Vineri,
14.08.2020
Parțial Noros
Acum
29°C

Transport verde: primele troleibuze noi vin din Polonia și costă 6.000.000 de lei

09 Iulie 2020 19:07

Transport verde: primele troleibuze noi vin din Polonia și costă 6.000.000 de lei

Singura localitate din județul Sibiu în care mai există rețea de transport public cu troleibuze tocmai a achiziționat primele autovehicule noi, după 30 de ani.

Șase milioane de lei, la care se adaugă TVA, este valoarea celor trei troleibuze pe care administrația din Mediaș, le-a achiziționat în urma unei licitații la care a participat o singură firmă. Este vorba de Solaris, producător polonez de autobuze (inclusiv electrice, hibrid sau cu gaz natural comprimat) și troleibuze. Procedura de achiziție a acestor mijloace de transport a fost lansată de Primăria Mediaș în 16 martie 2020, fondurile necesare fiind alocate din fonduri europene nerambursabile.

”Scopul contractului îl reprezintă achiziția unui număr de trei troleibuze noi și nefolosite cu lungimea de cca 12 m, cu scopul de a deservi transportul public de călători în localitatea Mediaș. Troleibuzele sunt de tip nearticulat, noi, cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă – kneeling), fără etaj (...), acționate în curent alternativ cu electronică de putere, cu comandă, control, parametrizare și diagnoză cu microprocesor, cu recuperare și înmagazinare a energiei la frânare și cu viteza maximă de circulație, limitată cu dispozitiv limitator de viteză reglabil DLV la 55 km/h, destinate transportului urban de călători”, este descrierea realizată de funcționarii Primăriei Mediaș.

Troleibuzele cu o lungime de 12 m sunt achiziționate din fonduri europene

Noile troleibuze vor avea sisteme audio-video de informare a călătorilor și vor fi dotate cu camere de supraveghere video, pe lângă dotările necesare pentru climatizare, numărarea călătorilor, internet wi-fi gratuit ori sisteme de management de trafic.

Termenul de livrare a celor trei autobuze este de maxim 12 luni de la semnarea contractului, Firma poloneză va realiza pe cheltuiala proprie și instruirea personalului Meditur pentru realizarea lucrărilor specifice de întreținere și mentenanță. Termenul de garanție solicitat pentru noile vehicule va fi de 210.000 de km sau trei ani de la data punerii în exploatare. Separat, caroseria are o garanție de opt ani, iar pentru motor este solicitată o garanție de 500.000 de km.

Singura rețea din județ

După ce, în 2010, administrația municipiului Sibiu a decis desființarea rețelelor de troleibuz, Mediașul a rămas singura localitate din județ în care mai este folosit acest mijloc ecologic de transport public. Rețeaua de troleibuze din Mediaș a fost pusă în funcțiune în august 1989, dată de la care orașul de pe Târnave a rămas singurul municipiu din România care are un astfel de sistem de transport ecologic. Până acum, troleibuzele puse în funcțiune la Mediaș erau din categoria celor deja rulate. În afara acestor achiziții, tot din fonduri europene Primăria din Mediaș mai are în plan reabilitarea celor 19 km de rețea de alimentare a troleibuzelor, precum și extinderea acesteia cu alți 15 km.

Sursa foto: Solaris

Vizualizari: 2346

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Halta Sibiu Sat

Acum 1 lună

Mediașul merge pe electrice, noi la Sibiu ne permitem sa dam milioane de euro pe motorina, ca doar suntem poienari!
Raspunde

2 Cents

Acum 1 lună

Bravo lor ca nu au facut ce s-a facut la noi in sibiu cu troleele. Cea mai ecologica si ieftina varianta de transport in comun. In Sibiu cablurile de troleu il zgariau la ochi pe marele conducator cat a mai stat aici printre noi prostimea... Acum trebuie sa suportam autobuzele fumigene, ca altceva nu avem
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus