Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
10°C

Școală în ”ilegalitate” la Goga. ”Nu e vina noastră că nu ne-ați dat mai repede datele”

22 Octombrie 2020 17:24

Școală în ”ilegalitate” la Goga. ”Nu e vina noastră că nu ne-ați dat mai repede datele”

Cadrele didactice de la Colegiul Național Octavian Goga au transmis ieri mesaje către copii prin care îi anunțau că astăzi trebuie să se prezinte la școală, orele online fiind suspendate, în condițiile în care instituția se afla în ”scenariul roșu”, ceea ce înseamnă școală exclusiv online pentru toate clasele. Un astfel de mesaj a ajuns la urechile prefectului Mircea Crețu, iar în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a cerut lămuriri Inspectoratului Școlar cum poate o școală să reia cursurile fără avizul instituției.

”Mi s-a comunicat de către un cetățean care era foarte supărat că Liceul Goga i-a chemat pe toți copiii astăzi la școală. Vă rog să verificați rapid acest lucru, și nu numai la Goga, ci și la celelalte instituții de învățământ din Municipiul Sibiu, vă rog. Iar pentru mâine, eventual cel târziu luni, vă rog să verificați în funcție de rata de incidență cumulată scenariul de funcționare al școlilor”, a solicitat prefectul.

Răspunsul inspectorului școlar general adjunct, prof. Gheorghe Bîrză, l-a înfuriat pe prefect.

”La Goga s-au împlinit cele 14 zile”, a apucat să spună inspectorul. ”OK, dar rata incidenței cumulate e una mare, nu e vina noastră că nu ne-ați dat mai repede datele. Atributul Comitetului Județean pentru Situații de Urgențe este acela de a lua îndată hotărârea pentru aprobarea scenariilor cu aprobarea Inspectoratului Școlar, al Consiliilor de administrație și avizul DSP, de ce nu ați făcut acest lucru, nu e vina noastră, a comitetului. Nu vrem noi, comitetul să răspundem pentru ce nu au făcut alții”, a replicat Mircea Crețu.

”Haideți să nu dați vina pe alții”

Gheorghe Bîrză a replicat că solicitarea în privința Colegiului Național a fost făcută de ieri. ”Deci dacă spuneți că ați trimis de ieri, să spunem comitetului tot adevărul. Ați trimis unele școli acum, cu cinci minute înainte de începerea ședinței, domnule Inspector Școlar General Adjunct. Adică, haideți să nu dați vina pe alții. De fiecare dată... Dacă tot deschideți gura, să știe tot Comitetul și cine mai este de la presă că întotdeauna le trimiteți foarte târziu”, a replicat prefectul. ”Mai bine tăceați”, a închis discuția Mircea Crețu.

Cauzele disputei

Scenariul prin care o instituție de învățământ își desfășoară activitatea este stabilit prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea Consiliului de Administrație al instituției de învățământ, cu acordul Inspectoratului Școlar și avizul Direcției de Sănătate Publică.

În 8 octombrie, Colegiul Național Octavian Goga a intrat în scenariul trei (roșu), care presupune exclusiv educație online, în urma infectării cu coronavirus a mai multor elevi. Hotărârea dată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost dată în 7 octombrie, cu intrarea în vigoare o zi mai târziu. Acest scenariu este valabil pentru 14 zile, dată după care Comitetul poate trece instituția de învățământ în scenariul 2 (galben). Deși Consiliul de Administrație și Inspectoratul Școlar au admis că școala poate reîncepe, nu a existat și o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Aceasta nu a fost dată decât azi. În concluzie, doar de mâine elevii de la ”Goga” se pot reîntoarce la școală. Însă este foarte probabil ca de luni școlile să fie închise în tot municipiul, din cauza indicelui de infecție, care astăzi este de 2,99. Dacă trece de 3 se introduc măsuri suplimentare de protecție sanitară, iar printre ele se află și trecerea la sistemul de educație exclusiv online.

Vizualizari: 3588

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus