Duminică,
13.06.2021
Innorat
Acum
16°C

Pacienții de la ATI pot fi salvați: Spitalul din Sibiu are nevoie de donatori de plasmă

Pacienții de la ATI pot fi salvați: Spitalul din Sibiu are nevoie de donatori de plasmă

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu fac apel la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și care sunt potențiali donatori de plasma hiperimună, să contribuie la lupta împotriva moului coronavirus.        

„Avem aproape 400 de pacienți vindecați care au trecut prin secțiile Spitalului Județean și care pot dona plasmă și pot ajuta astfel la salvarea vieților omenești ale pacienților în stare foarte gravă. Este un gest de umanitate și solidaritate în această confruntare cu COVID -19 și suntem convinși că oamenii vor acționa în consecință și vor veni în număr mare să doneze”, declară Conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Potențialii donatori pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu în vederea obținerii de informații și programării pentru donare. Până în prezent s-au înregistrat 6 donări de la un număr de cinci pacienți. Primul donator de plasmă este un angajat al SCJU Sibiu care a repetat gestul, venind și a doua oară să doneze.

„De la punerea în funcțiune a echipamentului de colectare de plasmă umană au donat 5 persoane, dintre care un pacient se află la a doua donare. Pentru trei donări au venit rezultatele examinărilor suplimentare de la Centru National de Hematologie Transfuzională și a fost totul în regulă. De altfel, plasma a și fost transfuzată. Alte două probe sunt trimise la București, așteptam săptămâna aceasta rezultatele și urmează ca joi să trimitem o altă probă”, explică dna Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, care a adăugat „mereu există nevoie de donatori, atât de sânge cât și plasmă, în contextul actual legat de coronavirus”.

Spitalul din Sibiu este unul dintre centre autorizate de Ministerului Sănătății pentru includerea Secției Clinice ATI în Programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați. Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 este folosită din ce în ce mai mult la nivel global, autoritățile sanitare din China, Statele Unite ale Americii și din numeroase state din Uniunea Europeană autorizând utilizarea sa pentru a crește șansele de vindecare a pacienților cu forme grave ale infecției cu coronavirus. Pentru ca un număr cât mai mare de pacienți să poată beneficia de acest tratament este însă nevoie de cât mai mulți donatori de plasmă.

Până acum, de tratamentul cu plasmă umană hiperimună de la SCJU Sibiu au beneficiat trei pacienți din Secția Clinică ATI a SCJU Sibiu.

Pentru eligibilitatea donatorului trebuie să se aplice următoarele criterii:

  1. a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
  2. b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
  3. c) prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
  4. d) semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  5. e) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei.

Sursa foto: Arhivă

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus