FOTO-VIDEO Unic în județul Sibiu: Prima fermă de cerbi lopătari. ”Accesul tuturor este gratuit”

Un sibian pasionat de natură a deschis de câteva zile în Loamneș prima fermă de cerbi lopătari din județul Sibiu. Bărbatul spune că așteaptă pe oricine este interesat să admire animalele, fără să perceapă o taxă de acces. ”Nu este o afacere, este o pasiune”.

Nicu Miga din Loamneș are 40 de ani și lucrează în domeniul transporturilor, în Sibiu. În timpul liber este vânător și iubitor de natură. Înaintea pandemiei i-a venit ideea de a înființa pe un teren din spatele curții o fermă unde să crească cerbi lopătari, proiect unic în județul Sibiu și foarte rar în țară.

”Am pornit de la o ambiție personală acum doi ani, în vară, am vrut să-mi demonstrez mie că pot să fac ceva unicat, ceva ce nu mai există în zona noastră. M-am interesat și nu mai există cerb lopătar în județul Sibiu”, a povestit pentru Turnul Sfatului Nicu Miga.

Pentru a pune bazele Fermei ”La Nic”, sibianul s-a documentat câteva luni și a umblat pe la toate instituțiile statului cu atribuții în domeniu pentru a obține toate avizele. Doar după ce a avut toate actele în regulă a găsit la Curtea de Argeș un crescător de cerbi lopătari și, după ceva insistențe, l-a convins să-i vândă o pereche.

”Așa i-am adus pe Bambi și Ghiță, ei au fost primii. Dar vă spun sincer că nu a fost deloc ușor până am obținut cod de exploatație și am strâns toate avizele. Ca să vă dau un exemplu, mi s-a solicitat să am mașină cu instalație de frig, astfel încât să fie o temperatură răcoroasă pe drum să nu fie stresați”, explică Nicu Miga.

De atunci, de la an la an, ferma a crescut și acum ”La Nic” pot fi vizitați: Bambi, Ghiță, Mara, Ionică și, începând doar de ieri, Jony, proaspăt fătat. Cerbii și ciutele au un spațiu de aproximativ 2.000 de metri pătrați, care va crește în perioada următoare la 6.000 de metri pătrați. În total, Nicu Miga a investit, până acum, aproximativ 3.000 de euro.

”Tot ce am făcut aici am făcut cu mâna mea, am cărat cu spatele. Am vrut să-mi arăt mie, în primul rând, că pot face ceva deosebit. Cerb lopătar nu mai există în județul Sibiu. Știu că mai are fermă domnul Stoica, la Avrig, dar la el e carpatin, cu totul altceva”, spune Nicu Miga.

Începând de săptămâna aceasta ferma de cerbi lopătari de la Loamneș poate fi vizitată de oricine, fără să plătească un bilet de intrare sau o taxă.

”Eu nu fac o afacere din asta, nu vreau să fac bani din ea, este o pasiune în primul rând și vreau să împărtășesc. Îmi doresc să vină cât mai mulți copii și să le explic totul despre aceste frumoase animale, să înțeleagă cum cresc, ce relații se formează între ele, cum își apăra ciuta vițelul și așa mai departe. Oricine este binevenit, gratis, trebuie doar să dea un telefon înainte să fiu pe acasă. E nevoie de o minimă supraveghere, nu poți să te apropii de ele oricum”, mai spune Nicu Miga.

În viitor, Nicu Miga speră să ajungă la aproximativ 20 de cerbi lopătari și ciute, doar din acel moment va începe să vândă din ei, dacă va avea clienți. În niciun caz nu va sacrifica animalele pentru carne. ”Le-am crescut ca pe copilul meu, le aduc mâncare cu mâna în fiecare zi, nu aș putea să fac așa ceva”.

Cine este interesat găsește mai multe detalii despre Ferma ”La Nic” pe pagina de facebook. Ferma se află în centrul comunei Loamneș, chiar în spatele primăriei. Din cauza stării proaste a drumului între Șura Mică, Ocna Sibiului și Loamneș, este recomandat să mergeți prin Slimnic. Nicu Miga poate fi contactat la numărul de telefon: 0741 435 860.

Vizualizari: 17644

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Radu

Acum 3 zile

Felicitari!!! In sfarsit mai aflam si lucruri frumoase . Cred ca cei mici si chiar si cei mari vor fi foarte incantati sa vada aceasta mica ferma.
Raspunde

Dd

Acum 3 zile

Frumos! Mult succes! Sper doar ca Nicu sa renunte la vanatoare sau sa fie un vanator doar pentru echilibrarea ecosistemului (ex prea multi mistreti) si nu ca majoritatea care împușca pe un permis cat pot!! Dar dupa cum a creat aceasta ferma, tind sa cred ca este....
Raspunde

Eu

Acum 2 zile

Bravo Nicu! Daca iubesti asa mult natura incearca sa le dai drumul in padure. Sa vezi ce se intampla
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus