Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
25°C

Benchea, la finele mandatului: a fost o onoare pentru mine că am făcut parte din acest colectiv. Pentru mine sunt adevărați eroi

Benchea, la finele mandatului: a fost o onoare pentru mine că am făcut parte din acest colectiv. Pentru mine sunt adevărați eroi

Cornel Benchea părăsește postul de manager al Spitalului Clinic Județean Sibiu după trei ani și se îndreptă spre Brașov pe un post în domeniul financiar. Mandatul i se încheie oficial mâine, 9 mai, iar astăzi, reprezentanții Consiliului Județean au anunțat că a fost semnat Ordinul de Ministru prin care medicul Liliana Coldea va deveni noul manager. Aflat la final de misiune, Benchea spune că nu va renunța de tot la spital, el urmând să fie reprezentantul Danielei Câmpean, în Consiliul de Administrație. Spune că este și bucuros, dar are și regrete, pentru că rămân în urma sa o serie de proiecte neterminate. Asigură încă odată, că plecarea sa nu a fost una forțată, ci necesară și declară că a fost o onoare să lucreze alături de angajații spitalului. Înainte de a-și încheia mandatul, acesta a răspuns câtorva întrebări puse de redactorii Turnul Sfatului.

De duminică n-o să mai faceți parte din colectivul Spitalului Județean. Părăsiți de tot această instituție?

Nu chiar. Doamna Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean a propus să fiu reprezentantul dumneaei în Consiliul de Administrație, tocmai pentru a duce la bun sfârșit proiectele pe care le-am început, legătura cu sponsorii, pentru că este un adevăr, eu am adus sponsori aici, în spital. Aceștia au venit pentru că aveau încredere că, dacă dau bani, vor fi folosiți în ceea ce s-a promis. O să rămân ca reprezentant în Consiliul de Administrație și voi ține legătura cu firmele care au adus bani serioși aici, sigur, nu neapărat pentru mine, dar aveau o garanție, iar cea mai mare parte dintre ei erau foști clienți din sistemul bancar. Clar, voi avea în continuare o legătură cu Spitalul Județean și dacă pot să fac ceva bun pentru spital și pentru comunitatea sibiană o s-o fac fără niciun fel de probleme.

cimpean si benchea

Care este sentimentul sau sentimentele care vă încearcă în acest moment?

Știți că este vorba aceea veche că un ochi râde și unul plânge. Ei bine, sunt bucuros pentru că pot să plec la Brașov, acolo unde voi fi alături de fiica mea, dar nu pot spune că nu-mi pare și rău.

Medicul Liliana Coldea va fi noul manager. Cum credeți că se va descurca? Aveți să-i transmiteți ceva?

Eu sunt convins că doamna Coldea are mult mai multe șanse decât am avut eu, pentru că vine cu o experiență îndelungată de manager de spital, de vreo opt ani de zile, dacă mă gândesc bine și, în plus, este și medic și înțelege mult mai bine ce se întâmplă într-un spital și asta poate fi alegerea perfectă sau poate fi o alegere mai bună decât alegerea care a fost făcută în cazul meu. Eu spun că sunt toate șansele să se asigure o continuitate și să fie un manager care înțelege mult mai bine problemele pe care le are un spital. Pe de altă parte sper, din toată inima, că va continua ceea ce am început și că proiectele începute de mine și conducerea care a fost până acum vor fi continuate pentru că, rezultatele, din ce am văzut și din ce au apreciat și personalul spitalului și cei din exterior care ne-au verificat, sunt bune.

coronavirus benchea nelu tataru si budescu

Ce au însemnat pentru dumneavoastră acești trei ani în care ați fost manager?

În primul rând, că au trecut foarte repede, pentru că am fost foarte prins și foarte ocupat. Spitalul este una dintre instituțiile grele și complexe ale județului. Aici nu prea trebuie să dai rateuri pentru că discuți despre viața și sănătatea populației. Nu este vorba că intru eu în contact cu pacienții, dar eu trebuia să asigur tot materialul sanitar și instrumentar și medicamentele de care au nevoie medicii ca să trateze un pacient. Orice deficiență care ar apărea în acest sector s-ar răsfrânge, într-un final, asupra pacientului și ar avea de suferit așa că, trebuie să te dedici destul de mult asigurării bazei materiale ca medicii și întregul personal medical să poată acorda îngrijirea de care are nevoie pacientul. A fost greu la început, pentru că în alte sectoare mai poți amâna, mai poți face compromisuri, mai poți aștepta să vezi ce se întâmplă, aici trebuie să iei decizia aproape pe loc, pentru că poți pierde un medicament, poți pierde un aparat important pentru instituție. Este o presiune formidabilă, pentru că trebuie să iei o decizie în favoarea pacientului și, totodată, să fie o decizie corectă ca să nu ai probleme cu controale ulterioare care vor veni și care nu vor ține cont de situația care a fost, de criza care a fost la un moment dat, ci dacă ai respectat normele legale.

Aveți vreun regret?

Da. Regret că nu am reușit să fac multe dintre lucrurile care ar trebui făcute, pe care mi le-am propus. Urma să mai modernizăm câteva secții ale spitalului pentru că a rămas clădirea mare nemodernizată, respectiv medicala și tot ce înseamnă chirurgii și bloc operator. Au fost începute, sunt în stadiu de proiect extinderea urgențelor, modernizarea, eficientizarea energetică și partea asta de bloc operator și era DALI (Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) făcut doar cu modernizarea secției medicală. S-a făcut doar cât s-a putut și în limita fondurilor disponibile. Sigur că puteam face mai mult, întotdeauna nu faci exact cât ai putea face la maxim, dar eu m-am străduit să fac cât se poate de mult. Acum vor aprecia dacă am făcut suficient, dacă n-am făcut suficient, personalul și conducerea județului.

cornel Benchea manager spital judetean (8)

Un mesaj și pentru cei care rămân, pentru personalul spitalului?

Eu am încercat să fiu absolut deschis. Ușa mea și telefonul au fost deschise pentru absolut toată lumea, indiferent ce funcție au avut în spital. Cine a avut o problemă și s-a putut rezolva, am încercat să o rezolv. Nu pot decât să le transmit că a fost o onoare pentru mine că am făcut parte din acest colectiv, că am condus acest colectiv. Le mulțumesc că au fost aproape de mine și m-au ajutat să mă integrez și să cunosc problemele reale ale spitalului și spun jos pălăria pentru întregul personal, începând cu medici și terminând cu infirmiere, brancardieri care au înțeles că trebuie să pună osul și mare parte au răspuns cerințelor și solicitărilor și dacă acum putem spune că avem o situație mai bună față de alte județe li se datorează lor. Pentru mine sunt adevărați eroi. Onoare și respect pentru întreg personalul Spitalului Județean.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 2 ani

La Brasov? Si familia? Si vila?
Raspunde

Dragos

Acum 2 ani

Fara substanta comentariul. Anonim si laș...
Raspunde

Perfect

Acum 2 ani

Nu cu firme prietene se "ridica" spitalul ci cu bani europeni, proiecte clare, transparenta si specialisti. Poate ca dl. Benchea a facut tot ce-a putut si a stiut dar din păcate nu e destul. La SJ e nevoie de schimbare radicala....in bine, bineînțeles. Nu trebuie reinventată roata doar luat un exemplu de spital din "lumea civilizată" si facut copy paste la noi. Dar atata timp cat ne multumim cu firimituri, acea schimbare nu va veni niciodată.
Raspunde

Dragos

Acum 2 ani

Consider ca un nou spital pe bani europeni se poate face in paralel de catre alta echipa. Nu poti conduce un spital existent si in paralel sa si construiesti un nou spital. Dar este o idee buna pentru CJ.
Raspunde

petre

Acum 2 ani

A fost un manager. Va fi foarte regretat. In foarte scurt timp.
Raspunde

Anonim

Acum 2 ani

Un exemplu pentru toti. Desi a avut un mandat de succes, intr-un domeniu pe care nu îl cunostea, din acest interviu rezulta un foarte mult bun simt si modestie. Felicitari Dl Benchea!
Raspunde

coco chanel

Acum 2 ani

Barbatilor nu le sta rau cu riduri si cu par grizonat, femeilor da. De ce oare?
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

un discurs de bun simt
Raspunde

Hipocrate i

Acum 2 ani

In sfarsit - Clinica SIbiu - pe maini bune !!!
Raspunde

Vidrighin Daniel

Acum 2 ani

Multumim D-le Benchea. Sistemul public de sanatate din Sibiu a pierdut un mare profesionist. Noi pacientii, ramanem cu un spital judetean, mai sigur, mai primitor, mai calitativ. Succes D-le Benchea pe mai departe! Multumim
Raspunde

Cristian

Acum 2 ani

A fost un manager bun cu rezultate bune! Din păcate nu a știut să disciplineze șefii de secții, care se cred adevăratii stăpâni ai acestui spital. Foarte mulți dintre ei nu respecta programul de lucru, iar despre deontologie și cod etic nu cred că au auzit. Oricum, el. Benchea a fost un mare pas înainte pentru acest spital.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus