Toate școlile din municipiul Sibiu trec în online. ”O soluție bună pentru sănătate, nu pentru educație”

”Închiderea școlilor este cea mai bună soluție dintre multe opțiuni proaste pe care le avem la dispoziție”, este concluzia expertului în educație Radu Szekely după ce municipiul Sibiu a intrat în scenariul roșu de protecție împotriva coronavirusului, astfel că toate cursurile se desfășoară online. El spune că se puteau pregăti mai multe alternative dacă exista o descentralizare reală la nivelul instituțiilor de învățământ.

”Este o situație foarte dificilă, nouă, și nu există soluția ideală. Cursurile online devin obligatorii pentru că prezența fizică, în grup, a elevilor este considerată un factor de risc major, nu pentru că învățarea online este ideală. De fapt, pare aberant să impunem ca școala să treacă 100% online, este și neconstituțional, pentru că nu poți obliga pe nimeni la un tip de educație pe care statul nu îl poate garanta gratuit și nediscriminatoriu, așa cum îl obligă pe el Constituția. Dar este, spun specialiștii în domeniul sănătății publice, cea mai bună soluție dintre o grămadă de soluții proaste. Cea mai bună pentru sănătate, nu pentru educație”, explică Radu Szekely.

Alternativa online-ului: descentralizare pentru o mai bună organizare

Radu Szekely spune că școlile nu au libertatea de a se putea organiza singure și de a găsi soluții în funcție de propriile resurse pentru a se asigura protecție sanitară elevilor și cadrelor didactice. ”Alternativa pe care eu am încurajat-o este descentralizarea până la nivel de școală a deciziei privind modul de organizare a cursurilor. Adică fiecare director de școală, cu susținerea consiliului de administrație, ar avea posibilitatea să decidă care este modalitatea în care poate furniza educație în cele mai bune condiții pedagogice și în cele mai sigure condiții sanitare - nu 100% sigure, că așa ceva nu există, dar cele mai sigure posibil. Dacă există spații suficiente pentru a menține distanțarea și a lucra cu grupe mai mici, și dacă există toate condițiile sanitare corespunzătoare prevăzute de lege (măști, dozatoare cu dezinfectanți, personal medical), poate că directorul și-ar asuma să continue școala în spațiul fizic, nu virtual, pentru că, din punct de vedere pedagogic, ar fi mai bine. Pe de altă parte, aș încuraja directorii și CA-urile să găsească soluții alternative mai adaptate situației din școala respectivă, online și prezența fizică nu sunt singurele alternative; poate că unii ar găsi potrivit să organizeze învățarea la distanță - pentru că, de fapt, despre asta este vorba, iar mediul online este doar o manifestare a învățării la distanță - deci să organizeze învățarea la distanță folosind metode clasice, dacă vreți, cum ar fi materiale de studiu trimise și returnate săptămânal cu Poșta Română, gratuit, sau înregistrări video scurte trimise de profesori pe whatsapp și răspunsuri trimise la fel sau prin poștă, convorbiri telefonice unu la unu cu profesori, folosirea radiourilor locale pentru ore. Știu că poate sună amuzant pentru anul 2020, dar orice soluție realistă care sprijină educația ar trebui folosită, nu să ne cramponăm în așteptarea unor panacee. Adică ar trebui să lăsăm oamenii din sistem să gândească creativ și să aplice soluțiile pe care simt că le stăpânesc și cu care cred ei că își pot face cel mai bine meseria. Dar discursul a mers mereu spre online, spre platforme complexe, pe care mulți nu le stăpânesc, și unde nu știu să își facă meseria - pentru că nu au avut ocazia să învețe. Pedagogia nu se învață într-o săptămâna, într-o luna; la fel nici pedagogia digitală nu se învață în câteva săptămâni  peste vară, în care, poate, reușești să stăpânești câteva unelte de lucru, dar nu procesul”, a declarat Radu Szekely.

În opinia lui, ”în contextul actual, închiderea școlilor este cea mai bună soluție dintre multe opțiuni proaste pe care le avem la dispoziție”. ”Cert este că sănătatea, și dreptul implicit la viață, are întâietate în fața altor drepturi, chiar suprimă alte drepturi în formă absolută. Deci și dreptul la educație. Atunci când sănătatea și viața sunt garantate, celelalte drepturi revin în forță pe eșichier. Până atunci, eu zic să încercăm să facem ce putem, să profităm de soluția asta cât se poate, așa imperfectă cum este, și să sprijinim toți - familii, mediul de afaceri, societate civilă - școala în încercarea ei de a-și îndeplini menirea în condiții absolut neobișnuite. Și să fim pregătiți ca, atunci când sănătatea nu ne mai este în pericol și putem cere din nou ca dreptul la educație să fie pe primul loc, să sprijinim școala în continuare, pentru că vor fi multe de recuperat pentru copii - și intelectual, și emoțional, și social”, a mai spus Szekely.

Radu Szekely este expert în educație la Comisia Europeană, unul dintre fondatorii Școlii Finlandeze din Sibiu și fost consilier al Ministrului Educației, Ecaterinei Andronescu.

”Școala e unul din cele mai sigure medii” vs. ”Multe persoane pozitive provin din școli”

Inspectorul școlar general, Alexandru Dumbravă, a declarat astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, că este o zi tristă pentru educație și că în acest context epidemiologic, școala era unul din cele mai sigure medii. ”Cred în continuare că școala, cel puțin în județul Sibiu și în municipiul Sibiu, este unul din cele mai sigure medii în care copii pot să-și desfășoare activitatea. Din păcate, închidem porțile și ne supunem prevederilor legii. Sperăm ca împreună cu populația să reușim să scădem acest indice păcătos. Să ne adaptăm la noua situație și să ne întoarcem din nou la școală. Este o zi tristă pentru noi și sperăm să ne revedem cât mai curând pe băncile școlii, nu pe calculator”, a spus Dumbravă.

Prefectul Mircea Crețu i-a replicat spunând că multe din noile cazuri pozitive vin tocmai de la profesori și elevi. ”Este și nu este așa și cred că toți putem vedea acest lucru. Multe persoane pozitive provin din școli. Mă refer la directori de școli și de licee, continuând cu profesori, cu elevi... Sigur, acum e greu de stabilit unde e cel mai sigur loc”, a punctat prefectul județului.

Vizualizari: 2914

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cla Radi

Acum 5 luni

In contextul actual nu mai exista un mediu sigur, indiferent de ce domeniu vorbim. La noi nu exista scoala online, e un fel de-a invatatul pe gadgeturi. Profesorii ,,se fac,, ca predau si elevii ,,se fac,, ca invata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus