Miercuri,
29.10.2025
Cer Senin
Acum
2°C

De ce mâncăm carne de porc din Spania și Germania, când avem o fermă cu zeci de mii de porci la doi pași de Sibiu? Răspunde Rareș Popelca, director în cadrul Premium Porc

De ce mâncăm carne de porc din Spania și Germania, când avem o fermă cu zeci de mii de porci la doi pași de Sibiu? Răspunde Rareș Popelca, director în cadrul Premium Porc
Foto: Premium Porc

Peste 70% din carnea de porc pe care o găsim în magazinele din Sibiu provine din Spania, Germania sau alte țări ale Uniunii Europene. Asta în condițiile în care lângă Avrig funcționează ferma Premium Porc, unde cresc zeci de mii de capete. În plus, furajele pentru hrana porcilor sunt aduse din Moldova, de la sute de kilometri distanță, deși în județul Sibiu există una dintre cele mai moderne fabrici de furaje din țară. Despre aceste detalii am stat de vorbă cu Rareș Popelca, director în cadrul companiei Premium Porc.

 

De ce când merg la supermarket în Sibiu găsesc carne de porc din Spania și nu din Avrig?

Pentru că, din păcate, din 2018 în România avem pesta porcină africană, care a făcut ravagii și a distrus întreaga industrie. Dacă în anii 2017-2018 eram cam la 50% autosuficiență, respectiv ce se produce în România se consumă în România, în momentul de față am ajuns probabil ca în jur a 70% din carnea de porc să provină din afara țării. Pesta porcină a distrus multe ferme, s-au închis multe ferme, există companii care au reușit să repopuleze, în schimb există o serie de fermieri cărora le este teamă să repopuleze pentru că nu există un pachet clar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România în momentul de față.

Concret, câți porci a ucis pesta la ferma din Avrig și unde merge carnea de porc produsă în prezent?

Tot ceea ce înseamnă activitatea grupului nostru de companii, toată carnea produsă în fermele noastre este pentru piața locală, România neputând să exporte carnea de porc. Când vine vorba despre ferma de la Avrig, noi am preluat-o în anul 2017 și a trecut printr-un proces amplu de renovare și investiții, iar carnea de porc din această fermă ajunge la abatoare din județele limitrofe. Ferma aceasta, din păcate, a fost afectată de pesta porcină africană de două ori. Asta înseamnă că ferma a pierdut aproape tot efectivul de animale, aproape 40.000 de animale au fost sacrificate și îngropate. După aceea ferma a trecut printr-un proces lung, costisitor de spălare, dezinfecție și repopulare. Din păcate am traversat acest proces de două ori.

În ce stadiu vă aflați acum, ați depășit problemele?

Pesta nu va dispărea. Atâta timp cât nu există un vaccin, pesta porcină nu va dispărea de pe teritoriul României. Dar cu siguranță, tot ce înseamnă autorități, producători mari și mici, ar trebui să se așeze la aceeași masă și să avem un plan coerent de măsuri care să se aplice în practică, nu doar pe hârtie.

Din punct de calității cărnii, care este diferența între ce produceți la Avrig și ce găsesc eu în supermarket provenind din Germania?

Când vine vorba despre producția locală, un aspect extrem, extrem de important, este cel care ține de prospețime. Noi producem carne de porc și vrem să punem pe mesele românilor carne de porc proaspătă, de calitate. Lanțul este extrem de scurt, în comparație cu importurile. Acesta este un prim aspect. Când vine vorba despre hibridul de porci pe care noi îl folosim în producție, este unul care dă un procent mare de carne macră, foarte  similar cu ceea ce înseamnă porcii din gospodării. Dar prospețimea este aspectul extrem de important.

La ce preț pleacă carnea de porc pe poarta fermei de la Avrig, cu cât ajunge în comerț și cât este de competitiv față de ce există pe piață?

Ce aș putea să spun când vine vorba despre prețul de vânzare este că noi nu avem abatoare, doar ferme de creștere a porcilor – asta știm să facem. Porcii noștri pleacă spre abatoare. Prețul, în momentul de față este în jurul a 8,6 lei pe kilogram. La cât ajunge la vânzare nu mai este sub controlul nostru. Este adevărat, industria locală nu este sub nicio formă competitivă, are un mare dezavantaj competitiv față de tot ceea ce înseamnă producătorii din Europa tocmai pentru că producătorul local are o serie de costuri suplimentare pentru a încerca să se protejeze de pesta porcină africană.

Tot referitor la costuri și modul în care este compus prețul cu care eu cumpăr carnea, cum se face că pentru a hrăni porcii din Avrig aduceți furaje tocmai din Moldova (Focșani)? În condițiile în care ferma are propria fabrică modernă de furaje, care stă închisă.

În momentul în care ai pesta porcină africană în jur, ajungi – cum se spune pe românește, să suflii și în iaurt. Noi avem un protocol extrem de strict de măsuri de securitate, avem un set de reguli pentru a proteja ferma de pătrunderea pestei porcine africane. Una din aceste măsuri este tratarea termică a furajelor, iar în momentul acesta, din păcate, nu avem stație de tratare termică la 80 de grade, care elimină transmiterea, omoară virusul. Și acesta este motivul pentru care avem o serie de costuri suplimentare cu aducerea furajelor de la o distanță atât de mare. Așadar acesta și unul dintre motivele pentru care producătorul român este dezavantajat în raport cu alți productori din țări de tradiție din Europa.

Aceste probleme se pot rezolva pe viitor? Aveți un plan pe termen lung cu ferma din Avrig?

Scopul nostru este să ne asigurăm că punem carne de porc proaspătă pe mesele românilor. Am făcut o serie de investiții de-a lungul anilor la Avrig, suntem prezenți în România din 2006. Tot ceea ce a presupus activitatea noastră a însemnat achiziția de ferme, renovare, dezvoltare, retehnologizare și producția de carne de porc în România. Românii consumă și vor continua să consume carne de porc, iar noi vrem să ne asigurăm că suntem printre aceia, puținii, care vor avea capacitatea să producă carne de porc în România pentru români.

Cum e poziționat Avrigul în rândul fermelor Premium Porc din țară? Ce avantaje are?

În momentul în care am decis să achiziționăm ferme în județul Sibiu și Brașov, am luat decizia strategică tocmai pentru a ajunge la abatoare poziționate în Transilvania, pentru a ajunge la consumatori și din această zonă. Deci, pentru noi, a fost o decizia strategică să fim în această zonă a țării. Cu riguranță viitoarea autostradă care trece pe lângă Avrig și toate autostrăzile construite reprezintă un avantaj pentru toți agenții economici.

În concluzie, rămâneți optimiști.

Avem încredere în viitorul zootehniei. Tocmai de aceea ne încăpățânăm să repopulăm fermele, credem în industria porcului în România și vrem să fim printre cei care vor ajuta la revitalizarea industriei, pentru ca românul să mănânce în continuare carne de porc produsă de la porc născut și crescut în România.

 

Context

Premium Porc Group este un grup danez de companii, specializat în înființarea și gestionarea producției de porcine, folosind expertiză, tehnologie și genetică daneză. Premium Porc deține 10 ferme de creștere a porcilor în 6 județe din România: Sibiu, Brașov, Olt, Vrancea, Brăila și Constanța.

Citește și:

Dezbatere aprinsă la Avrig din cauza mirosului de la ferma de porci: Vor pleca familiile tinere din oraș! Cosmin Savu, Pro TV: Simt că sunt acasă când miroase a porc!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Carnea de porc e mai gustoasa pe datoria platita de fraieri decat pe munca cinstita.
Raspunde

Periscop

Acum 1 lună

Pig Brother
Raspunde

Q

Acum 1 lună

În realitate ei nu cresc porcii ca să îi vândă la abator, ci ca să îi omoare și să îi îngroape. Putea să spună don' director că prețul pe care îl ia de la Statul Român, adică de la oameni, pe un kg de porc omorât de pestă este 12 lei și dacă ar vinde la abator ar lua 8-9 lei. De aia afirmă el cu atâta certitudine că peste porcină nu o să dispară, pentru că ei, crescătorii, o întrețin. Afacerea asta fiind cu statul, deci profitabilă și asigurată, s-au apucat acuma de omorât și avrigenii cu incineratorul de gunoaie. Putea să fie întrebat la câți km de fermă locuiește el cu familia. Și dacă el ar vrea să-și crească copiii lângă fermă și incinerator.
Raspunde

@Q

Acum 1 lună

șocant ceea ce spui.Daca e adevărat, îmi dau seama că sunt un naiv și ar trebui sa urc la munte și să scap de forfota lumii .Primul vecin l-aș dori as la vreo 5km.
Raspunde

Un producător

Acum 1 lună

Este o perceptie complet gresita si nefondata. Cand apare pesta, fermierii pierd enorm – animalele sunt omorate, productia se opreste, fermele pot ramane goale multe luni de zile, angajatii risca sa isi piarda locul de munca, iar despagubirile, daca sunt platite, nu acopera pierderile reale. Niciun crescator nu are interesul sa „intretina” boala, dimpotriva – toti pierd bani si stabilitate atunci cand apare pesta.
Raspunde

Q

Acum 1 lună

@Un producător. Depinde de producător. Cei mici, mijlocii sau care fac ceva de foarte bună calitate, pierd. Dar nici dumneavoastră nu ați vrut să ne spuneți cu cât sunteți despăgubiți la pestă și cu cât vindeți porcul la abator. Astea erau date relevante. Că de spus că se plătesc târziu despăgubirile... depinde cine e în parlament in județul respectiv și ce face. În Teleorman se plătesc în câteva săptămâni, că sunt în parlament neamurile celor cu fermele. Aici, Raluca Turcan. Iar stabilitatea producției, da, se pierde. Eu nu am spus că toți crescătorii facă așa, dar sunt de toate felurile și între ei. Ăștia, dacă se apucă de incinerator de gunoaie, se pare că nu țin porcii pentru carne și bani, ci numai pentru bani. @@ nu sunteți naiv. Sunteți un om normal, care nu a trăit între jefuitori și nu a avut contact prea des cu oameni cu un comportament deviant, care fac orice blestemății, până la satanisme, pentru bani. Vă invidiez constructiv pentru asta. În ce domeniu lucrați?
Raspunde

Caranici

Acum 1 lună

Există mai multe motive pentru care în România se importă și se consumă carne de porc din țări precum Spania și Germania, chiar și atunci când există ferme locale mari, cum este cea menționată lângă Sibiu. 1. Piața de desfacere și prețul oferit de către comercianți Unul dintre cele mai mari motive este prețul de desfacere. Fermele din țări cu tradiție în creșterea porcilor, cum ar fi Spania și Germania, beneficiază de economii de scară și de o eficiență sporită. Acest lucru le permite să producă carne de porc la un cost mai mic decât fermele locale. Supermarketurile și magazinele de carne caută întotdeauna să ofere produse la prețuri competitive, iar carnea de porc importată, chiar și cu costurile de transport incluse, poate fi mai ieftină pentru consumatorul final. 2. Standarde de creștere și tehnologia utilizată Spaniolii și germanii au o vastă experiență și tehnologie avansată în creșterea porcilor. Aceștia respectă standarde stricte de igienă și siguranță alimentară impuse la nivelul Uniunii Europene, iar unii consumatori pot percepe că produsele importate sunt de o calitate superioară sau mai sigure. Cererea și oferta Cererea de carne de porc în România este foarte mare, în special în preajma sărbătorilor. Producția internă, deși consistentă, nu acoperă în totalitate necesarul de consum. Astfel, pentru a satisface cererea, este nevoie de importuri. Chiar dacă o fermă locală produce zeci de mii de porci, acest număr poate fi insuficient la nivel național. Varietatea produselor oferite spre vânzare Fiecare țară are rețete și tehnologii specifice pentru a obține diferite tipuri de carne și preparate din porc. De exemplu, Spania este renumită pentru Jamón Serrano și Jamón Ibérico, iar Germania pentru mezeluri precum Frankfurter Würstchen sau Weißwurst. Importurile oferă consumatorilor o gamă mai largă de produse și arome, pe care producătorii locali nu le pot oferi.
Raspunde

Q

Acum 1 lună

Puteai să spui și că unul dintre motivele principale de import din vestul Europei este că în Spania și Germania dacă apare pestă porcină într-o fermă porcii care nu au simptome sunt sacrificați și dați la consumul uman, nu îngropați. Iar în Franța nu apare, pentru că le dă voie să-i vaccineze. Dar politicienii noștri cleptosecurici au trădat cu totul.
Raspunde

Aristide

Acum 1 lună

'Noi producem carne de porc și vrem să punem pe mesele românilor carne de porc proaspătă, de calitate. Lanțul este extrem de scurt, în comparație cu importurile. Acesta este un prim aspect. Când vine vorba despre hibridul de porci pe care noi îl folosim în producție, este unul care dă un procent mare de carne macră, foarte similar cu ceea ce înseamnă porcii din gospodării.' 'pentru ca românul să mănânce în continuare carne de porc produsă de la porc născut și crescut în România.' Doamne, ce se mai gândește afaceristul acesta la noi, românii! Politician pur-sânge! Vorbind așa, nu-l mai cred orice spune.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus