redeschis micile afaceri de la marginea unuia dintre cele mai circulate tronsoane rutiere din țara noastră, pe care se suprapun drumurile naționale 1 și 7.

gunoaie drumuri pano 1_Fotor

Veștem, parcarea de după benzinăriile din zona sensului giratoriu, sensul de mers către Sibiu. Parcare e mult spus, fiind, de fapt, zona bătucită de camioanele și mașinile care de-a lungul timpului au tot oprit în zonă. Arbuștii și copacii care despart zona de câmpul agricol sunt de-a dreptul năpădiți de aceleași cantități impresionante de gunoaie, aruncate din mașinile trecătorilor.

DN1 / DN7, parcarea dintre ieșirea din Veștem și sensul giratoriu din dreptul parcului industrial Șelimbăr, sensul de mers către Sibiu. Aici, la marginea drumului au fost “depozitate“ gunoaiele locuitorilor din zonă. Sunt ușor de recunoscut după faptul că sunt grupate în pungi de plastic, așa cum au fost scoase din casele oamenilor.

gunoaie marginea drumului 10_Fotor

“În jumătate de oră, mizeria este la loc“

Cei care întrețin curățenia în parcări și de-a lungul drumurilor naționale sunt angajații Secției sibiene a Drumurilor naționale. Lunea și vinerea, aceștia au program de golit coșurile de gunoi și de igienizat parcările și marginile drumurilor. Munca lor, însă, e una sisifică. “Anual, strângem cam 90 de tone de gunoaie, pe care le depozităm conform legii. Lunar, folosim cam 600 de saci de gunoi pentru a strânge toată mizeria produsă în continuu. Dar lucrurile nu sunt chiar ușoare, deoarece mizeria reparare rapid. De curând, de exemplu, am avut o situație pe Valea Oltului, unde am igienizat o parcare. Ne-am continuat activitatea până la limita cu județul Vâlcea. La întoarcere, după aproximativ jumătate de oră, parcarea pe care noi am curățat-o era din nou plină de mizerii: oprise un autocar, din care majoritatea celor care au coborât și-au aruncat gunoaiele care pe unde“, povestesc drumarii sibieni.

Potrivit lor, în bugetul anual al Secției sibiene sunt alocați bani și pentru noi coșuri de gunoi și mobilier specific parcărilor. “Cel puțin jumătate din coșurile de gunoi sunt distruse în fiecare an. Uneori coșurile de gunoi sunt furate, la fel ca și mobilierul. Pe cele care nu le pot fura, le sparg sau le dau foc“, mai arată drumarii sibieni.

Întreținerea curățeniei de-a lungul drumurilor naționale devine o problemă și birocratică. Responsabilitatea celor de la secția de drumuri vizează strict spațiul parcărilor și încă cei unu sau doi metri de acostament, dincolo de rigole fiind terenuri private sau ale altor entități publice. Iar obiceiul șoferilor este de a-și arunca gunoaiele departe, mult dincolo de suprafețele care intră în competența drumarilor.

N-are cine să îi amendeze

De săptămâna trecută, reprezentanții Comisariatului județean Sibiu din cadrul Gărzii de mediu au trimis o atenționare tuturor primăriilor din județ, inclusiv secției drumurilor naționale și a centrului de întreținere a autostrăzii de la Săliște, prin care li se solicită să igienizeze zonele aferente drumurilor din orice categorie. Acțiunea face parte dintr-un program mai amplu de control, care se va derula la nivelul fiecărei localități din județ, tematica fiind cea a salubrizării. Activitatea de control, însă, nu poate fi extinsă și la monitorizarea zonelor în care sunt aruncate gunoaie, din cauza organigramei mereu restrânsă a Comisariatului de la Sibiu. “Noi nu avem aparatură montată care să ne ajute la surprinderea celor care aruncă diferite deșeuri pe marginea drumului. Comisariatul sibian funcționează ca serviciu în cadrul Comisariatului național al gărzii de mediu, funcționăm fără personalitate juridică, și avem cinci echipe de control. Cinci echipe pe întreg județul și pentru întreaga arie de responsabilitate a Comisariatului. Ne dăm tot interesul și facem tot ceea ce ne stă în putință, dar suntem foarte puțini“, arată Constantin Dragomir, comisar șef.
Până la publicarea acestui articol, drumarii sibieni au curățat din nou zonele aferente parcărilor din zona Veștem. Cantitatea de deșeuri strânsă numai din acea zonă a umplut mai bine de jumătate din remorca unei camionete.

parcare curatata_Fotor

 

“Le dă cu securea în cap“

Nu doar la Veștem gunoaiele care apar prin parcări aparțin locuitorilor din zonă. Ci și în parcările de pe marginea DN 14, Sibiu – Mediaș – Sighișoara. “Anul trecut, într-o parcare din zona Șura Mare, alături de coșul de gunoi era un sac mare cu deșeuri. Când colegii noștri au vrut să încarce sacul, acesta s-a rupt. Printre gunoaiele de tot felul erau și facturi de la utilități, astfel că a fost ușor de identificat persoana căreia îi aparținea mizeria. Colegii mei au încărcat totul într-un alt sac și s-au deplasat la adresa de pe facturi, o adresă din Șura Mare. A ieșit mare scandal: cel care locuia acolo a început să strige că nu e al lui și i-a amenințat pe colegi că le dă cu securea în cap dacă nu pleacă de la poartă. Cu astfel de situații ne întâlnim“, mai povestesc drumarii sibieni.

drumuri gunoaie pano 2_Fotor

gunoaie marinea drumului 1_Fotor gunoaie marginea drumului 11_Fotor gunoaie marginea drumului 8_Fotor gunoaie marginea drumului 3_Fotor gunoaie marginea drumului 4_Fotor gunoaie marginea drumului 2_Fotor

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

HOP

Acum 3 ani

nu -i posibil ,este vorba de educatie,7 ani,cultura ....aceste lucruri lipsesc ,si nu le recuperam Niciodata !
Raspunde

Bla bla

Acum 3 ani

Nu se recupereaza pt. ca nu se vrea! Cam asta e nivelul natiei asteia in deriva totala. Pur si simplu se complac in situatie, si le place! Democratie mereu prost inteleasa dupa '90. DEMOCRATIE=responsabilitate. NU fac ce ma taie capul si tai capul altora (la propriu). Si sa fie munti de gunoaie, no problem, romanasul isi face casa in muntele de gunoi, si e fantastic de mandru (ca roman). Din pacate comportamentul si mentalul asta bolnav-egoist are rezultatele politicii, infrastructurii, serviciilor, educatia generatiilor viitoare, imaginii externe....
Raspunde

vasile

Acum 3 ani

Pai Politia ce face? Domnul politist rural trebuia sa ii faca proces verbal de amenda. Sanatate.
Raspunde

Tudor

Acum 3 ani

Taxa pe PET, oameni buni. La fiecare PET să plătești o garanție de 1 leu. Duci PET-ul la automat, primești Leul înapoi. Mă credeți că nu mai vedeți urmă de PET pe marginea drumului?
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Zona in discutie precum Stim nu e o parcarea propriu -zisa. E un fel de fâşia Ghaza in care se petrec multe chestii . Chiar si Politia o utilizeaza, ba pentru a-si parca propriile vehicole, ba pentru a trage pe dreapta la discutii cate un conducator auto, o zona de.mici şmenuri, loc de gasit " carne " la preț de criza ..... Sa nu ne dam raniti fara sa avem nici macar o vânataie, toate astea se intampla cu stirea si indolenta autoritatilor responsabile. E atat de greu sa tragi cu excavatorul in şant si sa izolezi astfel perimetrul? Sau niste separatoare de benzi din beton? Probabil da
Raspunde

Li Tai

Acum 3 ani

@nobody like everybody! „Zona in discutie precum Stim nu e o parcarea propriu -zisa.” Din pacate zona in discutie se refera la toata zona geografica numita Romania. Din varful muntilor de la Balea, Transalpina, Ceahlau, Arieseni, etc,etc. si pana la tarmul marii, este o mizerie generala pe toate paraiele si pe marginia tuturor drumurilor si cailor ferate. Mai sus scria cineva ca poporului ii lipsesc cei 7 ani de educatie, etc. Din nefericire poporului roman ii lipsesc vreo 2000 de ani de civilizatie si educatie si asta o poate observa oricine este din alta tara unde educatia si civilizatia s-a impus, nu neaparat prin democratie, ba din contra. Deci, din pacate, cam degeaba incercam unii dintre noi (un numar infim) sa trezim sentimentul de cultura si civilizatie unei enorme multimi de indivizi, care nu asteapta altceva decat sa moara (mai recent) vecinul pentru ai putea manca capra.
Raspunde

Cristi

Acum 3 ani

Majoritatea parcărilor au coșuri de gunoi subdimensionate. Ma îndoiesc ca de 2 ori săptămânal se ridica gunoiul! Poate de 2 ori pe an. În afara faptului ca sunt puține parcări. Asta nu scuza comportamentul unora care dacă vad ca este coșul plin arunca pe jos. Cum au carat petul pana acolo ar putea să-l care pana au posibilitatea să-l depoziteze într-un loc adecvat. Nu mai vorbim de banii sifonati cu igienizarea parcărilor!
Raspunde

Cristi

Acum 3 ani

Eu nu cred ca sunt cosuri de gunoi iar daca ar fii, sunt insuficiente(nu e scuza pt a arunca gunoiul). Nici in oras nu sunt destule cosuri...
Raspunde

Doar un trecator

Acum 3 ani

Dezolant intradevar... Dar totusi nu am vazut in nici o poza cosuri de gunoi, pentru ca astfel de imagini sa nu mai apara. Poate un gard care sa imprejmuiasca zona, Macar niste sort care sa astupe gropile si sa nu se mai formeze balti.... De altfel de lucruri cum ar fi masute sau banci nici nu indraznesc sa aduc vorba.... CNAIR, Ministerul transportuilor.... Doar masini de furat bani pentru partid....ZERO rezultate....
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Dar ce ar fi daca ne-am lua gunoiul si l-am aruncam impreuna cu cel menajer? Ce frumos ar fi sa nu mai dam vina pe nimeni si sa aratam noi ca se poate? E prea mult nu?
Raspunde

ionc

Acum 3 ani

ari fii bine daca acel ministru al turismului sar ocupa de acelea Probleme ca astfel de cazuri sunt in toata tara .o impresie proasta isi fac turistii care viziteaza tara.
Raspunde

un sas

Acum 3 ani

Prin anii 1996 am fost cu un grup de oameni de afaceri in RO.Nu cunostea tara dar au fost foarta inpresionati sunand ...daca oamenii astea stiu sa valorifce cum trebui apa minerala ce curge pe vale si natura ...o sa traiasca mai bine ca ELVETIENII...din pacate nu sa intimplat asa.
Raspunde

Radio VALCEA

Acum 3 ani

Asta i farmecul SIBIULUI !!
Raspunde

Peppi

Acum 3 ani

nu-ti place ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus