Sibiul, pe locul cinci în topul orașelor în care românii ar vrea să locuiască

Cluj Napoca este de departe orașul în care cei mai mulți români ar vrea să trăiască. Urmează Brașov, iar apoi Timișoara. În luptă strânsă cu Bucureștiul se clasează și Sibiul, pe un onorant loc cinci.

La inițiativa Băncii Mondiale și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a fost lansată platforma Citadini.ro, care a realizat studiul ”Politică Urbană a României”. Parte din această lucrare este și ”Barometrul Urban”, care studiază calitatea vieții în orașele din România.

Conform sondajului de opinie, integrat în acest proiect, Sibiul ocupă unul din primele locuri în ce privește condițiile de viață, conectivitate, mediu de afaceri, mediu și administrație locală.

După accesul la servicii, mode de petrecere al timpului liber, Sibiul este văzut pe locul cinci, după Cluj Napoca, București, Brașov și Timișoara. 7,4% din românii care au participat la studiu au desemnat Sibiul cu nota 10 în ceea ce privește aceste servicii.

La capitolul dezvoltării transportului, a conectării cu alte orașe din țară și a accesului la diverse mijloace de transport, Sibiul ocupă aici locul șase, orașul fiind de pășit de Oradea. 4,40% din respondenți au catalogat Sibiul ca fiind de ”nota 10” la acest capitol, în timp ce Oradea a primit nota maximă de la 6% din participanții la sondaj.

Din punctul de vedere al calității mediului și al implicării autorităților în grija față de mediu și lupta împotriva poluării, Sibiul ocupă locul 3. 8,50% este procentul acordat Sibiului la acest capitol, cu mult față de Timișoara – 6%, Oradea – 5,90% și București – 4,70%. Peste Sibiu se află Brașov – 16,40% și Cluj Napoca – 13,70%.

Locul șase revine Sibiul în privința mediului de afaceri. 4,80% din participanții la studiu cred că Sibiul are un mediu de afaceri prosper, cu investiții în tehnologii de ultimă oră în inovare, de nota 10. Pe primul loc: Cluj Napoca – 24,10%, urmat de București – 16.30%, Timișoara – 7,80%, Oradea – 5,20% și Brașov – 4,90%.

Pentru buna administrație, ”cu respect pentru opiniile cetățenilor și atenție față de nevoile cetățenilor”, Sibiul a primit nota 10 de la 7,10% din participanții la sondaj. Orașul nostru ocupă locul patru în acest clasament, după Cluj Napoca – 20%, Oradea – 8,30% și Brașov – 7,50%.

În clasamentul final, cel în care se măsoară ”atractivitatea urbană din 2020”, Sibiul ocupă locul cinci. La întrebarea ”care este, din punctul dvs. de vedere, cel mai atractiv oraș din România”, Sibiul a fost votat de 9,70% din respondenți. Pe primul loc s-a clasat Cluj – Napoca – 21,8%, locul 2, Brașov – 15,6%, urmate de Timișoara – 10,1% și București – 9,8%. Sibiul ocupă locul cinci, cu o diferență de doar 0,1% față de București (9,7%). Pe ultimele poziții se află Baia Mare, Târgu Mureș, Cernavodă și Suceava, toate cu – 0,5% și Slatina – 0,4%.

 Studiu finanțat de Uniunea Europeană

Citadini.ro este o platformă de colectare de idei și propuneri pentru prima politică urbană a României și totodată un loc de întâlnire pentru specialiștii și pasionații de dezvoltare urbană, menit să asigure conexiunea acestora și schimbul de bune practici. ”Sunt promovate consultări și dezbateri publice pe subiecte relevante, precum și o serie de oportunități pentru cei interesați să se implice mai mult în conturarea Politicii Urbane a României. Sunt încurajați să acceseze platforma și să contribuie cu idei, prin instrumentele puse la dispoziție, atât specialiști în domenii relevante elaborării Politicii Urbane (factori de decizie, urbaniști, economiști, arhitecți ș.a.m.d.), cât și cetățeni interesați de dezvoltarea orașului lor și grupuri de inițiativă civică care susțin proiecte urbane”, anunță realizatorii studiului pe pagina oficială web.

Platforma Citadini.ro este cofinanțată din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mirabela Guguștiucă

Acum 6 luni

Eu sunt convinsă că este un top mincinos și plătit de dușmanii noștri! Cu siguranță, realitatea e că Sibiul ne aflăm pe locul 1 în toate topurile! Trebuie să ne întrebîm, de fapt, cui profită acest top mincinos? Cine are de câștigat? După implementarea proiectului privind amplasarea de panouri pentru grafitti, Sibiul va fi la ani lumină de orașele în curs de dezvoltare ca Oradea, Cluj sau Timișoara! Noi votăm FDGR și dacă îl vor avea candidat pe dl. Florin Iordache!
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 6 luni

"La capitolul dezvoltării transportului, a conectării cu alte orașe din țară și a accesului la diverse mijloace de transport, Sibiul ocupă aici locul șase, orașul fiind de pășit de Oradea". In condtiile in care Oradea nici macar nu are Aeroport. Sau bine are, dar nu zboara nimeni pe el. Acum nu stiu ce sa zic, ca diverse inseamna multe, dar si Brasovul e la fel. BV nu nici macar pista. Deci putem sa ne dam seama ca cum e facut studiu lui peste prajit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus