Vineri,
23.04.2021
Parțial Noros
Acum
10°C

Primăria Sibiu: Dezbatere publică pentru modificarea regulamentului pentru taxa de salubrizare

Primăria Sibiu: Dezbatere publică pentru modificarea regulamentului pentru taxa de salubrizare

„Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit “plătește pentru cât arunci”, instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Modificarea Regulamentului este necesară și pentru alinierea taxei la noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. De asemenea, taxa trebuie aliniată cu noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte:

  • maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate
  • 13,8% deșeuri reciclabile
  • 46,2% biodeșeuri

Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu.

Tipuri de abonamente:

Tip abonament

Număr goliri recipiente/ an

Cost abonament /an:

 

Rezidual

BIO

Plastic / Metal

Hârtie / Carton

120 l

120 l

240 l

240 l

ECO

12

36

24

12

346 lei

PRACTIC

26

36

24

12

430 lei

MAXI

36

36

24

12

490 lei

Optarea pentru un tip de abonament:

În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu.

Trecerea la abonamentul ECO se face doar în condițiile limitative stabilite de Regulament și anume:

  • Pentru cetățenii care locuiesc la case – dacă în anul 2021 numărul de ridicări a pubelei negre a corespuns cu numărul redus de ridicări prevăzut de abonamentul ECO, din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO
  • În cazul cetățenilor de la blocuri – dacă pe parcursul anului 2021, locatarul face dovada că în 10 din cele 12 luni ale anului a valorificat deșeurile reciclabile prin înscrierea în programul Reciclează Activ. Acest Program presupune valorificarea deșeurilor reciclabile prin predarea acestora la unul dintre cele 6 centre private de reciclare, lista centrelor urmând să fie afișată pe site-ul sibiu.ro, după aprobarea noului Regulament.

Trecerea la abonamentul MAXI se poate face la cerere, oricând pe parcursul anului, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții.

Sibienii pot trimite sugestii de modificare în scris, pe adresa de email management.salubrizare@sibiu.ro, până în data de 17.01.2021.

Regulamentul a fost publicat pe sibiu.ro, aici: https://www.sibiu.ro/ro2/hotarari/proiecte_dezbatere/2020/pro_hot_dez_17.12.2020.pdf

Acesta va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună.  

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu

Comentarii

22 comentarii

Un Sibian

Acum 4 luni

asta e tentativa de jaf la drumul mare facut de FDGR in cardasie cu PNL! in ultimii doi ani tariful s-a marit deja cu 40%, de la 7,9 lei la 11 lei! Acum ei vor sa ne bage ambele maini in buzunare, de la 11 lei lunar, inmultit cu 12luni= 132 de lei pe an in prezent, sa sarim la 346 de lei !!?? adica de aproape 3 ori mai mult pe langa injumatatirea la jumatate (inca o data - pentru ca s-a mai facat deja in ultimul an) a ridicarilor! incredibil tupeul babei, al clovnilor din Consiliul local si al Soma !
Raspunde

Silviu Sibiu

Acum 4 luni

"În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu.din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO"! Deci este vorba de 430 lei, nu 346 lei!!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Nu stiu de ce se mai fac desbateri publice cand hotararile sunt luate vezi cazul modificarea regimului de circulatie pe strazile adiacente strazii Prejbei cand la cererea cetatenilor de a se face sensuri unice sau facut asa cum a vrut donatorul de masti Marinescu si nu cum au vrut cetatenii. Si binenteles ca dupa 30 de zile a venit o firma care nu are nici un contract cu primaria si nici o comanda din partea primariei si au modificat indicatoarele rutiere. Deci treaba cu consultarea publica este doar o vrajeala obosita.
Raspunde

Mircea Mircea

Acum 4 luni

Aprobarea taxei de salubritate pe rol/ gospodărie, indiferent de numărul de persoane ce o compun, nu e conformă cu principiile taxării echitabile şi nici cu cel al nediscriminării utilizatorilor, fiind evidentă încălcarea acestor principii, din moment ce gospodăriile pot avea un număr diferit de persoane în compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferită, în funcţie de numărul persoanelor ce compun respectivele gospodării
Raspunde

Un Simplu cetatean

Acum 4 luni

In loc sa aiba in vedere sa ii faca pe cei cateva mii de concetateni sa isi plateasca taxa de salubritate, se axeaza pe recuperarea pierderilor tot de la cei care platesc. Sa le fie rusine! Sa introduca naibii un cost pe ridicare pubela nu abonament. Daca optez pentru un abonament si nu scot in ziua aia pubela la poarta ca nu e plina, primesc banii inapoi pe ridicarea ce nu a avut loc???
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 4 luni

As vrea sa vad cum se taxeaza un cartier intreg care duc gunoiul a aceleasi tomberoane?Adica fiecare plateste cit arunca,probabil angajeaza o firma sa cantareasca gunoiul dus de locatarii acelui cartier si apoi taxeaza oamenii cu mai mult! Asta e gargara sa urce preturile si fufele din adi eco si soma sa isi poata lua mai multe tzoale si parfume din salarile marite!
Raspunde

Marius Micu

Acum 4 luni

O aberatie! Punctual...imi spune ca pot opta pentru abonamentul Eco. Asta inseamna un rezidual care se ridica 1 data pe luna. Imaginati-va in lunile de vara cand gunoiul va sta in curta 1 luna de zile, asta inseamna pentru ei eco... Si tot despre rezidual, aflam ca intr-un abonament maxim tot avem doar 3 ridicari pe luna. Adica la fel, gunoiul va sta 2 saptamani neridicat. Lipsa de logica si de creier!!! In rest, m-as fi asteptat sa existe si un abonament care sa includa si un recipient pentru sticla, borcane si de asemenea sa se aloce macar 1 data pe an o cantitate de compost (pentru abonatii de la case) care sa fie folosit in gradina proprie. Asta se practica intr-un stat dezvoltat european in care esti indemnat sa reciclezi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Precup Ioan

Acum 4 luni

Dragilor, care sunteti nemultumiti, nu uitati ca e doar o propunere si ca suntem in faza de dezbatere publica! -> daca aveti sugestii sau doleante, acum e timpul sa scrieti oficial primariei si nu doar pe facebook! PS: am citit propunerea primariei si mi se pare OK. E, depilda, similara cu cea existenta in Germania sau SUA!
Raspunde

Remus Celceseinformeaza

Acum 3 luni

In SUA, statul Virginia, county Henrico, costul ridicarii saptamanale a pubelei reziduale si a apei curente e de 12USD/luna la o familie de 5 persoane! Comparati cu ce vor sa ne faca alesii locali! Jaf la drumul mare
Raspunde

Andrie A

Acum 4 luni

E clar că nu e normal ce se face, dar ce facem sa ne opunem că dezacordul degeaba ni-l arătăm, hotărârea e deja luata. Cum putem ataca sau contracara prezenta hotărâre?
Raspunde

Unu Doi

Acum 4 luni

Prin refuzul de plata si judecarea cauzei.
Raspunde

Adela Sibiu

Acum 4 luni

Eu plătesc acum abonament anual.desi nu locuiesc la acea adresa. Dar din ian. 2020 am fost obligați să pl abonament pt 1 persoana desi nu locuiește nimeni la acea adresa.Obligatoriu. Acum se treipleaza la 430...Deși nu locuiește nimeni la adresa aia.
Raspunde

Adela I.

Acum 4 luni

Plătesc pt o adresa din sibiu desi nu locuiesc acolo OBLIGATORIU PLATESC DIN 2020 taxa pt 1 persoana. Deși casa e nelocuita. Acum vor sa tripleze Este ceva iesit din comun felul cum isi bat joc de munca si banii alegătorilor
Raspunde

Andreea Buian

Acum 4 luni

"Draga" doamna primar pusa in functie de fostul dom' primar, cica reprezinti cetatenii Sibiului, nu stiu care sunt acei cetateni pe care ii reprezinti, dar pe mine in nici un caz! De cand a preluat Soma sefia "gestionarii" deseurilor pe Sibiu se pare ca ai ajuns sa-i reprezinti doar pe ei nu si pe mine! In acest sens te informez pe dumneata si pe prietenii dumneavoastra de la Soma ca nu mai este necesara deplasarea acestora in vederea ridicarii deseurilor (asa se face economie la bugetul lor) o sa vin eu sa vi-l las la primarie incepand cu data de 04.01.2021! Va scrie un cetatean de care ati avut mare grija, an de an, sa il amendati, pentru ca a gestionat deseurile selectiv!... Un prost!!
Raspunde

Maria Turut

Acum 4 luni

Penibilul situației este ca măresc tarifele, dar pubelele în care se aduna selectiv deșeurile dau pe-afara 5 zile din 7, e mai mult gunoi pe lângă decât în ele, mai ales plasticul și hârtia. Degeaba sunt oamenii civilizați și încearcă sa selecteze deșeurile, dacă autospeciala de gunoi vine o data pe săptămână să golească pubelele. În parcarea din spatele străzii Constituției/Regele Ferdinand e câte o singura pubela galbena și albastra, la vreo 180 de apartamente plus magazine. Ar trebui urgent reevaluat modul de ridicare a deșeurilor reciclabile. Pentru deșeul menajer vine mașina zilnic, deși pubelele sunt jumătate goale. Când bate vântul, toată parcarea și spațiul verde sunt pline de sticle de plastic, cutii și hârtii. Asta nu vede Primăria?! Cine verifica respectarea contractului cu prestatorul?! Pentru ce plătim?!
Raspunde

Cornelia Maniu

Acum 4 luni

Cred ca ar trebui bine gandite diferite situatii existente la orice adresa. Impreuna cu sotul, sortam gunoiul , in plus cel bio il punem in curte pentru a produce compost. Ne este suficient sistemul ECO, pentru ca folosim putin benele. La aceeasi adresa exista un birou notarial cu 5 persoane care folosesc mult bena pentru hartie, cea bio (multe flori) si mai ales cel rezidual (comanda zilnic mancare pentru 5 persoane, de unde provin recipiente din hartie, carton, plastic murdare care ajung tot in bena neagra). Va rugam sa acceptati solutii adecvate pentru diferite situatii. Cu speranta intr-o rezolvare echitabila a acestei probleme, Cornelia Maniu
Raspunde

POP Liviu

Acum 3 luni

Cred ca trebuie regandit Proiectul, fiindca este jaf la drumul mare. Primaria, in cardasie cu firma de salubrizare, vrea sa se colecteze cat mai multi bani din activitatea de colectare a gunoiului, pentru a se obtine beneficii, sigur in cont personal, pentru anumiti angajati cu putere de decizie din Primarie.
Raspunde

Doina Belei

Acum 3 luni

Este revoltator sa se majoreze taxa de salubritate cu 325 % si sa fim obligati la un abonament impus de Primarie, nenegociabil si nedenuntabil, posibil impus chiar de SOMA, pentru servicii mai putine !!! Ce ascunde oare o astfel de masura ???
Raspunde

Ovidiu Cristian

Acum 3 luni

NU VA MAI PLANGETI ! LUATI ATITUDINE SI FACETI SESIZARI PE SITE-UL PRIMERIEI. IN DEZBATERE PUBLICA PANA PE 17.01.21
Raspunde

Volovei Mircea

Acum 3 luni

SCUMPIREA NU ESTE JUSTIFICATA AM VORBIT LA CLUJ SI ORADEA SI TAXA NU S-A MAJORAT FIIND CA LA SIBIU IN 2020. IN ALTA ORDINE DE IDEI AR TREBUI STABILITA TAXA PE FIECARE TIP DE PUBELA SI FRECVENTA COLECTARII EU NU AM PUBELA ALBASTRA, NU PEODUC SI NU VOI PRODUCE ACESTE DESEURI DE ASEMENEA TAXAREA IN REGIM ECO AR TREBUI APLIUCATA DIN ACEST AN NU DE ANUL VIITOR. SA SE FACA IN BAZA DECLARATIEI, SA FIE STABILITA O ZI PE LUNA, SI CAND NU SE RESPECTA, ATUNCI SA FIU TAXAT
Raspunde

Dani Ocna

Acum 3 luni

locuiesc in italia taxa de gunoi pentru 3 persoane.la 70 mp de casa(io,sotie,copil) este de 95 eur/an(toti) se da saci diferiti,etc 95 eur egal cam 450 ron egal cam 40 ron pe luna pintru 3 persoanie la o persoana,40 mp locuibili,aprox 40 eur pe an calculule altul
Raspunde

Volovei Mircea

Acum 3 luni

SCUMPIREA NU ESTE JUSTIFICATA AM VORBIT LA CLUJ SI ORADEA SI TAXA NU S-A MAJORAT FIIND CA LA SIBIU IN 2020. IN ALTA ORDINE DE IDEI AR TREBUI STABILITA TAXA PE FIECARE TIP DE PUBELA SI FRECVENTA COLECTARII EU NU AM PUBELA ALBASTRA, NU PEODUC SI NU VOI PRODUCE ACESTE DESEURI DE ASEMENEA TAXAREA IN REGIM ECO AR TREBUI APLIUCATA DIN ACEST AN NU DE ANUL VIITOR. SA SE FACA IN BAZA DECLARATIEI, SA FIE STABILITA O ZI PE LUNA, SI CAND NU SE RESPECTA, ATUNCI SA FIU TAXAT
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus