Luni,
26.07.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după Referendum, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților

Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după Referendum, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile. Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic. „Promulg astăzi, acum și aici legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot fără a mai fi nevoiți să aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze pană la închiderea urnelor. Așadat legea este promulgată. Nouă lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondentă și reprezintă un prim pas menit să creeze condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru toți cetățenii. Solicit Guvernului, MAI, MAE și AEP să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii și pentru organizarea în bune condiții a votului. De asemenea, fac apel la parlamentarii români de diasporă, la membri ai corpului diplomatic, la partidele politice, la societatea civilă, dar și la mass-media să informeze populația cu privire la noile prevederi ale legii”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință susținută la Cotroceni.

Legat de decizia Curții Constituționale prin care anumite propuneri pentru modificarea Consitutției nu au fost acceptate de judecători, Iohannis a răspuns: ”Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituției au fost invalidate, așa cum au clamat unele voci în spațiul public. Pur și simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislației, care să conducă la același rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinței populare. Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților, pentru că ar încălca flagrant voința poporului, exprimată categoric și în mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constituțională”, a mai precizat Iohannis.

Turcan: PNL s-a luptat până la capăt astfel încât românii din străinătate să nu mai fie umiliți

Legea privind votul în Diaspora a venit la propunerea liberalilor. ”Am reușit să modificăm legislația electorală pentru ca românii din diaspora să poată vota. PNL s-a luptat până la capăt astfel încât românii din străinătate să nu mai fie umiliți și să stea la cozi pentru a-și exercita un drept constituțional, acela de a vota. Astfel, la următoarele alegeri în afara țării: Se va putea vota timp de 3 zile, de vineri până duminică, inclusiv; Românii vor putea să voteze până la ora 23.59; Listele de vot în străinătate se vor genera electronic; Se va suplimenta numărul secțiilor de votare și personalul implicat în procesul electoral”, a anunțat președinta grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan.

PNL susține că următorul pas pentru simplificarea procesului electoral trebuie să fie trecerea la votul electronic, atât în țară, cât și în străinătate.

Iniţiativa legislativă modifică următoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă; Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 2 ani

Conform art 61 din Constitutia Romaniei:Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii!Mofturile unuia sau altuia nu pot schimba o Constitutie,indiferent de functia ce o are intr o perioada de timp!
Raspunde

sica

Acum 1 an

Exact! Azi -maine se dovedeste ca si dl. presedinte e corupt... Atunci ce face? Renunta la presedintie si se duce ambasador in Burundi?
Raspunde

Jon

Acum 1 an

Poporul roman care s-a pronuntat la referendum e organul suprem reprezentativ al poporului, bai lucru slab !!!! Sau tu scrii de-acolo de la sediul PSD si incerci sa-ti salvezi locul cald ? Sunteti pe nicaieri, primitivilor... s-a scarbit universul de voi si de tipologia voastra de tepari nenorociti care ati distrus o tara. Auzi, mofturi... adica toti noi ca am votat la referendum sa ne scapam de voi, avem mofturi ?! Da limitati mai sunteti, pesedisti... infectia pamantului sunteti voi.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Parlamentul nu a legiferat niciodata amnistia si gratierea coruptilor.Poate ca ar fi trebuit cunoscut faptul asta inaintea declansarii Referendumului.Un fraier care a intrat cu masina pe interzis a fost oprit de Politie.Sperind ca scapa a oferit 50 euro spaga.Politistul nu a acceptat spaga si l-a reclamat.Zilele trecute fraierul a fost condamnat pentru coruptie(darea de mita e infractiune de coruptie) la un an jumate.Oare ce tema de Referendum va ''comite'' dl Presedinte pentru alegerile presedintiale?''Sunteti de acord ca Mache love not var?''
Raspunde

Ciuciu

Acum 2 ani

"Mache love not var" :-)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relu Dosteteanu

Acum 2 ani

Deci uea nu e chiar ue, doar ca seamana la gust si forma.
Raspunde

Liviu

Acum 1 an

Gata s-a terminat cu epoca comunistilor ....cu aceasta ocazie PSD va iesii din Istorie cu un imens sut in fund de sub 15 % atat la Prezidentiale cat si la Parlamentare si Locale.
Raspunde

Jon

Acum 1 an

PSD ar trebui anchetat si bagat la psucarie sistematic pentru ce a facut cu Romania ! Sa speram ca mai sunt niste ramasite de institutii care pot face asta, dupa ce si-au bagat nepotii si beizadelele peste tot in sistem. PSD e mai rau decat PCR.... toni grebla, codrin stefanescu, culita tarata, olguta vasilescu, firea, dragnea... cum sa ai la conducerea unei tari asemenea specimene ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus