Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Sala Transilvania, licitată pentru extindere la 2.023 de locuri. Plus încă o clădire cu două niveluri și parcare subterană

Sala Transilvania, licitată pentru extindere la 2.023 de locuri. Plus încă o clădire cu două niveluri și parcare subterană

În acest mandat ar trebui finalizată modernizarea Sălii Transilvania, promit șefii autorităților județene, odată cu lansarea licitației pentru actualizarea documentației în vederea extinderii actualei clădiri și ridicarea uneia noi. Una cu două niveluri în subsol, alte două peste cu terenuri de antrenament și terasă circulabilă.

Jumătate de milion de lei, fără TVA, a alocat Serviciul public Sala Transilvania (aflat în subordinea Consiliului Județean Sibiu) pentru actualizarea studiului de fezabilitate în vederea extinderii actualei clădiri și a construirii uneia noi. Procedura de atribuire a acestui contract a fost lansată la finele acestei săptămâni.

Pentru clădirea nouă – care va fi conectată de actuala - este solicitată elaborarea documentației astfel încât aceasta să aibă un regim de înălțime cu două niveluri la subsol, parter, etaj și terasă circulabilă. ”Suprafața subsolurilor va fi de aproximativ 3.500 de mp. Suprafața parter, etaj și terasă va fi de aproximativ 2.100 de mp fiecare. Aceste suprafețe sunt pur orientative. Proiectanții vor realiza o propunere de planuri pe fiecare nivel care să conțină spațiile și funcțiunile solicitate și, în urma analizei comune, se va decide suprafața finală, corelată și cu bugetul estimativ al investiției”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Parcarea prevăzută în cele două niveluri subterane va trebui să aibă cel puțin 140 de locuri (câte sunt acum în actuala parcare), iar pentru autocare vor trebui amenajate patru locuri fie la subsol, fie la nivel.

Viitoarea clădire va trebui să includă minim două terenuri de antrenament pentru baschet și un teren de antrenament pentru handbal, cu o minitribună de 50 – 100 de locuri. Totodată sunt solicitate spații pentru cabinete medicale, sală de antrenament pentru ping-pong cu minim patru mese, pentru judo și box, două terenuri de squash, sală de dans sportiv, vestiare, spații administrative și cu alte funcțiuni stabilite împreună cu reprezentanții cluburilor sportive. Este preconizată și amenajarea unui spațiu pentru comercializarea materialelor personalizate ale cluburilor și echipelor sportive. Pe terasa noii clădiri urmează a fi amenajate terenuri exterioare de sport. ”Dimensiunile și caracteristicile spațiilor de activitate sportivă trebuie să satisfacă cerințele minime prevăzute de federațiile sportive prevăzute pentru nivelul de practică sportivă”.

Piața Transilvania - ”urcată” pe acoperiș

Pentru continuarea activității pieței agroalimentare Transilvania este solicitată atât amenajarea unor spații interioare pentru depozitare, dar și pentru vânzarea de produse din vitrine frigorifice. ”Terasa circulabilă a clădirii va avea amenajată zona sportivă exterioară cu iluminat LED, posibilitatea organizării pieței agroalimentare Transilvania, acces facil la zona de depozitare, zone verzi”, se arată în documentația licitației.

Actuala clădire - extinsă la 2.023 de locuri

Actuala sală de sport are o capacitate de 1.850 de locuri pe scaune (inclusiv gradenele retractabile) și o parcare cu 140 de locuri. Pentru extinderea aceste clădiri a fost întocmit deja un studiu de fezabilitate (cel supus actualizării în prezent cu noua clădire).

Soluția propusă până acum pentru Sala Transilvania vizează creșterea capacității sălii la 2.023 de locuri, prin desfacerea actualilor pereți și extinderea amprentei la sol a clădirii. ”Extinderea se realizează după desființarea corpului parazitar C3, a celor patru case de scară și a zonei de acces – foaier. Extinderea se dezvoltă atât pe orizontală, cât și pe verticală cu un inel octogonal care îmbracă spațiile existente. Lățimea inelului va fi de circa cinci metri interax pe tot conturul clădirii existente, exceptând zona accesului secundar, unde noua structură va fi integrată în construcția existentă”, se arată în documentație.

Reamenajarea actualei clădiri implică și construirea unor lifturi pe care să le poată utiliza spectatorii. ”Finisajele arhitecturale vor fi de calitate peste medie. Toate spațiile, cu excepția grupurilor sanitare și a vestiarelor, vor avea finisaje din beton elicopterizat. Pardoseala de pe terenul de joc se va realiza din parchet sportiv elastic cu suprafața prefinisată din fag. Tâmplăria exterioară va fi din aluminiu, cu geam termopan”.

”În trei ani avem sala modernizată”

Sala Transilvania este o investiție finalizată în 1998, modernizată în 2008, în 2010 fiind reabilitat și acoperișul. Adrian Bibu, fostul șef al Serviciului public Sala Transilvania, actual administrator al județului, spune că investiția de extindere va fi finanțată prin Compania națională de investiții. ”Noua clădire ar urma să aibă două săli, suprapuse într-un fel, inclusiv cu o terasă circulabilă. Astfel încât dacă sala cea mare va fi ocupată, în noile săli să poată fi făcute antrenamente, chiar și o conferință simultan. Sala de antrenamente de care vorbesc ne dorim să fie de dimensiunile celei actuale, dar fără locuri în tribune. Să transformăm Sala Transilvania într-un centru multifuncțional. În mod realist, acest proiect ar trebui terminat în acest mandat. Noi am depus acest proiect la Compania națională de investiții, acest studiul de fezabilitate îl actualizăm tocmai în scopul de a primi astfel finanțare. Dacă suntem ca în Ardeal și «vorba-i vorbă» și nu se pun bețe în roate, în trei ani avem sala modernizată”, apreciază Adrian Bibu.

Consultări cu sportivii

Potrivit caietului de sarcini elaborat, actualizarea studiului de fezabilitate trebuie să includă și consultări cu reprezentanții cluburilor sportive, autoritățile locale cu atribuții în domeniul sportului, societatea civilă și organizațiile non-guvernamentale din domeniul sportului, precum și cu Fundația Comunității. Propunerile primite vor fi centralizate, iar dacă vor primi aprobarea reprezentanților Sălii Transilvania vor fi incluse în viitorul studiu de fezabilitate.

Totodată, contractul scos la licitație implică și elaborarea Planului urbanistic de detaliu, dar și obținerea de avize și acorduri necesare următoarelor etape ale proiectului modernizării și extinderii Sălii Transilvania.

Documentația solicitată va trebui predată în termen de șase luni de la semnarea contractului. Termenul de depunere a ofertelor de către firmele de proiectare interesate a fost fixat pentru ziua de 9 februarie 2021. Reprezentanții Sălii Transilvania estimează că ofertele depuse vor fi evaluate cel mai târziu până la începutul lunii iunie. 40% va conta prețul ofertei în departajarea firmelor interesate de contract. Restul de 60% din criteriile de evaluare sunt tehnice, fiind acordate pentru experiența specialiștilor propuși a lucra la acest proiect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5323

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Apolitic W

Acum 3 ani

Inca o initiativa imbecila de a "moderniza" ceva ce functioneaza foarte bine. Vor distruge singura piata din Sibiu unde micii producatori autentici isi pot vinde produsele . Daca se tine cont ca ULBS construieste in Selimbar o sala de 5000 de locuri, nu vad de ce sa se mareasca capacitatea actualei sali. Bani aruncati pe fereastra!
Raspunde

BON BON

Acum 3 ani

Acum că ULBS s-a hotărât să facă o sală multifuncţională de peste 5.000 de locuri şi alte terenuri şi facilităţi undeva pe terenul M.Ap.N., v-aţi trezit să mai adăugaţi 173 de locuri sălii Transilvania. Întrebarea e: "Unde vor juca CSU şi alte echipe timp de 3 ani până faceţi voi "marea extindere"?
Raspunde

Der Konig

Acum 3 ani

Cîmpean o ia vertiginos pe urmele celeilalte imbecile din primărie. Ia sa vedem. Sibiul va avea (teoretic) un stadion cu puțin peste 10000 locuri și o sală mai mama ei de 2023 locuri. In condițiile în care populația tinde spre 200000. Prosti grămadă, le curge din Gura si primăriei și CJ-ului. Sunt atât de imbecili încât nu sunt în stare sa cedeze stadionul și sala aia sătească CNI-ului, sa se facă prin programul național de investiții (vezi Giulesti, Ghencea, Craiova, sala polivalentă și stadion Oradea, etc). Trebuie sa arunce la gunoi bani locali, din fudulie și prostie tipic sibiene. La primărie pot înțelege, cu excedent de zeci de milioane de euro, bani nefolositi în lipsa de lucrări cu impact și cu-adevărat importante. Oare de ce primăria cumoara bănci cu priza cu nu știu câte zeci de mii lei bucata și face piste de biciclete inexistente cu milioane de euro? Pai fix de-aia! Păcat că și imbecilii de la CJ sunt fix la fel. Bibule, bine ca nu ai ajuns primar, ca o regretam pe madam!
Raspunde

Dani Ocna

Acum 3 ani

ideea este a lui bibu pnl
Raspunde

Unsibian Doi

Acum 3 ani

O cheltuială inutilă pentru a modifica/moderniza ceva care nu mai corespunde standardelor actuale. Soluția cea mai bună este dărâmarea sălii actuale si făcută alta nouă de minim 5000 locuri pe întreaga suprafață a terenului respectiv iar toate locurile de parcare sa fie mutate la subsol pe 2-3 etaje subterane. Piața transilvania ar trebui sa își mute locul intr-un loc mai idilic numa de ce căuta intr-un complex sportiv. Se face aceeași greșeală ca la stadion unde pentru a modernizat ceva se ajunge la niste costuri cat pentru ceva construit de la 0, dar cu suprafața destinată spectatorilor mai mică. Universitatea din sibiu poate face sală de 5000 locuri dar consiliul județean nu este in stare. Bine ca sunt capabili cei din cluj care au avut până acum succes cu respectivă sală unde s-au desfășurat competiții de anvergură. 2000 de locuri este prea puțin pentru anii in care trăim.
Raspunde

Marcel Marcel

Acum 3 ani

Sala funcționează foarte bine în condițiile actuale. Se mai construieste o sala de 5000de locuri. Ce vrea Liliana Câmpean e o prostie. Deja ne-am obișnuit cu derapajele, inepțiile, măgăriile și matrapazlâcurile ei și ale CJ. O urmează destoinic slugile ei. Alte cadouri pentru cei care au sprijinit actuala putere. Se va întâmpla că în cazul stadionului. RUSINE! Rușine și pentru Iohannis" Românul" destoinic care e la schi în loc să se ocupe de problemele importante(spital, educatie- poate da niste meditații să recuperezeelevii materia, pensii, etc.). Aici e posibil orice cu Liliana Câmpean!
Raspunde

Lkjlkjhl Bn,mbn,m

Acum 3 ani

are/va avea (PRIMUL OBIECTIV!!!) autorizatie de securitate la incendiu?
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

Ba incompetentilor de la CJ , nu mai bagati bani intr-o sala polivalenta depasita fizic si moral! 2000 de locuri la un oras de aproape 200.000 locuitori + alte zeci de mii din aria metropolitana??? Lasati sala asta ca sala de antrenament , targuri , expozitii si ce mai vreti si faceti alta sala polivalenta cu 7500-10000 de locuri unde pot avea loc competitii internationale , concerte etc. Luati ca exemplu polivalenta din Cluj-Napoca!
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 3 ani

Sala Transilvania, licitată pentru extindere la 2.023 de locuri. Plus încă o clădire cu două niveluri și parcare subterană https://www.turnulsfatului.ro/2021/01/30/sala-transilvania-licitata-pentru-extindere-la-2-023-de-locuri-plus-inca-o-cladire-cu-doua-nivelu Traian Deleanu, vezi că în articolul de mai sus ai scris greșit anul când Sala Polivalentă Transilvania a fost dată în folosință. Anul corect este 1998. Caută pe ro.wikipedia.org "Sala Sporturilor Transilvania"! Dealtfel, domnul Nicolae Nan, fost parlamentar de Sibiu și care în perioada 1996 - 2000 a avut funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu poate confirma anul 1998 ca an al inaugurării. In 1989 nici măcar nu se făcuse proiectul! Documentați-va mai atent și nu mai scrieți diletantisme!
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 3 ani

De ce sa faci un lucru bun de la inceput,care sa dureze peste 20 de ani ,cind poti face ceva depasit care la 2-3 ani trebuie modernizat, la standarde depasite si tot asa,adica ciclic.La o anumita perioada se carpeste si se sug banii. Cam asta fac toti in tarisoara asta.Lasa sa fie de lucru si peste cativa ani sa manine si gura noastra ceva,sloganul politicienilor si administratiei. La fel si cu tot felul de studii peste studii,o afacere de luat bani multi foarte usor. Oricum aici sta mana lui Bubi care a fost administrantor la sala si stie cu ce se maninca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus