După aproape 70 de ani de căsnicie: Dacă te-ai îndrăgostit de o persoană și apoi o părăsești e o crimă

Constantin Popescu are 97 de ani împliniți pe 1 februarie, soția lui, Ana, deși născută pe 30 noiembrie va sărbători 90 de ani împliniți pe 4 decembrie anul acesta. Așa era pe atunci, se trecea data la care erau înregistrați copiii, nu data la care erau născuți. Sunt căsătoriți de aproximativ 69 de ani și au împreună trei băieți. Acum locuiesc în Sibiu și se bucură împreună de nepoți. Chiar în acest sfârșit de săptămână toată familia este reunită și se bucură fiecare de prezența celuilalt. Ce i-a ținut atâta timp împreună? Au fost dragostea și prietenia. „Și dacă te-ai îndrăgostit o dată și ți-a plăcut persoana și apoi o părăsești, e o crimă”. Acestea sunt vorbele Anei.

Ana și Constantin Popescu locuiesc împreună într-o casă în centrul Sibiului, iar cei dragi le sunt mai tot timpul alături. Chiar în acest weekend îl așteptau pe unul dintre băieți să vină acasă de la Timișoara,să se întregească familia.

Povestea lor de dragoste a început în urmă cu 70 de ani, la fel ca oricare poveste frumoasă, la un bal, în comuna Perișani, din județul Vâlcea. El era învățător și într-o relație cu o învățătoare din sat, ea era venită de curând ca asistentă medicală după ce terminase Școala Sanitară la Sibiu, fiind prima promoție. Îi lega Sibiul, pentru că aici făcuse și Constantin școala, iar ani mai târziu aveau să se mute în frumosul oraș din inima Transilvaniei.

De când a văzut-o în seara balului, Constantin nu a mai renunțat la Ana. A cunoscut-o „din mers”, așa spune el, râzând ușor. Spune că în momentul  acela era un tânăr căruia îi plăcea să joace, să cânte, să danseze și îi plăceau și fetele, dar Ana avea să devină alegerea lui finală.

A dansat-o toată noaptea, apoi au devenit prieteni. În timp, prietenia lor s-a adâncit și a luat o altă turnură. Se iubeau, așa că au decis să se căsătorească. O căsătorie care durează de 69 de ani.

Ana își amintește toate acestea cu drag. Ar fi vrut ca soțul ei să povestească, dar vârsta înaintată a lui Constantin și o operație pe care a suferit-o anul trecut pe creier, când i-a fost îndepărtat un hematom, i-a tulburat mintea. Așa că a povestit ea, cu mâna tremurândă pe mâna lui.

„I-a plăcut de mine și m-a dansat toată noaptea. A fost o prietenie la prima vedere, iar prietenia asta s-a adâncit și m-a cerut de soție. Ne-am căsătorit în anul 1952 și de atunci suntem împreună”.

Au avut o căsnicie frumoasă, cu bune și cu rele

15 ani au locuit în Perișani, iar Ana a dat naștere la doi băieți, apoi au decis să se mute la oraș. Pentru că amândoi au învățat la Sibiu și pentru că iubeau acest oraș și-au luat copiii, au cumpărat o casă pe strada Lupeni și s-au mutat la Sibiu. Sunt 51 de ani de atunci. Aici, atât Constantin, cât și Ana, care între timp a făcut și Institutul Pedagogic, au venit ca și cadre didactice, împărtășind și ea pasiunea lui. A lucrat ca educatoare cea mai mare parte din timp, iar el a fost învățător și director de școală la Rusciori.

Ana și Constantin Popescu alături de finii lor

Filoftea Popescu, una din nurorile celor doi, spune că au  avut și au în continuare o căsnicie frumoasă.

„Mama este foarte familistă și a fost o mână de fier în această privință. Chiar dacă au trecut prin greutăți, cea mai mare suferință a fost ca familia să nu fie unită. A trecut cu vederea și a fost foarte ascultătoare. Tot ce a spus el a fost perfect. Tăticu’ a avut o fire mai vulcanică, dar a iubit-o foarte mult. Și acum, nu mănâncă dacă Ani, așa cum îi spune, nu este lângă el. Tot timpul au fost doar amândoi, oriunde au fost, orice au făcut, au fost împreună. Pe de altă parte, tăticu’ a fost o fire foarte veselă, comunicativă, prietenoasă. Nu intra nimeni în casă fără să-l așeze la masă, iar pe mămica o făcea mult să râdă, iar ei îi plăcea”.

Ana întărește cele spuse de nora ei.

„Am râs foarte mult în viață, am râs foarte mult”, spune ea.

„Eu când m-am căsătorit am făcut un contract nescris”

După câțiva ani s-au mutat într-o casă în centrul Sibiului, pe care au cumpărat-o după ce au vândut-o pe cea de pe Lupeni. Aici s-a născut cel de-al treilea băiat. Nora celor doi povestește că au avut o viață plină de provocări, dar întotdeauna au ales să o treacă împreună. Și-au crescut copiii, au mers în concedii, atât în țară, cât și în străinătate și și-au făcut un grup de prieteni cu care s-au întâlnit până în urmă cu doi ani.

Filoftea și Ana Popescu

„Au avut prieteni foarte buni cu care, până acum doi ani, se vedeau periodic și sărbătoreau, cu mâncare, cu muzică, le cânta tăticu’ la vioară. La început au fost mai mulți, erau 15, 18 persoane, dar pe parcurs s-au dus unul câte unul până au rămas numai ei doi”, spune Filoftea.

Nu este ușor să ții o căsnicie timp de 69 de ani vie și să ai norocul de a ajunge la peste 90 de ani să fii alături de persoana iubită. Ana spune că este nevoie ca tinerii să aibă răbdare să se cunoască și apoi să se căsătorească pentru ca iubirea lor să dureze. Este sfatul ei.

„Să se cunoască fără obligații. Să aibă timp să se cunoască cât mai bine. Să fie înainte de toate prieteni. Nu pot pătrunde niciodată unul în sufletul celuilalt și oricât ar vrea să fie bine nu se poate dacă nu au ceva în comun, ceva să le placă la amândoi. Eu când m-am căsătorit am făcut un contract nescris, fără martori, prin care mi-am trecut toate dorințele și el a fost de acord. Acele dorințe au devenit legi pentru noi și ne-am ținut de ele”, spune Ana.

Prima dorință de pe listă a fost să nu se înșele. O dorință la care Ana a ținut mult. Nu poate fi sigură sută la sută că soțul ei a respectat-o, dar ea nu l-a prins.

„Apoi celelalte... cum a dat Dumnezeu și la bine și la greu. Nu te părăsești sub nicio formă. Noi nu ne-am părăsit niciodată”, spune ea cu mândrie.

A rămas dragostea timp de 69 de ani?

„Da, dragostea este pe primul loc. Și dacă te-ai îndrăgostit o dată și ți-a plăcut persoana și apoi o părăsești, e o crimă”, spune Ana cu glasul plin de emoție.

Sunt un exemplu pentru familia lor

Nora celor doi povestește că relația lor a fost mereu un exemplu și pentru ceilalți membri ai familiei.

„De la toate lucrurile pe care le-au făcut împreună și până la educația pe care au oferit-o copiilor lor. Au avut multă răbdare, ceea ce noi nu mai avem. Sunt de admirat. Datorită lor și noi am avut familii frumoase, fără certuri, mai mult decât există în familiile normale”, spune Filoftea.

Drept dovadă familia are grijă de ei acum la bătrânețe și fac tot posibilul să le îndeplinească visele. Acum doi ani, spre exemplu, Tibi, mezinul familiei, le-a făcut o surpriză și, pentru că știa că-și doresc mult să zboare cu avionul, le-a cumpărat bilet și Ana și Constantin au zburat de la Cluj la București.

Au trecut amândoi prin toate greutățile, iar Dumnezeu i-a ținut împreună 69 de ani. Ana este încă în putere, chiar dacă la finalul anului va împlini 90 de ani. Auzul nu prea o mai ajută, dar încă spală și calcă rufe. Prea mult pentru vârsta ei, spune nora. Constantin a fost bine până anul trecut. Acum, cei 97 de ani împliniți și operația suferită anul trecut își spun cuvântul. Toate acestea însă, nu-i împiedică să se bucure și să se sprijine unul de celălalt. Pentru că se apropia ora mesei, Constantin se ridică din fotoliu, iar ultimele lui cuvinte înainte să pornească spre bucătărie au fost:

„Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea sănătate, vă mulțumesc din suflet. Hai, Ani, să mergem!”

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Dr

Acum 1 an

Ce poveste frumoasa!! E greu sa ajungi asa batran, dar cine nu si-ar dori.....Felicitari pr articol Raluca!
Raspunde

Muntean

Acum 1 an

O viata petru un film!!!
Raspunde

Ombl

Acum 1 an

frumoasa vesta doamnei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus