Subprefectul Laurențiu Theodoru: ”Am treabă cu digitalizarea Prefecturii, fiind una din dorințele mele să avem o administrație digitalizată”

Numit de curând în funcția de subprefect al Sibiului, din partea USR PLUS, Laurențiu Theodoru este hotărât să aducă o contribuție importantă la transparentizarea și digitalizarea administrației publice. Într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului, acesta mărturisește că a intrat în politică pentru că de peste trei decenii așteaptă o schimbare reală care nu mai vine. Cu toate acestea, el este evaluator imobiliar de meserie, așa că prima întrebare a venit firesc:

 

Ce treabă aveți cu Prefectura? Știu că sunteți evaluator imobiliar, cum găsiți sistemul de administrație publică din Sibiu?

Am treabă cu digitalizarea Prefecturii, fiind una din dorințele mele să avem o administrație digitalizată. Da, sunt și expert evaluator de meserie, însă 30 de ani am fost inginer și manager de telecomunicații. Am pus cap la cap sute de mii de fire, am interconectat sute de oameni, birouri, firme și instituții. Am inovat permanent și am adus noutăți tehnologice în comunicațiile interne ale clienților, mulți dintre ei fiind din zona administrației publice. În ultimii patru ani am intrat, pe bază de examene, cursuri și testări periodice anuale, în grupul experților evaluatori autorizați din România, lucru care mi-a permis să aprofundez o viziune de ansamblu consistentă asupra valorii proprietății, legalității, sistemului bancar și financiar, dar și al relațiilor interumane și interinstituționale. Cu toate acestea, găsesc acum administrația ca pe o nouă provocare, aceea de a încerca să fim mai aproape de oameni și să venim în sprijinul lor, cât de mult se poate. Toate acestea m-au determinat să mă implic în activitatea administrativă de la nivelul Instituției Prefectului din județul Sibiu.

 

De ce ați intrat în politică? Ce vă nemulțumea, cu ce veniți nou și ce doriți să schimbați?

Din încredere în acest val de politicieni din USR (acum USR PLUS), cu care am rezonat de la bun început pentru că vor aceleași lucruri ca și mine. De peste trei decenii așteptăm o schimbare reală de paradigmă politică și de reformă administrativă. Ca orice cetățean din mediul privat m-am lovit zilnic de birocrația excesivă, de clasicul „dosar cu șină” și de veșnica ștampilă. M-am implicat și pentru că vreau ca țara noastră să mi-i țină aici și nu să-i îndepărteze pe cei dragi și doar dacă începem să și construim vom reuși. Cum am spus mai devreme, susțin ferm procesul de digitalizare și transparență la toate nivelurile administrative, așa cum este precizat și în programul de guvernare al coaliției.

 

- Știți că oamenii au tot mai puțină încredere în autorități? Mă refer la faptul că au fost șovăieli mari când a intrat Sibiul în carantină astă toamnă, la aproape 13 la mie incidență, acum vedem tot felul de mesaje confuze legate de carantinarea Bucureștiului, iar la cum evoluează lucrurile parcă văd că săptămâna aceasta vorbim de restricții noi în Sibiu. De unde vin mesajele acestea de incertitudine?

După un an de pandemie, răbdarea a atins niște limite, sunt așteptări foarte mari din parte autorităților și vedem cum tot mai mulți se gândesc doar la „libertate” și mai puțin la cât de multe vieți poți salva respectând măsurile de distanțare, igienă și purtând mască. Eu știu ce înseamnă să fii infectat, pentru ca am fost. Știu din păcate și ce înseamnă să pierzi persoane foarte dragi răpuse de acest virus. Vedem ce se întâmplă peste tot în lume, COVID19 nu e doar la noi. Îi înțeleg pe oameni și vreau să îi rog să fie precauți și să se vaccineze. Acum cred că învățăm zi de zi cum să gestionăm mai prudent această criză, care sunt cele mai umane decizii și susțin că avem nevoie de mesaje ferme. Am trecut deja împreună, în comunitatea sibiană, printr-o perioadă dificilă și dacă avem mai multă grijă și încredere, e musai să reușim.

- Ce ați găsit în Prefectură? Cum e sistemul de lucru, după o viață în mediul privat?

Am găsit o echipă primitoare și multe documente (zâmbește n. r.). Mi-am propus să nu am prejudecăți și să iau totul pas cu pas, pentru a-i cunoaște pe toți cei din instituție și serviciile subordonate. Sistemul de lucru este evident diferit față de cel din mediul privat, cu mult mai multe proceduri instituționale și reguli, justificate desigur și cu etape ce trebuie parcurse. Am găsit suport din partea noilor colegi din Prefectură și împreună cu domnul prefect Mircea Crețu și cu doamna subprefect Sanda Muntean, formăm o echipă. Toți suntem aici în interesul cetățenilor județului Sibiu, pentru apărarea ordinii, a legalității și pentru aplicarea programului de guvernare asumat de coaliția de guvernare PNL - USR PLUS – UDMR.

 

- Din exterior, multă lume se plânge de lipsa transparenței în ceea ce privește Prefectura. Din interior cum vedeți lucrurile?

Am spus-o deja și susțin în continuare: este nevoie de transparență! Cum am afirmat mai devreme, sunt proceduri și reguli de respectat în Instituția Prefectului. Dar personal consider că există loc de mai bine și sunt convins că în perioada următoare vom găsi căile și metodele de comunicare și transparentizare a instituției pentru a răspunde așteptărilor.

 

- Apropo de asta, ultimul subprefect a fost dat afară ca țap ispășitor pentru problemele întregii echipe. V-ați gândit că ați putea avea aceeași soartă?

Sincer, nu m-am gândit. În toată activitatea de până acum nu am avut nicio secundă impresia că există intenția de a pasa vina cuiva sau de găsi vreun „țap ispășitor”. Chiar sper să avem rezultate ca echipă.

 

- Mi-ați putea spune trei lucruri concrete pe care v-ați propus să le implementați, astfel încât să putem spune pe urmă că viața sibienilor s-a îmbunătățit?

Sigur, le-am menționat deja și le spun din nou, nu înainte de a preciza că îmbunătățirea vieții sibienilor depinde de demersurile făcute de toate instituțiile administrative. Eu susțin și propun transparență și digitalizare (de la programări online, la accesarea și semnarea electronică a tuturor documentelor), respectarea reglementărilor legale în toate instituțiile județului dar și de către cetățeni - pentru că nimeni nu-i mai presus de lege - și, poate cel mai important lucru de făcut în următorii 6 ani, aplicarea Planului Național de Relansare și Reziliență, prin implicarea directă în procesul de reformare și modernizare a administrației, de la Prefectură la Comună.

 

- Pe linie de partid, aveți mulți colegi în diferite funcții în alte structuri de decizie la nivel județean, mă refer la consilieri județeni, locali etc.. Cum colaborați, vă sprijiniți pentru progresul unor proiecte comune de interes general?

Sunt în contact permanent cu toți colegii consilieri locali și județeni, cu primarul și viceprimarul din Micăsasa, pentru a urmări și asigura legalitatea actelor administrative, pentru a verifica implementarea proiectelor și pentru a conjuga eforturile lor la nivelul grupurilor de acțiune locală. Proiectele comune sunt cele din programele de guvernare locale și până acum cel mai cunoscut proiect de hotărâre al colegilor consilieri din USR PLUS a fost cel cu transparentizarea activității primăriilor și ședințelor de Consiliu Local, tocmai pentru a informa corect cetățenii localităților. Din păcate nu a fost bine primit peste tot acest proiect. E doar începutul și nu vom renunța.

- Din informațiile pe care le aveți, scăpăm după Paști de presiunea coronavirusului? Sunteți mulțumit de cum evoluează campania de vaccinare, de cum respectă sibienii regulile?

Această presiune a COVID19 cred că va mai dura niște timp și după Paști, dar nu pot să estimez acum un termen realist. Sunt mulțumit și în special mă bucură dorința de vaccinare în Sibiu. Vă spun că Instituția Prefectului, Comitetul Județean de Situații de Urgență Sibiu și toate Serviciile Publice implicate fac tot ceea ce este omenește posibil pentru a asigura o campanie de vaccinare de succes. Cred că dacă fiecare cetățean înțelege cât de important este să respecte aceste reguli, vom avea și mai multă grijă de cei din jur și nu vom mai avea sancțiuni. Vreau să mulțumesc fiecărui sibian pentru modul responsabil în care înțelege să respecte regulile impuse prin hotărâri ale CNSU și CJSU și le transmit că împreună, prin vaccinare, distanțare și protejare cu mască, vom învinge pandemia.

 

- Sunteți credincios? Veți merge la Înviere de Paști? Întreb asta ca să încheiem pe un ton optimist 

Da, sunt credincios și mi-aș dori din suflet ca situația epidemiologică să fie de așa natură încât să-mi și să ne permită să participăm la Slujba de Înviere. Vom vedea cum va fi situația în luna mai. Dar dacă acest lucru nu va fi posibil, voi sta cu familia cu gândul îndreptat spre lumină și cu inima plină de speranță și încredere. Ceea ce le doresc și sibienilor, multă încredere și, mai ales, multă sănătate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Sibian

Acum 1 an

Theodoru TELEKOM a uitat cat de transparent a fost cand lua contracte cu primaria pe sub mana. Acum vine si face pe desteptu, cu transparenta lui care "face viata sibienilor mai buna". Daca astia castigau alegerile era vai de tara asta, sunt mai rai si mai prosti decat psd-istii
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 1 an

Las-o moartă domnu cumsecade. O administrație digitalizată e coșmarul politicianului roman, așa o să se poată observa toate ilegalitățile, nepotismele, mitele și incompetentele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus