Drama focarului de la Centrul din Dumbrăveni. Cu opt zile înainte să moară V. scria: „Nu mai vreau să fiu singură, vreau să mai trăiesc”

Patru decese sunt înregistrate la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni. Toate cele patru persoane erau testate pozitiv pentru visrusul SARS CoV-2 și sufereau de comorbidități, potrivit autorităților. Până aici sunt cifre și date oferite de cei în măsură să le transmită, în spatele lor, însă, sunt dramele celor implicați: de la persoanele testate pozitiv, la cei care îi îngrijesc și până la apropiații lor.

Printre decesele de la centrul din Dumbrăveni se numără și o beneficiară care în luna decembrie ar fi împlinit 75 de ani. Din păcate, drumul ei prin această viață s-a oprit ieri, în Spitalul din Mediaș, în urma unui test pozitiv COVID. Nu o să-i facem public numele, ci o să-I spunem simplu V.. Ceea ce a lăsat V. în urmă, pentru noi, este imaginea disperării, a neputinței și a durerii prin care a trecut, chiar înainte ca testul să-i devină pozitiv.

Femeia a publicat pe pagina ei de socializare mesaje disperate, care descriau felul în care se simțea.

Raluca Munteanu, directorul Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni povestește ultima săptămână din viața femeii. Colega de cameră a beneficiarei a fost testată pozitiv, iar conducerea centrului a decis să o izoleze pe V. singură în cameră, protejând-o de cazurile pozitive, ea fiind încă negativă. Atunci au început postările pe pagina de socializare.

„Mă găndesc că sunt tare necăjită. Nu am niciun ajutor la nevoie. Eu nu pot să mă ridic singură. Nu mai vreau să fiu singură, vreau să mai trăiesc”.

„Nu mă simt bine. Mi-e capul greu, nu pot să stau”.


„Sunt tare necăjită, foarte slăbită”.

„Patul morții. Este foarte greu să fii neajutorată, nu pot face, fără puteri sunt, mai bine să mă ia Doamne”.

Acestea sunt postările femeii, făcute în 15 și 17 octombrie.

Potrivit directoarei centrului, aceste postări au fost făcute în perioada în care era izolată, singură în cameră, iar testul COVID îi ieșise negative.

„Problema ei a fost că era pe secția de contact și a fost izolată singură în cameră și nu era învățată. Noi respectăm toate măsurile impuse de DSP. Funcționăm pe trei clădiri. Într-o clădire ținem beneficiarii care sunt negativi, într-una pe cei pozitivi și într-una pe cei care au fost contacți. Pe cei care sunt negativi îi ținem separat și singuri în cameră, pe cât posibil, pentru a nu risca să se infecteze de la cineva. La fel și contacții. Ea era contact. Postările ei sunt emoționale, pentru că nu era obișnuită. Noi am pus-o singură în cameră pentru că era negativă și pentru a o proteja. Colega ei de camera era pozitivă. În centru, la ultima testare a ieșit negativă (noi facem săptămânal teste)”, spune Raluca Munteanu.

Din păcate, starea femeii s-a deteriorate, iar în 22 octombrie a ajuns să fie internată la Spitalul Municipal din Mediaș. Primul test rapid făcut în spital a ieșit, de asemenea, negativ, însă testul PCR a confirmat infecția cu virusul SARS CoV-2.

„Pentru că nu se simțea bine am trimis-o cu ambulanța la spitalul din Mediaș și acolo i s-a repetat testul, iar primul test a ieșit negativ (test rapid), apoi i-au făcut PCR-ul și a ieșit pozitiv”, mai spune Raluca Munteanu.

Directoarea spune că a ținut permanent legătura cu medicul care s-a ocupat de V.. În 23 octombrie a fost anunțată că testul este pozitiv, dar că V. este conștientă, singura îngrijorare fiind doar saturația în oxigen din sânge care era mult mai mică de cât ar fi trebuit. Din păcate, în 24 octombrie, V. a decedat.

Foarte greu pentru toată lumea

Raluca Munteanu spune că această perioadă este deosebit de grea pentru toată lumea de la centru.

„Personalul lucrează 24 din 24 de ore. Nu există nicio oră în care beneficiarii să fie singuri. Cât a fost izolată, psihologul centrului vorbea zilnic cu ea la telefon și pe cameră, pe messenger. Și eu am vorbit cu ea atât prin telefon cât și pe cameră. Cu medicii vorbesc zilnic la spital să aflu starea celor internați. Este o perioadă foarte dificilă pentru toți. Sperăm să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine. Vreau să vă asigur că toți salariații fac tot ce este omenește posibil ca beneficiarii să fie bine. CRRPH Dumbrăveni nu este doar o instituție, este o mare familie, în care beneficiarii se simt acasă. iar pentru noi faptul că beneficiarii sau colegii sunt bolnavi este dificil. Este ca atunci cand ți se îmbolnăvește un membru al familiei. Vreau să vă gândiți că noi deja am pierdut patru membri ai familei noastre”, mai spune Raluca Munteanu.

În momentul de față, la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni focarul COVID numără 43 de beneficiară testați pozitiv și 13 angajați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus