Joi,
17.06.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Spital: Reducerea numărului de paturi nu va influența deconturile CJAS

Spital: Reducerea numărului de paturi nu va influența deconturile CJAS

Spitalul Clinic Județean Sibiu a ajuns la un număr de 827 de paturi de la 1.054, câte au fost până să înceapă pandemia provocată de virusul SARS CoV-2.  Reprezentanții unității spitalicești explică faptul că este o situație temporară generată de reorganizarea zonelor și a circuitelor. Totodată, aceștia menționează faptul că Spitalul Județean nu va avea de suferit din punct de vedere financiar, deconturile făcute de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) vor fi făcute la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, chiar dacă acestea depășesc nivelul contractat, decizia fiind justificată de contextul epidemiologic.

Până să înceapă pandemia creată de virusul SARS CoV-2, Spitalul Județean funcționa cu o capacitate de 1.054 de paturi, potrivit reprezentanților instituției. Acum, însă, spitalul funcționează la o capacitate de 827 de paturi dintre care 252 în zona roșie Covid-19 (222 pe secții, 28 ATI și 2 ATI Obstetrică Ginecologie) și 575 de paturi în zona verde. Reprezentanții spitalului spun că este o situație temporară.

„În urma apariției pandemiei a fost necesară respectarea normelor Covid-19 care au impus reorganizarea zonelor și circuitelor. Astfel, autorizația temporară cu nr. 88/24.12.2020 reprezintă situația funcționării spitalului în context pandemic, respectiv o zonă roșie unde sunt internați doar pacienții Covid-19 pozitivi și o zonă verde unde se internează pacienții non-covid, cu toate celelalte afecțiuni. Totodată, ținând cont de contextul pandemic, și în zonele verzi se aplică proceduri de prevenire a infecțiilor cu SarsCov-2. Ca urmare, sunt implementate măsuri de distanțare fizică în saloane, măsuri care obligă și la repoziționarea paturilor în noul spațiu restrâns în urma implementării circuitelor roșii și verzi care nu se pot intercala. În plus, relocarea unora dintre secții în alte clădiri/pavilioane, a impus modificarea temporară a unui număr de paturi, conform spatiilor rezultate in urma avizului DSP. Spre exemplu, pavilionul Recuperare medicală (Fizioterapie I) găzduiește acum și secțiile ORL și Dermatologie. De asemenea, menționăm că apariția pandemiei a coincis cu derularea proiectului de reabilitare integrală a clădirii Neurologie, motiv pentru care secția a fost relocată în spitalul nou (blocul Materno-infantil) unde se regăsesc la acest moment și zonele verzi ale secțiilor medicale. Noua structură a fost gândită pentru a fi adaptată noului context epidemiologic, în vederea respectării normelor de distanțare și igienă, respectiv a circuitelor funcționale. Precizăm din nou că este o situație temporară, impusă de legislația în vigoare, pentru perioada în care se va menține statutul de spital suport Covid-19 iar după încheierea acesteia, organizarea SCJU Sibiu va reveni la forma normală aprobată prin hotărâre de Consiliu Județean. Aceste aspecte sunt menționate în avizul acordat de DSP pentru Structura Organizatorică a SCJUS pe perioada de funcționare ca spital suport pacienți COVID - 19”, transmite Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al instituției.

Numărul mai mic de paturi, bani mai mulți pentru spital 

În ceea ce privește sistemul de decontare pentru serviciile medicale în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu, reprezentanții spitalului spun că fiind un context atipic, acesta nu poate fi comparat cu anii anteriori, din cauza pandemiei.

Astfel, conform legislației (OUG 70/2020, cu modificările și completările ulterioare) pentru unitățile sanitare cu paturi care furnizează servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, decontarea se face:

  1. a) la nivelul valorii aferente indicatorilor realizaţi în limita valorii de contract, dacă se acoperă contravaloarea cheltuielilor efectiv realizate;
  2. b) la nivelul cheltuielilor efectiv realizate în limita valorii de contract, în situaţia în care valoarea aferentă indicatorilor realizaţi este mai mică sau egală cu nivelul cheltuielilor efectiv realizate;
  3. c) la nivelul indicatorilor realizaţi, fără a depăşi suma ce poate fi contractată în funcţie de capacitatea maximă de funcţionare lunară a fiecărui spital;
  4. d) la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, în situaţia în care acestea depăşesc nivelul contractat, justificat de situaţia epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2, pentru unităţile sanitare cu paturi care acordă servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19.

SCJUS Sibiu se află în acest moment în situația descrisă la litera d) anterior menționată.

„În relația cu CJAS Sibiu, unitatea noastră, conform legii, poate beneficia de un decont de cheltuieli superior valorii de contract. Practic pentru spitalele suport Covid, în baza legislației actuale, CJAS Sibiu asigură valoare de contract integrală, indiferent de numărul de cazuri externate și validate, precum și decontarea cheltuielilor suplimentare, peste această valoare, care sunt efectuate pentru gestionarea cazurilor de Covid (sporuri suplimentare pentru Covid acordate personalului, cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare, echipamente de protecție, dezinfectanți, reactivi de laborator etc.), astfel că numărul paturilor nu influențează deconturile cheltuielilor. Prin legislația actuală, legiuitorul a prevăzut, astfel, un mecanism de compensare care să asigure necesarul de venit al cheltuielii efectiv realizate. Lipsa unei astfel de prevederi legale ar fi putut să constituie o problemă în asigurarea necesarului financiar apărut prin modificările structurale și organizatorice generate unităților spitalicești de noua legislație aplicabilă în situația pandemică. În concluzie, răspunsul este nu, spitalul nu are de suferit, din contră, poate beneficia de o alocare financiară crescută în această perioadă, din partea CJAS. Precizăm că SCJU Sibiu a încheiat anul fără probleme financiare și nu a primit reclamații de la furnizori privind obligațiile de plată”, mai spune Decebal Todăriță.

Această modalitate temporară de decontare este confirmată și de Vasile Spinean, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

„Unitățile spitalicești și acum sunt plătite după acea formulă care are în vedere și numărul de paturi, doar că pe perioada cât tratează pacienți COVID, nivelul total al decontului se face la nivelul real al cheltuielilor. Practic comportă mai multe facturi în relația spitalului cu casa, o factură este pe servicii, care este la numărul de paturi și așa mai departe și o factură este pe diferență cheltuieli până la cheltuielile efectiv realizate. Este o facilitate cu character tranzitoriu. Pe perioada pandemiei unitățile sanitare care tratează bolnavii COVID au această facilitate”, spune și Vasile Spinean, directorul CJAS.

Sursa Foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus