Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
22°C

Elisabeth Leonskaja și Monte Piano Trio, printre artiștii care ajung la Sibiu, la Festivalul Enescu. Ultimele zile cu bilete la preț special

Elisabeth Leonskaja și Monte Piano Trio, printre artiștii care ajung la Sibiu, la Festivalul Enescu. Ultimele zile cu bilete la preț special

Legendara pianistă Elisabeth Leonskaja și trio-ul Monte Piano vor concerta la Sibiu, printre alți artiști de talie mondială, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Fiecare eveniment va fi unic pentru Sibiu; artiștii invitați vor cânta pentru prima dată pe scena sibiană.

Prima serie de bilete a fost pusă deja în vânzare, iar acestea sunt ultimele zile în care pot fi achiziționate la un preț special, în perioada Pre-Sale. Biletele se găsesc online pe platformele Iabilet.ro, Eventim.ro, dar și în rețelele fizice de parteneri.

Monte Piano Trio va deschide seria recitalurilor la Sibiu, în 3 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia.

Monte Piano Trio 1

Un trio perfect potrivit, s-ar putea spune. Pasiunea pentru muzica de cameră i-a adus împreună din 2008. Monte Piano Trio înseamnă Francesco Sica (vioară), Claude Frochaux (violoncel) şi Irina Botan (pian). După ce au susținut concerte pe unele dintre cele mai importante scene ale muzicii clasice, precum Berliner Philarmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Covent Garden Londra, Daning Theater din Shanghai sau Ateneul Român, Monte Piano Trio s-a impus prin tehnica impecabilă și stilul de interpretare. „O calitate nobilă a sunetului, o sensibilitate măreaţă şi o imensă energie”, spun criticii muzicali.

Monte Piano Trio 2

Premiile câștigate (Mirabent din Spania, Karlsruhe din Germania, Schumann din Germania, Maria Canals din Spania, Brahms din Austria şi Almere din Olanda) au confirmat valoarea celor trei muzicieni. Au fost invitați să cânte la festivaluri renumite, printre care Schleswig-Holstein, Osnabrück, Mozartfest Würzburg, Mecklenburg-Vorpommen, Heidelberger Frühling, Festivalul Internațional Stift în Olanda și Festivalul Constella din SUA.

Trio-ul a primit îndrumări artistice de la distinși muzicieni, printre care Menahem Pressler, Günter Pichler, Ralf Gothóni, Dirk Mommertz, Ferenc Rados și Eberhard Feltz. Din 2012 sunt fondatori și directori artistici ai Kammermusikfest Sylt din Germania.

● Recitalul oferit de Elisabeth Leonskaja este unul dintre cele mai așteptate momente din festival. În 9 septembrie, melomanii vor avea ocazia rară de a o vedea la Sala Thalia interpretând Sonatele nr. 30, 31 și 32 de Beethoven denumite și "ultimele trei sonate". Acestea au fost compuse în perioada 1820-1822, ultima perioadă creativă a compozitorului înainte de moartea sa.

Elisabeth Leonskaja 1

„Responsabilitatea noastră ca muzicieni este să cântăm din inimă. Poate nu găsim de fiecare dată calea cum să facem asta, dar suntem datori să încercăm”, spune Elisabeth Leonskaja într-un interviu din presa internațională.

Ea a reușit cu fiecare concert nu doar să cânte cu inima deschisă, ci să-și apropie publicul prin talentul desăvârșit, intuiția și inteligența sa. Acum 62 de ani debuta cu primul recital. Avea doar 11 ani. Astăzi, fiecare apariție a sa pe scenă aduce cu sine și miile de ore de concerte pe care le-a susținut de-a lungul carierei.

Despre Elisabeth Leonskaja s-a spus că este „ultima mare doamnă a Școlii Sovietice”, „Leoaica pianului” sau „Anti-Diva”. Devotamentul său faţă de muzică a rămas neschimbat de-a lungul carierei, iar publicul a simțit de fiecare dată legătura ei puternică cu muzica în profunzime. Modestia sa este aproape legendară, iar empatia față de cei din jur a facut-o să susțină concerte pentru diferite cauze, mai ales când vine vorba de tineri și educația lor.

Elisabeth Leonskaja s-a născută la Tbilisi și a studiat la Conservatorul din Moscova. La doar 18 ani câștigat Premiul I la Secțiunea Pian a Concursului Internațional “George Enescu”. “Cu Bucureștiul am o relație foarte sentimentală. Când ai 18 ani și primești primul bilet spre viață, sigur că rămâne în memorie”, a declarat artista într-una din venirile sale în România.

Elisabeth Leonskaja 2

De atunci au urmat alte și alte premii la concursuri internaţionale de prestigiu. S-a format sub îndrumarea maestrului Sviatoslav Richter, care a contribuit decisiv la dezvoltarea carierei sale. A concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume, a fost distinsă cu numeroase premii și onoruri. Este Membru de onoare la Konzerthaus din Viena şi în 2006 i-a fost decernată distincţia Austrian Cross of Honor, First Class pentru serviciile deosebite aduse vieţii culturale, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie de acest fel din Austria, a doua sa patrie. „Drumul pianistei Leonskaja este un drum de culmi”, așa cum au spus criticii francezi.

Festivalul Enescu la Sibiu cuprinde 7 recitaluri de gală. Pe lângă artiștii prezentați vor mai concerta: pianistul Nobuyuki Tsujii, violonistul David Grimal, pianistul Charles Hamelin, ansamblul La Grande Chapelle Madrid și grupul Kremerata Baltica.

Festivalul Enescu la Sibiu este un proiect organizat de Asociația Culturală PLAY și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și AFCN.

Detalii despre fiecare recital pot fi găsite și pe pagina facebook.com/FestivalulEnescu.Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus