FOTO – Cinci detalii inedite pe care oricine le poate vedea acum în Catedrala Evanghelică Sf. Maria din Piața Huet, după restaurare

Marele proiect de conservare, restaurare și modernizare a Catedralei Evanghelice Sf. Maria din Piața Huet se apropie de final, după ani de zile de lucrări biserica fiind acum deschisă publicului. Reporterul Turnul Sfatului a vizitat catedrala și a stat de vorbă cu managerul de proiect pentru a afla câteva dintre cele mai atractive noutăți pe care biserica le oferă acum sibienilor și turiștilor.

”Dacă un om intră în biserică acum putem spune că vede tot. Eu am insistat foarte mult, încă de la început, să depășim starea aceasta bacoviană, plumburie, pe care o aveai când intrai în biserică. Parcă totul te apăsa... Acum am deschis tot, prin culorile calde, contrastul de culori și sistemul de iluminat nou am pus în evidență toate elementele de tezaur pe care înainte nu le observai dacă nu știai după ce să te uiți. Totul pune acum în valoare elementele de tezaur, de la altare la epitafe, monumente funerare și numeroase artefacte”, spune Paul Gruian, manager de proiect. Întregul proiect, finanțat cu fonduri europene, a cuprins atât lucrări de arhitectură, cât și de rezistență, restaurare și arheologie.

Referitor la partea de arheologie, aici trebuie să menționăm că în 2019 cercetările arheologice au stabilit cu exactitate amplasamentul primei biserici în stil romanic din Sibiu. Fundaţia bazilicii romanice, o importantă descoperire arheologică din Transilvania, datând din secolul al XII-lea, poate fi văzută acum de oricine pășește în interiorul catedralei.

”Un element inedit este că am scos la vedere fundațiile romanice ale locației. Noi știm că acolo a fost o bazilică romanică, elementele puse de noi în valoare sunt de la 1200-1300. Sunt studii istorice care ne spuneau clar că ele se află acolo, s-au mai făcut săpături și în trecut, însă până acum nu erau dezvăluite publicului larg. Prin placarea cu sticlă ruinele romanice se pot vedea acum cu ușurință”, explică Paul Gruian.

Noua statuie a Baronului Brukenthal din Piața Mare a stârnit numeroase polemici în ultima vreme, însă puțină lume știe că întreg proiectul de restaurare al Catedralei din Piața Huet nu ar fi fost posibil fără moștenirea culturală a baronului, care și este înmormântat aici.

”Un alt element inedit pe care l-am scos în evidență și care are legătură cu statuia lui Brukenthal din Piața Mare se referă la personalitatea baronului. De fapt, tot proiectul când a fost scris și depus pentru finanțare s-a bazat pe întreaga personalitate a baronului Brukenthal. Se știa că acolo este mormântul lui. Prin săpături am dat de cripta lui, am găsit haine, veșminte, monede... Cripta lui va fi pusă în valoare tot sub forma vizibilă a unor panouri din sticlă, undeva chiar în fața altarului. Acum am pus niște pietre acolo, dar vor fi înlocuite cu sticlă, după ce se finalizează discuțiile între arheologi și experți. Veșmintele au fost duse la Muzeul Brukenthal pentru a fi curățate și urmează să fie puse în valoare. Tot ce s-a găsit a fost temeinic documentat și stă la baza unui amplu studiu arheologic”, detaliază Paul Gruian.

Locul în care a fost înmormântat baronul Samuel von Brukenthal era semnalizat din anul 1984 printr-o placă metalică amplasată pe una dintre coloanele interioare ale bisericii. Aceasta a fost ultima înhumare în biserică, în anul 1803.

Tot în cadrul săpăturilor arheologice, în urma înlăturării unor lespezi a fost descoperită piatra funerară dispărută a celui care a fost primar al Sibiului în perioada marilor reforme 1513-1542 şi comite al saşilor între anii 1536 si 1538, Mathias Armbruster, acesta fiind considerat unul dintre cei mai importanţi conducători ai Sibiului. Piatra funerară va fi amplasată în transpetul de nord, aproape de locul în care a fost găsită.

”Un alt aspect inedit, cel puțin pentru mine, este că fiecare element de tezaur de acolo are o poveste. Biserica a trecut prin mai multe etape de evoluție și reforme, cultul în sine. Omul nu s-a schimbat, s-au schimbat vremurile. Ca să dau un exemplu ușor de înțeles pentru toată lumea, când au trecut la luteran nu mai erau ”la modă” chipurile, fețele. Și ca să nu distrugă obiectele de patrimoniu fie le-au acoperit, fie le-au înlocuit cu citate biblice, fie le-au dat jos și le-au pus undeva. Acum le-am redescoperit și sunt foarte multe epitafuri, pietre funerare, e o cristelniță de argint de la 1400, toate sunt acum puse în valoare. Biserica are un inventar clar al lor, noi doar le-am scos la lumină”, explică managerul de proiect.

În total, peste 60 de pietre funerare există, foști primari ai Sibiului, senatori, baroni, fiecare avea chipul sculptat în piatră. La acestea se adaugă picturile de Rosenauer, foarte apreciate de specialiști.

Sibienii și turiștii vor mai putea vedea în ”noua” Catedrală Evanghelică din Piața Huet o atracție deosebit de interesantă și importantă: Altarul bisericii din Dobârca.

Biserica fortificată din Dobârca, aflată într-o stare avansată de degradare, a devenit cunoscută în ultimii ani pentru că au ajuns să pască vacile în interiorul ei. Altarul vechi de la Dobârca a fost salvat și adus în Catedrala Evanghelică unde poate fi văzut. ”Ce s-a putut recupera a fost adus în catedrală și urmează să fie expus în amvonul din stânga, înainte de altar”.

În perioada următoare vor exista patru intrări, trei pentru publicul larg și una prin ferulă, considerată administrativă.

Nu în ultimul rând, un aspect foarte interesant îl reprezintă confortul celor care participă la slujbe, la evenimente sau simpli vizitatori.

”Cei care veneau la slujbe și la concerte mereu se plângeau că le este frig. Noi, când am săpat, am găsit sistemul vechi de încălzire, care era tot prin pardoseală. Existau galerii cu aer cald care circula și încălzea pardoseala. Noi l-am înlocuit cu unul modern, automatizat. Totul este controlat automat, se monitorizează permanent umiditatea, astfel încât să nu aibă de suferit lemnul și tencuiala”, mai explică Paul Gruian.

În concluzie, ”noua” Catedrală Evanghelică din Piața Huet rămâne aceeași construcție istorică definitorie pentru Sibiu, de aici a început, a crescut și s-a dezvoltat orașul pe care îl cunoaștem astăzi cu toții. Însă tot ce are mai de preț catedrala este acum mult mai ușor de văzut și înțeles de către oricine. Se apropie și mai mult de comunitate.

”De fapt, noi prin acest proiect am vrut să redăm catedrala comunității. E adevărat, o puteai vizita și înainte, dar nimic nu era pus în evidență așa cum trebuie, totul era gri și rece. Pe lângă scopul turistic, am avut și scopul de a reda biserica întregii comunități. Și orga mică și orga mare s-au recondiționat, stranele au fost repoziționate, astfel putem spune că are și funcționalitatea unei ”săli de spectacole”. Acum, în ea, se pot organiza evenimente culturale ale comunității”, concluzionează Paul Gruian.

foto Silvana Armat

Vizualizari: 5016

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Faceți-vă timp măcar 15 min, când sunteți prin centru, să intrați. E senzațional ce s-a reușit

Raspunde

KRAMNIK

Acum 1 săptămână

Idolul tau , Florin Citu a zis una cat zece: Cu bani multi oricine poate. Da, a ieșit frumos, dar a și costat 20 mil de euro.

Raspunde

Tin sa corectez aceasta afirmatie...

Acum 1 săptămână

...deoarece ultima imagine din reportajul foto o arata cat se poate de raspicat: 20 de milioane de lei (!), nu de euro (!). Aviz celor capabili de citire. Si da, nu s-au "sifonat" nicaieri bani "ioropeni" destinati acestui proiect, caci altfel santierul nu ar fi putut duce la rezultatul obtinut. O minima doza de corectitudine nu strica niciodata, prin urmare.
Raspunde

K.Samuel

Acum 1 săptămână

20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro. Sigur, un buget indestulator ușurează orice munca, dar sunt destule exemple când fără expertiza și experiență, poți face praf un asemena buget.
Raspunde

Serios?!

Acum 1 săptămână

In bucale, capitala webchat, borduri si panselute costa 50 mil Euro. Sa nu zic de noua catedrala a...neamului, facuta din frustrarile ortodoxiei, ca au doar capele de chirpici, si nici alea nu le intretin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

bani de la UE. pe care managementul proiectului a știut să-i obțină, și managerul de proiect să-i cheltuie pe ce scria în proiect. n-a luat bani din ajutorul tău.
Raspunde

Jsksn

Acum 1 săptămână

20 de milioane de lei, nu euro

Raspunde

Corbul

Acum 1 săptămână

De sumele catedralei prăduirii neamului ce mai zici? Fondurile de restaurare a Catedralei Evanghelice au fost 99% europene, în timp ce paguba neamului e doar a noastră.
Raspunde

Rosu

Acum 1 săptămână

Nu doar in Sibiu, ci in intreaga lume nu exista o Catedrala Evanghelica Sf. Maria.
Raspunde

Sofia Brukenthal

Acum 1 săptămână

Mai putin in Orientul Mijlociu, Africa si Valahia
Raspunde

Attila Popescu

Acum 1 săptămână

Initial biserica a fost de confesiune catolica, pana in anii 1500, cand sasii au imbratisat reforma lui Martin Luther. Hramul a ramas din perioada catolica. Dar, as fi curios, daca romano catolicii ar fi pusi pe revendicari, asa cum sunt sasii din FDGR, mi-ar placea ca biserica sa fie returnata cultului initial. Caz identic sutelor de biserici fortificate din Transilvania construite in perioada anterioara Reformei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 1 săptămână

Popescule ești prost informat și stai și prost cu istoria Sibiului. Du-te de unde ai venit și nu mai băga strâmbe.
Raspunde

Rosu

Acum 1 săptămână

Dl-e Popescu, sunteti cea mai buna dovada ca oricine poate scrie prostii si in acelasi timp sa adune 24 de "deste-in-sus", de la persoane care la fel nu judeca. CINE sa revendice bisericile si cetatile sasesti, din moment ce or fost construite de ei? Mare-i gradina....
Raspunde

Rammstein

Acum 1 săptămână

E fantastică!!..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AndreiD

Acum 1 săptămână

La fel ca orice discutie din sfera formelor fara fond, putem constata ca este o cladire renovata, frumoasa, dar lipsita de orice continut. Oricare ar fi sectuta care a bagat milioane de euroi in ziduri, le-a bagat degeaba, eventual sa faca muzeu din ea, si sa scoata bani, ca asta este marea lor specializare. Sa faca bani, prin orice mijloace. Insa credinciosii care o populau odata, au disparut. Cei cativa de acum se duc precum la spectacol, nu ca ar mai crede sau macar ca ar mai cunoaste credinta veche a celor care au ridicat constructia. Deci credinciosi nu, credinta nu, doar cladirea este ce este. Ateii si habaucii lauda o cladire, din spirit de anti-romanism, doar pentru ca este facuta de straini. Ce tari sunt aia, dom'le, fara sa priceapa ca scopul acesteia a disparut, iar ei, ateii si habaucii, daca ar fi trait pe vremurile cand a fost ridicata cladirea, ar fi fost cel mai probabil arsi pe rug, de inchizitie, pentru parerile lor progresiste si atee.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 săptămână

Vorbesti aiurea. Probabil e una din cele mai vechi cladiri (daca nu cea mai veche) a acestui oras. Oras construit de sasi. Probabil peste 90% din populatia sibiului (dealungul aproape 900 de ani) au pasit in cladirea asta. Biserica asta a avut si are inca un rol important pentru orasul asta. E un monument istoric. Fara cladirile lasate de sasi , sibiul ar fi zero barat. Ar fi fost un oras fara flair, cam asa cum le stim noi din sudul republici. In schimb , fara importanta pentru orasul asta esti TU!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AndreiD

Acum 1 săptămână

Bai Adolf de hermannstadt, noroc ca esti inalt si ajungi la slanina, ca altminteri nu este nimic de capul tau.Ce spun eu, si ce comentezi tu. Puteti face din cladirea aia orice. Nu dau doi bani nici pe voi nici pe cultura voastra. Puteti face muzeu, monument istoric sau discoteca, din partea mea. Ceea ce am spus eu, este ca si-a pierdut fondul, esenta, ideea pentru care a fost ridicata. Le-a pierdut pentru totdeauna, pentru ca nu mai aveti credinciosi in secta aia care sa mearga sa se roage acolo. A ramas doar cladirea, forma fara fond. Raspunsul tau, tipic hermannstandtean, imi demonstreaza inca o data, ca voi, astia care urati din tot sufletul vostru ticalos pe romani si tot ce este romanesc, nu aveti absolut nici o alta calitate, decat avantajul ca ajungeti la slanina. In rest, din mila lui Dumnezeu, sunteti niste rahati cu ochi.

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 6 zile

Lasand la o parte derapajele verbale un pic prea directe,pe fond,aveti dreptate 100%. E un lucru stiut ca sasii,sachsen,sau cum vreti sa le spuneti s-au 'autodistrus prin dilutia' in marea mare a germanilor din DE,prin plecarea lor de aici.E uimitor,800 de ani au rezistat apoi au intins-o...INCEPAND CU ANII 1940,APOI 1945. A fost dorinta lor! Faptul ca unii mai trec pe aici sa defileze,in special generatia a 3-a, nu aduce sperante de reinviere. Am prieteni sasi relocati in Germania,din Cristian.Sotia nascuta aici nu vrea sa revina,copiii si nepotii lor nascuti acolo, nici sa auda..El mai trece dar din ce in ce mai rar...virsta, ce sa ii faci...E pacat ca ne-au plecat germanii si noi ramanem cu manelistii si iubitorii genului,parol.. Atunci pt.ce?Cui foloseste acea catedrala? Poate doar ca muzeu?
Raspunde

Hermannstädter

Acum 6 zile

Plecarea sașilor a început mult mai devreme. Mai exact spus, imediat după marea unire. Au știut ei de ce și au avut dreptate. Sau nu au avut dreptate? Ca fapt divers, dacă o luăm exact, în anii după revoluție și până în prezent, au parasit de 5 ori mai mulți români țara decât sași. PS... biserica evanghelică nu are catedrale. Nu folosește termenul ăsta ;-)...doar TS.
Raspunde

@Cristisn f tare

Acum 6 zile

N-a fost prost Ceausescu si cine l-o fi invatat: Cum scapi de cineva? I-a promovat!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

ca de obicei...biserica are TONE de bani si ii cheltuie pe ... biserici, nicidecum pe vreun spital, cresa, gradinita, sau ceva din care sa beneficieze cu adevarat comunitatea!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 săptămână

Au bani pentru cei din comunitatea lor, adica aia care si contribuie cu ceva la biserica evanghelica. Nu confunda cu BOR !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus