Vineri,
24.09.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Raluca Turcan anunță OUG pentru alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor

Raluca Turcan anunță OUG pentru alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat în această seară la Digi 24, că Guvernul PNL este dispus să dea o Ordonanță de Urgență pentru a reveni la alegerea șefilor de consilii județene din rândul consilierilor. Până atunci, liberalii așteaptă ca această modificare să se realizeze prin modificarea legii, în Parlament. „Opțiunile partidelor sunt ferme de data aceasta (...)  de a reveni la alegerea șefilor Consiliilor Județene. Daca nu se ajunge la un acord în Parlament atunci se va ajunge la o OUG pentru alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor” a declarat Raluca Turcan.

Modificarea legii prin care s-a ajuns din nou la votul cetățenilor pentru președinții consiliilor județene a fost cerută în vara anului 2019 de baronii PSD și adoptată prin ordonanță de urgență de guvernul Dăncilă. Conform prevederilor OUG40/2019 alegerea președinților de CJ se face uninominal, astfel candidatul care a primit cele mai multe voturi direct de la cetățeni este ales președinte de Consiliu Județean. Acest sistem îi ajută pe președinții în funcție să rămână la conducerea județelor, fiind practic aleși într-un singur tur.

Alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor județeni ar fi oferit un avantaj partidelor de dreapta să formeze majorități în consiliile județene, majorități care ar fi putut să numească președintele de CJ.

Și președintele Iohannis s-a pronunțat în mai multe rânduri în favoarea alegerii președinților de consilii județene din rândul consilierilor. ”Modificarea legii a fost cerută în vara anului 2019 de baronii PSD și adoptată prin ordonanță de urgență de guvernul Dăncilă. Conform prevederilor OUG40/2019 alegerea președinților de CJ se face uninominal, astfel candidatul care a primit cele mai multe voturi direct de la cetățeni este ales președinte de Consiliu Județean. Pentru baronii PSD acest sistem îi ajută să rămână la conducerea județelor, fiind practic aleși într-un singur tur. Alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor ar fi oferit un avantaj partidelor de dreapta să formeze majorități în consiliile județene, majorități care ar fi putut să numească președintele de CJ”, a declarat Klaus Iohannis în urmă cu patru ani, referitor la această discuție.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

S

Acum 1 an

Foarte bine. În multe tari și primarul e ales la fel, de către consilierii locali. Ceea ce ar avea și avantaje și dezavantaje în România. Sper ca nu le-am dat idei, pt ca la noi vad mai multe dezavantaje :) dar la județe e bine sa nu existe un presedinte- tătuc care sa poată fi schimbat doar la alegeri. Ales de către consilieri, funcția ii depinde de schimbarea alianțelor din consiliu și nu devine prea puternic.
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

o botox de botosani teleportata in sibiu via draga stolo vrea sa face ce a schimbat cind era in PDL BASELU! crede ca am uitat?kill bill care la 32 de ani zicea ca are 28 acum citi ani are?sau numara ruseste?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus