Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
9°C

”Vârful va apărea peste patru, cinci săptămâni” Interviu cu Lucian Blăguțiu, coordonator pentru situația COVID – 19 pe regiunea Centru

29 Octombrie 2020 16:52

”Vârful va apărea peste patru, cinci săptămâni” Interviu cu Lucian Blăguțiu, coordonator pentru situația COVID – 19 pe regiunea Centru

Inspector șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Lucian Blăguțiu este coordonator pentru gestionarea situației Covid-19 pentru Regiunea Centru. El spune, în cadrul unui interviu acordat Turnul Sfatului, că vârful epidemiei nu va fi atins în zona noastră decât peste 4, 5 săptămâni. În plus, susține el, lupta pentru salvarea cazurilor grave e pierdută în multe situații din cauza lipsei personalului medical.

Cum vedeți dvs. situația de acum, de la nivel județean. Ați văzut și cifrele de astăzi, depășesc orice record. Cum să le interpretăm, care va fi evoluția?

Trebuie să le vedem ca pe un semnal de alarmă la tot ce se întâmplă la ora actuală. Va trebui să apară noi spitale Covid, dar lumea trebuie să respecte tot ce înseamnă recomandare făcută de specialiști ai ministerului, nu tot ce se discută pe forumuri și medii sociale, care au provocat isteria asta și duc lumea într-o stare de neacceptare a realității, pentru că asta nu duce la absolut nimic bun.

Cât vor mai crește cifrele? Ce măsuri s-au luat în urmă, ca să anticipăm la ce să ne așteptăm în viitor?

Probabil că vârful pandemiei va apărea peste patru, cinci săptămâni. Partea proastă este că se suprapune cu virozele respiratorii din perioada asta a anului, deoarece acestea fac parte din aceeași familie a virusului gripal, la fel ca SARS CoV-2 și maschează simptomele. Deja se caută metode de separare a celor două patologii. Totuși, capacitatea de testare este încă limitată din cauza lipsei aparatelor, dar mai ales a personalului. Spun asta, pentru că poți să aduci o mie de aparate, dar personal nu ai, poți să faci paturi de ATI, dar personal nu ai, poți să aduci ventilatoare, dar personal nu ai, poți să faci multe, dar nu ai cu cine.

Putem face spitale, dar nu avem doctori.

Sigur. În orice organizație, în orice sistem, resursa umană este cea mai importantă. Din păcate, aici sistemul sanitar este foarte limitat și cei care sunt, se află la capătul puterilor, sunt obosiți, copleșiți de sarcini, îi înțeleg. Sunt sprijiniți cât se poate, dar din păcate atâta se poate face.

”Deja s-a cam pierdut controlul evoluției”

Ce perspective avem din punctul acesta de vedere? Sunteți parte din sistem, poate vedeți altfel lucrurile.

Perspective nu știu, să vedem apariția vaccinului, să vedem câtă imunitate va da, când va apărea. Dar oricum, virusul nu se poate controla până când 80% din populație e imunizată pe cale naturală sau vaccin. Problema va rămâne pe cei cu comorbidități care agravează evoluția. Aici singura protecție reală este respectarea regulilor cu privire la distanțare, la mască, la protecție. Din păcate, constat că și în magazine lumea și angajații atrag atenția la cei care nu poartă mască sau o poartă neconform, dar există o rezistență la schimbare și o atitudine care țin de educație. Avem mulți care nu înțeleg ce trebuie să facă.

Și pare că rândurile se îngroașă în această zonă.

Da, pentru că din păcate contribuie aceste medii de emisie printre care înțeleg că există și persoane care lucrează în sistemul sanitar. Din punctul meu de vedere, aceștia nu ar avea dreptul să vorbească, atâta timp cât nu sunt medici ATI, epidemiologi, pentru că un dermatolog nu-și poate da cu părerea. Chiar dacă a făcut medicina, specialitatea lui e alta. Să-și vadă de specializarea lui și să vorbească cei care lucrează direct cu nenorocitul ăsta de virus.

Astăzi, la nivelul județului avem 250 de cazuri și 557 de teste efectuate. E drept, numărul de teste efectuate nu e chiar real, pentru că am înțeles că DSP nu colectează și statistica testelor negative, efectuate în mediul privat. Dar, oricum, vorbim de două teste la un pozitiv. E mult.

Este un semnal de întrebare real. Testele se fac conform metodologiei și se testează în general cei susceptibili și contacții. Dar aici, într-adevăr, în cazul contacților, mai ales cum avem transmitere comunitară, deja s-a cam pierdut controlul evoluției.

”Pe ATI-uri și pe spitale Covid, procentul e cam jumătate – jumătate, pacienți din Sibiu și pacienți din Vâlcea”  

Un program de testare în masă ar mai ajuta la ceva în acest moment sau e deja prea târziu?

Testarea masivă în sensul de grupe de vârstă, să știți că este în derulare, dar din păcate la noi capetele de vârstă nu au fost acoperite. Cei de la 0 la 9 ani nu s-au prezentat, iar cei peste 90 de ani, îi înțeleg, speriați de pandemie, au rămas izolați în locuințe, iar categoria de pacienți cronici au stat în locuințe. Din ce știu eu, pe zona Centru, doar în județul Alba s-a realizat o testare pe toate grupele de vârstă, dar a fost mărită acolo foarte mult capacitatea de testare. Din acest motiv, Alba a și intrat pe cod roșu mai repede, pentru că au testat multe persoane.

Testezi mult, identifici multe cazuri. Și asta e bine, nu?

Pe de-o parte e bine, dar pe de altă parte, nu știu dacă informația ar ajuta populația, probabil că ar declanșa o stare de isterie în masă, să fiu sincer. Să nu uităm sau să neglijăm faptul că foarte multă lume a trecut asimptomatic prin infecție. Sunt totuși deosebiri mari între regiunile geografice ale României și persoanele au statusuri imune și reacții la boli diferite.

În ce sens? Ține asta de zona geografică în care trăiesc cei infectați?

Da, ține și de zona geografică. Noi, în zona Centru, totuși, ca și incidență, ca și gravitate a bolii, stăm mai bine decât, de exemplu, zona Moldovei, inclusiv ca și rezultate negative în ceea ce privește decesele. Sau cazurile grave. La noi ajung inclusiv pacienți din Vâlcea pe ATI-uri și pe spitale Covid, iar procentul e cam jumătate – jumătate, pacienți din Sibiu și pacienți din Vâlcea.  

Există o explicație pentru asta? De ce ține?

Legat de mediul în care trăim, legat de faptul că avem avansate soluțiile de utilități pentru populație, vorbesc aici de strategii de dezvoltare, de condiții de îngrijire, de sisteme care funcționează, de mai multe factori. De dezvoltare generală.

Inclusiv de igienă, de educație?

Da, exact. De educație, de condiții, de apă potabilă, canalizare, totul poate fi un avantaj.

Vizualizari: 2559

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus