Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Invitație la Udatul Ionilor

Invitație la Udatul Ionilor

Administrația orașului Tălmaciu invită sibienii și turiștii să participe și anul acesta la ”Udatul ionilor”.

Ediția din acest an a ”Udatului Ionilor” din satul Tălmăcel este programată marți, 7 ianuarie 2020, de la ora 11:30. Tradiție păstrată de ani buni, ”Udatul Ionilor” îi are în centru pe cei care poartă numele de Ion, care – de Sfântul Ioan Botezătorul – sunt duși la râul din sat de către tinerii din sat pentru a fi ”scăldați” în apele reci.

car alegoric udatul ionilor

”În ziua Sf. Ioan Botezătorul întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din feciori călare ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi măgăruşii cu moşul şi baba din paie. Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de «Ion». Şi pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului”, este descrierea pe care Asociația județeană de turism o face acestei tradiții.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus