Dumitru și Florin Roșian păstrează vie, la Mediaș, o tradiție de câteva zeci de ani – jocul de rummy. Primele jocuri au fost fabricate în 1960, iar în scurt timp rummy ajungea să fie una din activitățile preferate ale românilor. Trecerea timpului și căderea comunismului au dus la modernizarea modului în care oamenii își petrec timpul liber, însă jocul de rummy cumva a rezistat. Melancolia tinereții și dorința de a le arăta copiilor și nepoților cum își petreceau timpul i-a determinat pe mulți chiar să păstreze setul zeci de ani, iar cei care nu au fost la fel de norocoși încât să le reziste primul joc, au cumpărat seturi noi. Roșian Express sau – așa cum de-altfel majoritatea cunosc fabrica – Rummy Mediaș distribuie astăzi pe teritoriul țării produsele fabricate.
Rummy Mediaș este ultima fabrică din țara noastră care mai are procedee manuale de creare a pieselor de joc, fiind totodată singura care produce jocurile printr-un proces unic în România, ținut secret încă din anii 60. „Nu cunosc o altă societate care să producă piesele prin acest proces tehnologic pe care noi îl folosim și care de fapt datează din `60. De-a lungul anilor, acest proces a fost îmbunătățit, modernizat. Dacă atunci se lucra foarte mult manual, între timp au intervenit utilaje mecanizate. La noi însă nu acoperă tot procesul de creație”, explică Florin Roșian, actual director al fabricii pe care a moștenit-o de la tatăl său. Povestea familiei Roșian datează chiar de la începuturile fabricii, afacere care astăzi încă rezistă întocmai datorită celor doi bărbați, tată și fiu.
Tatăl, Dumitru, s-a angajat la fabrica din Mediaș în 1970, ca lăcătuș mecanic- întreținere. Atunci când fabrica s-a închis, după Revoluție, la fel ca multe alte fabrici de-altfel, mulți oameni au ales să plece și să-și găsească altceva de lucru. Nu și Dumitru. „Făceam pază câțiva dintre noi, aici. S-au gândit să o transforme într-o grădiniță inițial, dar eu am luat-o în chirie doi ani de zile, apoi s-a scos la licitație. Am fost prima dată, dar nu am câștigat, au luat-o alții, dar care nu au putut să o plătească până la urmă. Apoi, al doilea an am mers iar la licitație și am câștigat.”
Așa s-a înființat, în 1992, Societatea Roșian Express Mediaș și a preluat activele vechii societăți de stat din perioada lui Nicu Ceaușescu. Odată cu preluarea activelor, a păstrat din fabricarea produselor care se făceau la momentul respectiv jocul de rummy și cel de scrabble.
Atunci, în fabrică lucrau 100 de angajați și acum sunt 20, asta nu doar din cauza faptului că producția este mai mecanizată decât înainte, ci și pentru că în acea perioadă „se făceau mai multe produse aici”, spune tatăl. „Făceam de toate aici, tot ce poți să-ți imaginezi. Realizam chiar literele puse la exterior, pe fabrici, unele semne de circulație, multe lucruri.”
Pe vremuri dura mai mult crearea pieselor pentru că toate procesele erau manuale. Acum există echipamente moderne, explică tânărul director, astfel că dacă la o presă manuală se făceau 3-4 piese odată, acum la o presă mecanizată se fac 30 de piese odată.
Fiecare piesă în parte este polizată manual chiar și astăzi. După debavurare este verificată să nu prezinte defecte sau impurități, pentru că orice punct negru sau defect poate însemna o carte „însemnată” și dispare farmecul jocului. „După verificare, piesele sunt vopsite cu tocul și penița, de doamne pentru că ele sunt mai răbdătoare, iar bărbații se ocupă de tâmplărie – realizează carcasa jocului, din lemn masiv.”
Un joc ce a rezistat trecerii timpului
„Pe vremea aceea nu erau foarte multe jocuri, iar rummy era unul dintre ele”, explică Florin Roșian fascinația perioadei comuniste pentru jocul care încă se fabrică aici, la Mediaș. Îl întrebăm dacă el mai joacă și astăzi și râde cu poftă: „Bineînțeles! Noi asta facem aici în fiecare zi, nu? Ne jucăm cu piese de rummy.”Cumva jocul acesta a rezistat de-a lungul anilor iar Florin mărturisește că și acum mai vede tineri care joacă rummy în fața blocului, lucru care îl bucură. Acesta este cel mai bine vândut produs al fabricii, chiar dacă aici se mai produc și jocurile de șah, table și scrabble. În orice caz, aproape toate sunt distribuite în țară.
Și dacă atât de multe cutii noi pleacă înspre casele românilor, el și-a pus în minte să le recupereze, pentru colecția personală, pe cele vechi și spune că poate să recunoască, împreună cu tatăl său, exact perioada în care au fost fabricate.
Noile achiziții le vor permite curând să vândă și la bucată
Deocamdată fabrica nu se adresează persoanelor fizice direct, producția fiind distribuită pe bază de comenzi mai mari, în marile supermarketuri ale României, precum și în mediul online. „Produse sunt distribuite pe teritoriul României, în momentul de față. Jocurile ajung în Auchan, Cora, Diverta, Cărturești iar pe online la Emag, Elefant”, spune Florin.
Acest lucru se va schimba curând, poate chiar în 2020. „Am accesat un fond, ne-a fost aprobată o cerere de finanțare, iar în momentul de față suntem în faza de implementare a proiectului. Investiția am gândit-o pentru mărirea capacității de producție și pentru diversificarea altor jocuri. În ultimii 4-5 ani comenzile au crescut semnificativ și asta ne motivează decizia de a lua fonduri.”
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alin Roșian , Dumitru Roșian , Silvana Armat , Roșian Express , Nicu Ceauşescu , Rummy Mediaș , Societatea Roșian Express Medi , Florin Roșian , Florinș Roșian
Vizualizari: 47565
Ultimele comentarii
Acum 47 minute
Marko
Acum 51 minute
Adybady
Acum 1 oră
M
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Flo