Miercuri,
16.06.2021
Parțial Noros
Acum
23°C

Cine sunt cei care fac muncă în folosul comunității, în Sibiu

Cine sunt cei care fac muncă în folosul comunității, în Sibiu

51 de sibieni sunt acum în municipiu, la cimitir, la ZOO, la adăpostul de câini sau la întreținerea parcurilor, ispășindu-și pedeapsa de muncă în folosul comunității. Fac asta pentru n-au plătit costurile pentru plasamentul minorilor, au fost trimiși la muncă de judecători, și-au recunoscut faptele și au primit pedepse mai blânde de la procurori sau au vrut să-și micșoreze pedepsele.

N-au plătit pentru întreținerea copiilor preluați de stat

Conform datelor furnizate de Primăria Sibiu, în prezent desfășoară muncă în folosul comunității  51 de persoane. ”Această situație este dinamică, în funcție de deciziile emise de instanțe și de numărul de ore la care au fost obligate persoanele în cauză”, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Gligore.

Dintre aceștia, două persoane  prestează muncă în folosul comunității pentru acoperirea costurilor plasamentului minorilor. În temeiul Legii 272/2004, atunci când un copil este luat în plasament, părinții sunt obligați să plătească o contribuție lunară pentru a contribui la întreținerea acestuia. Această sumă este stabilită de comisia pentru protecția copilului sau, după caz, de către instanța care a dispus măsura plasamentului. În situația în care părinții nu achită această sumă, se deschide un proces și de cele mai multe ori aceștia sunt trimiși la muncă în folosul comunității.

Nu și-au plătit amenzile

Alte 10 persoane fac muncă în folosul comunității în baza unor mandate civile, în conformitate cu O.G: 55/2002. Este vorba de dispoziții judecătorești, ca pedeapsă pentru diferite fapte. De regulă, ajung aici cei care din varii motive nu pot sau nu vor să plătească o amendă. Aceste persoane care nu pot executa pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, din motive ce nu li se pot imputa, instanţa poate înlocui, cu consimţământul acestora, obligaţia de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta un număr egal de zile de muncă neplătite în folosul comunităţii.

Trimiși la muncă de procurori

În 15 cazuri munca în folosul comunității a fost dispusă de procurorii Parchetelor de pe lângă instanțele competente, prin ordonanțe de renunțare la urmărirea penală. Legea spune că în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei și poate executa un anumit număr de ore de muncă neremunerată pentru societate.

Pedeapsă la muncă

În 24 de cazuri, munca în folosul comunității a fost dispusă de Serviciul de Probațiune Sibiu, prin deciziile consilierilor de probațiune dispuse în baza unor sentințe penale.

Probațiunea în dreptul penal este o perioadă de supraveghere a unui infractor, impusă de instanță, fiind o alternativă pedepsei cu închisoarea, o modalitate de intervenție prin activități cu fundament socio-pedagogic, caracterizate printr-o combinație între supraveghere și asistență. Este aplicată infractorilor în funcție de personalitatea lor criminologică, a nivelului riscului de recidivă, scopul principal, fiind acela de a oferi persoanei supuse probațiunii posibilitatea de a-și modifica atitudinea față de viață în societate și de a se reintegra în mediul social, la libera sa dorință și fără riscul de implicare repetată în acțiuni infracționale. O parte din acești infractori ajung să lucreze în folosul comunității, dovedind astfel că se pot reintegra în societate.

Unde lucrează

În municipiul Sibiu, activitățile care pot fi prestate ca muncă în folosul comunității sunt reglementate de HCL 159/2014. Principalele locuri unde se poate face o astfel de activitate sunt la curățirea și întreținerea parcurilor și spațiilor verzi, a locurilor de agrement și a locurilor de joacă pentru copii, a albiei râului Cibin și cea a pârâurilor din Sibiu și a altor obiective de pe domeniul public, precum și la curățenia în Cimitirul Municipal, în Grădina Zoologică și în adăpostul pentru câini comunitari.

Sursa foto

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

filip

Acum 1 an

Autorul articolului ar fi facut bine ca pe langa aceste informatii oficiale sa isi rupa din timp si sa urmareasca cum fac curatenie acesti distinsi concitadini. Eu vad zilnic pe strada unde locuiesc (cartierul Iosefin) o echipa formata din doua astfel de personaje care înafara de a plimba o pubela nu fac altceva; de dat cu matura dupa vreo frunza sau vreun gunoi, fereasca Sfantu'
Raspunde

Muc the little

Acum 1 an

@Filip In folosul altuia = deloc, sau, prin constrangere = in dorul lelii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus