Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

Înghesuială la stat pe salarii mari. Lider sindical: În 2019 vom avea multe greve în privat

Înghesuială la stat pe salarii mari. Lider sindical: În 2019 vom avea multe greve în privat

Majorările succesive ale salariilor din sectorul bugetar face ca rata plecărilor (migrării) să se mențină la un nivel ridicat, iar interesul pentru găsirea unei "pile" pentru un loc în Administraţia publică să crească în detrimentul profesionalizării, arată o analiză a Economica.net. I-am întrebat pe câțiva dintre liderii sindicali din Sibiu dacă observă o dorință mai mare a oamenilor de a se angaja la stat.

Potrivit sursei citate, salariul mediu din Administraţia publică depăşeşte 4.200 de lei net în 2018 şi e cu peste 50% mai mare decât salariul mediu pe economie, conform datelor preliminare ale Institutul Naţional de Statistică.

Conform ultimelor informații transmise de Agenția Județeană Sibiu a Ocupării Forței  de Muncă, la nivelul judeţului sunt disponibile 1.449 locuri de muncă vacante oferite de 92 angajatori. Din totalul locurilor de muncă, 65 se adresează persoanelor cu studii superioare (director economic, economist, inginer construcţii civile, inginer de sistem în informatică, inginer electromecanic, inginer instalaţii pentru construcţii, inginer mecanic, programator de sistem informatic, proiectant inginer mecanic, şef restaurant, etc.) în timp ce 1.384 sunt pentru persoane fără studii superioare.

Nicolae Hanea, președintele Sindicatului Finanțe Locale Sibiudin cadrul Primăriei Sibiu, spune că oamenii vin să munceasă la stat „pentru ca aici e stabilitate”. Problema este că aceștia „nu stau foarte mult”, precizează liderul de sindicat. „E mai tentant să începi de aici, în funcție de calificările și responsabilitățile fiecăruia, însă nu rămân pentru că la primării este, totuși, destul de limitat nivelul salarial în comparațiile cu cel din mediul privat”, a explicat Nicolae Hanea.

În învățământ după 30 de ani de muncă salariul ajunge la nivel maxim

Dumitru Fârțonea, președintele Sindicatului Învățământului preuniversitar din județul Sibiu, are peste 35 de ani de activitate didactică și spune că rezultatele analizei nu se referă și la Educație. „Meseria de dascăl nu mai e chiar așa de satisfăcătoare pentru tânăra generație din punct de vedere salarial și nici din punct de vedere al respectului social. E supusă unui efort peste medie de continuarea pregătirii și examene serioase în carieră”, explică acesta.

Potrivit liderului de sindicat, momentul în care salariile din învățământ depășesc media sau sunt „cât de cât satisfăcătoare” e în a doua parte a vieții unui angajat - adică după 30 de ani de activitate.

„Dintre funcționarii publici, noi nu suntem chiar cei mai fericiți. Noi, în legea nouă, am schimbat marota aceasta, adică am scăzut 10 ani și, astfel, după 20 de ani se ajunge la un salariu maxim în învățământ, dar va trebui să mai dureze un timp pentru a fi o masă critică de angajați, adică va mai trece timp ca să-și facă efectul, dacă va rămâne în vigoare” - Dumitru Fârțănea.
Președintele SIP Sibiu subliniază, totuși, că pentru învățământ „rămâne handicapul că meseria nu mai este atractivă din punct de vedere al respectului; există o oarecare încărcătură de stres în relația cu părinții și elevii și o nebunie de birocrație aproape dusă la extrem - foarte multe hârtii ni se cer, foarte multe abilități, foarte multe responsabilități și din ce în ce mai puțin timp avem pentru copii”.

Dumitru Fârțonea spune însă că învățământul este la același nivel de apreciere pe care o are societatea românească și față de economie: „un procent de 77% au opinia că economia românească merge prost și un procent de 76% au impresia că sistemul de educație este defect și are probleme majore”. El mai crede că la un anumit nivel de funcționari publici e firesc ca salariile să fie comparate cu privatul sau peste media din privat.

„Oamenii vor ști, vor vrea și vor și lupta pentru o plată mai corectă a muncii”

Preşedinte filialei din Sibiu a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, Fabiu Toma Zlătar, crede că majorările salariale sun bune, însă nu vede o „revelație deosebită în decizia oamenilor de a pleca spre locurile de muncă de la buget”.

„Pot să afirm însă altceva - fluctuația lucrătorilor între firmele private este una ce produce efecte dezastruoase. Pe fondul unei lipse de forță de muncă, în special tinerii - care au o altă mentalitate, sunt un pic mai flexibili, nu mai sunt așa de conservatori - migrează de la o firmă la alta rapid. Pentru un câștig minim - 50-100 de lei în plus - stă un pic și pleacă. Acest lucru produce efecte deosebite asupra productivității. Este greu să pregătești oameni de calitate”, explică Zlătar.

Însă goana după salarii mari face ca și lupta pentru angajați să se intensifice.

„La Sibiu sunt o serie de noi proiecte în toate firmele multinaționale și angajatorii chiar își fură lucrătorii unul de la altul. Se întâmplă din cauza sistemului de școlarizare din România, a lipsei meseriașilor etc. (...) În mod cert se simte că salariile majorate atrag oamenii. Dar vă pot spune cu precizie - ca un om care de 30 de ani susține că plata muncii în România este încă mult sub ceea ce înseamnă normalitatea - că se simte în mod cert că în firmele private cererile de majorare a prețurilor de muncă vor fi clar mai mari. Oamenii vor ști, vor vrea și vor și lupta pentru o plată mai corectă a muncii”, crede preşedintele filialei din Sibiu a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA.

Acesta concluzionează că în acest an ar putea avea loc mai multe greve în mediul privat: „V-o spun ca un om care are responsabilitatea păcii sociale - că, din păcate, anul 2019 s-ar putea să fie un an cu foarte multe greve în domeniul privat, în firmele multinaționale”.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

George

Acum 2 ani

Un articol total nedocumentat. Cu cifre false si interpretari eronate!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus