În căutarea celor mai frumoase și animate peisaje, Sibiul apelează la expertiză internațională

În cadrul programului Anii Drumeției, autoritățile județene au semnat parteneriate cu două asociații recunoscute la nivel internațional, cu scopul final de a identifica zonele a căror floră și faună constituie puncte de atracție.

Fauna & Flora International și Humane Society International Romania sunt cele două asociații cu care Consiliul Județean Sibiu și Asociația județeană de turism Sibiu a încheiat acorduri de parteneriat. 

”Cele două entități vor oferi consultanță specializată echipei de implementare «Anii Drumeției» în ceea ce privește biodiversitatea din județul Sibiu, identificarea punctelor de atracție naturală și a traseelor favorabile observării florei și a faunei, cu scopul de a valorifica, de a ocroti și de a promova patrimoniul natural al județului. Informațiile vor fi transpuse pe site-ul și aplicația mobilă ce urmează a fi lansate, pentru a facilita experiența turistică, în acord cu principiile ecoturismului, și pentru a spori gradul de siguranță”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către echipa de implementare a programului ”Anii Drumeției”.

Parteneriatul ar urma să ofere consultanță și pentru panourile informative care urmează să fie amplasate pe traseele de drumeție, panouri care nu doar să îndemne turiștii la un comportament responsabil, dar și să avertizeze asupra animalelor sălbatice ori a câinilor de stână care pot apărea pe traseu. ”În cadrul colaborării va fi creată și o bază de date a tuturor punctelor unde sunt localizate stâne, cu scopul de a notifica turiștii de amplasarea lor, prin intermediul aplicației mobile”, se mai arată în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului.

În plus, autoritățile locale au în vedere ca urmare a acestor parteneriate și planificarea și organizarea unor ateliere în aer liber, drumeții și activități sportive care să se adreseze celor tineri, ”cu focus pe promovarea principiilor ecoturismului, a patrimoniului natural dar și a culturii drumeției”.

Cine sunt noii parteneri ai Sibiului?

Sursa: comunicat Anii Drumeției

Fauna & Flora International (FFI) este una dintre cele mai vechi organizații din domeniul conservării biodiversității la nivel mondial și are la activ peste 10 ani de activitate în România, în colaborare cu Ministerul Mediului, Jandarmeria Română, Garda Forestieră, agențiile pentru protecția mediului, fondurile de vânătoare (de stat și private), ocoale silvice și autorități locale. Organizația a desfășurat proiecte pentru facilitarea conviețuirii omului cu speciile de carnivore mari în Carpații Meridionali precum proiectul LIFE Connect Carpathians, a inițiat echipe de intervenție rapidă și are o vastă experiență în conștientizarea și informarea corectă a turiștilor de către autorități în legătură cu comportamentul urșilor, dar și al câinilor de la stâni. Mai multe detalii despre activitatea FFI sunt disponibile pe www.fauna-flora.org.

Humane Society International (HSI) este o organizație internațională pentru protecția animalelor, reprezentând divizia internațională a Humane Society of the United States. Misiunea organizației este aceea de a acorda ajutor și expertiză prin proiecte concrete menite să prevină conflictul om-animal, să protejeze animalele și comunitățile și să le asigure deopotrivă condiții de viața mai bune. Din 2019 HSI este reprezentată în România, iar unul dintre subiectele de interes îl reprezintă gestionarea conflictelor dintre oameni și carnivorele mari. Organizația a efectuat studii despre sistemul de compensare a pagubelor cauzate de carnivore, a desfășurat acțiuni la nivelul județului Sibiu pentru a culege date despre problemele cu care se confruntă comunitățile și modul în care acestea pot fi ajutate, pentru a putea găsi cele mai bune soluții care să protejeze atât interesul locuitorilor, cât și biodiversitatea pe care avem responsabilitatea de a o păstra pentru generațiile viitoare. Mai multe detalii despre activitatea organizației sunt disponibile pe https://www.hsi.org.

Județul Sibiu dispune de un patrimoniu natural bogat care îl face atractiv pentru drumeție și activități responsabile în aer liber. Peste 50% din teritoriul județului este încadrat în arii protejate de interes european, județean și local, care se regăsesc atât în zone montane, cât și în zone colinare și urbane. Cunoașterea, conservarea și promovarea valorilor naturale din județ sunt elemente definitorii ale ecoturismului și prin urmare, priorități și în cadrul Programului „Anii Drumeției 2021 – 2022”. Produsul ecoturistic se desfășoară și este condus astfel încât să protejeze și să pună în valoare mediul natural și cultural în care se desfășoară și contribuie în mod pozitiv la protejarea ariilor naturale.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu și derulat în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus