Peste 70% din carnea de porc pe care o găsim în magazinele din Sibiu provine din Spania, Germania sau alte țări ale Uniunii Europene. Asta în condițiile în care lângă Avrig funcționează ferma Premium Porc, unde cresc zeci de mii de capete. În plus, furajele pentru hrana porcilor sunt aduse din Moldova, de la sute de kilometri distanță, deși în județul Sibiu există una dintre cele mai moderne fabrici de furaje din țară. Despre aceste detalii am stat de vorbă cu Rareș Popelca, director în cadrul companiei Premium Porc.
De ce când merg la supermarket în Sibiu găsesc carne de porc din Spania și nu din Avrig?
Pentru că, din păcate, din 2018 în România avem pesta porcină africană, care a făcut ravagii și a distrus întreaga industrie. Dacă în anii 2017-2018 eram cam la 50% autosuficiență, respectiv ce se produce în România se consumă în România, în momentul de față am ajuns probabil ca în jur a 70% din carnea de porc să provină din afara țării. Pesta porcină a distrus multe ferme, s-au închis multe ferme, există companii care au reușit să repopuleze, în schimb există o serie de fermieri cărora le este teamă să repopuleze pentru că nu există un pachet clar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România în momentul de față.
Concret, câți porci a ucis pesta la ferma din Avrig și unde merge carnea de porc produsă în prezent?
Tot ceea ce înseamnă activitatea grupului nostru de companii, toată carnea produsă în fermele noastre este pentru piața locală, România neputând să exporte carnea de porc. Când vine vorba despre ferma de la Avrig, noi am preluat-o în anul 2017 și a trecut printr-un proces amplu de renovare și investiții, iar carnea de porc din această fermă ajunge la abatoare din județele limitrofe. Ferma aceasta, din păcate, a fost afectată de pesta porcină africană de două ori. Asta înseamnă că ferma a pierdut aproape tot efectivul de animale, aproape 40.000 de animale au fost sacrificate și îngropate. După aceea ferma a trecut printr-un proces lung, costisitor de spălare, dezinfecție și repopulare. Din păcate am traversat acest proces de două ori.
În ce stadiu vă aflați acum, ați depășit problemele?
Pesta nu va dispărea. Atâta timp cât nu există un vaccin, pesta porcină nu va dispărea de pe teritoriul României. Dar cu siguranță, tot ce înseamnă autorități, producători mari și mici, ar trebui să se așeze la aceeași masă și să avem un plan coerent de măsuri care să se aplice în practică, nu doar pe hârtie.
Din punct de calității cărnii, care este diferența între ce produceți la Avrig și ce găsesc eu în supermarket provenind din Germania?
Când vine vorba despre producția locală, un aspect extrem, extrem de important, este cel care ține de prospețime. Noi producem carne de porc și vrem să punem pe mesele românilor carne de porc proaspătă, de calitate. Lanțul este extrem de scurt, în comparație cu importurile. Acesta este un prim aspect. Când vine vorba despre hibridul de porci pe care noi îl folosim în producție, este unul care dă un procent mare de carne macră, foarte similar cu ceea ce înseamnă porcii din gospodării. Dar prospețimea este aspectul extrem de important.
La ce preț pleacă carnea de porc pe poarta fermei de la Avrig, cu cât ajunge în comerț și cât este de competitiv față de ce există pe piață?
Ce aș putea să spun când vine vorba despre prețul de vânzare este că noi nu avem abatoare, doar ferme de creștere a porcilor – asta știm să facem. Porcii noștri pleacă spre abatoare. Prețul, în momentul de față este în jurul a 8,6 lei pe kilogram. La cât ajunge la vânzare nu mai este sub controlul nostru. Este adevărat, industria locală nu este sub nicio formă competitivă, are un mare dezavantaj competitiv față de tot ceea ce înseamnă producătorii din Europa tocmai pentru că producătorul local are o serie de costuri suplimentare pentru a încerca să se protejeze de pesta porcină africană.
Tot referitor la costuri și modul în care este compus prețul cu care eu cumpăr carnea, cum se face că pentru a hrăni porcii din Avrig aduceți furaje tocmai din Moldova (Focșani)? În condițiile în care ferma are propria fabrică modernă de furaje, care stă închisă.
În momentul în care ai pesta porcină africană în jur, ajungi – cum se spune pe românește, să suflii și în iaurt. Noi avem un protocol extrem de strict de măsuri de securitate, avem un set de reguli pentru a proteja ferma de pătrunderea pestei porcine africane. Una din aceste măsuri este tratarea termică a furajelor, iar în momentul acesta, din păcate, nu avem stație de tratare termică la 80 de grade, care elimină transmiterea, omoară virusul. Și acesta este motivul pentru care avem o serie de costuri suplimentare cu aducerea furajelor de la o distanță atât de mare. Așadar acesta și unul dintre motivele pentru care producătorul român este dezavantajat în raport cu alți productori din țări de tradiție din Europa.
Aceste probleme se pot rezolva pe viitor? Aveți un plan pe termen lung cu ferma din Avrig?
Scopul nostru este să ne asigurăm că punem carne de porc proaspătă pe mesele românilor. Am făcut o serie de investiții de-a lungul anilor la Avrig, suntem prezenți în România din 2006. Tot ceea ce a presupus activitatea noastră a însemnat achiziția de ferme, renovare, dezvoltare, retehnologizare și producția de carne de porc în România. Românii consumă și vor continua să consume carne de porc, iar noi vrem să ne asigurăm că suntem printre aceia, puținii, care vor avea capacitatea să producă carne de porc în România pentru români.
Cum e poziționat Avrigul în rândul fermelor Premium Porc din țară? Ce avantaje are?
În momentul în care am decis să achiziționăm ferme în județul Sibiu și Brașov, am luat decizia strategică tocmai pentru a ajunge la abatoare poziționate în Transilvania, pentru a ajunge la consumatori și din această zonă. Deci, pentru noi, a fost o decizia strategică să fim în această zonă a țării. Cu riguranță viitoarea autostradă care trece pe lângă Avrig și toate autostrăzile construite reprezintă un avantaj pentru toți agenții economici.
În concluzie, rămâneți optimiști.
Avem încredere în viitorul zootehniei. Tocmai de aceea ne încăpățânăm să repopulăm fermele, credem în industria porcului în România și vrem să fim printre cei care vor ajuta la revitalizarea industriei, pentru ca românul să mănânce în continuare carne de porc produsă de la porc născut și crescut în România.
Context
Premium Porc Group este un grup danez de companii, specializat în înființarea și gestionarea producției de porcine, folosind expertiză, tehnologie și genetică daneză. Premium Porc deține 10 ferme de creștere a porcilor în 6 județe din România: Sibiu, Brașov, Olt, Vrancea, Brăila și Constanța.
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5088


Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Alzara 1918
Acum 3 ore
Alzara 1818
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
MergeTreaba
Acum 3 ore
Ana Alexe