Luni,
06.02.2023
Parțial Noros
Acum
-7°C

VIDEO/ Doi elevi ai Școlii de Muzică Elijah Sibiu sunt singurii selectați din România pentru un concert la Filarmonica din Paris

VIDEO/ Doi elevi ai Școlii de Muzică Elijah Sibiu sunt singurii selectați din România pentru un concert la Filarmonica din Paris

Asociația Elijah din Sibiu a fost aleasă să participe, prin intermediul a doi tineri, la un eveniment de amploare organizat la Filarmonica din Paris. Este vorba despre proiectul Orchestre Demos Europ (ODE) care va aduna pe una dintre cele mai mari scene din Franța 120 de copii din zonele sărace a 27 de țări europene. Sibienii Dorian Turcu și Alex Tiron sunt singurii doi copii selectați din țara noastră să participe la evenimentul care va avea loc pe 26 februarie. Listele cu elevii participanți au ajuns la toate Ambasadele Franceze din țările participante. Astfel, în Satul Nou din Județul Sibiu, la Casa Martin, acolo unde Elijah își desfășoară o parte din activitate a ajuns astăzi, Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institului Francez de la București, special pentru a-i cunoaște pe cei doi băieți.

Asociația Elijah face parte dintr-o rețea socială de proiecte muzicale în care sunt angrenați copii din comunitățile sărace din toata lumea. „Ținem legătura cu mai mulți reprezentați de proiecte sociale muzicale pentru a ne perfecționa și pentru schimb de experiență sau workshop-uri”, spune Antoneta Ghișoiu, vicepreședintele asociației Elijah.

Proiectul la care tinerii Dorian Turcu și Alex Tiron vor participa a fost gândit în vara anului trecut în contextul deținerii de către Franța, în prima jumătate a anului 2022, a președinției Consiliului Uniunii Europene, iar anul acesta ODE a devenit realitate. Evenimentul va avea loc în 26 februarie după ce copiii din cele 27 de țări vor avea la Paris o săptămână de repetiții.

Dorian are 15 ani, este din satul Nou și, în prezent, este elev în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Sibiu. A început să cânte la flaut în urmă cu aproximativ șapte ani la Școala de Muzică Elijah. Astăzi băiatul abia așteaptă să ajungă la Paris, deși recunoaște că are emoții când se gândește la amploarea evenimentului.

„Pentru mine este o mare onoare să pot participa la acest eveniment. Este un proiect foarte mare și am fost amândoi selectați dintr-o mulțime de copii. Cânt din clasa a III-a la Elijah. La început nu știam pe ce instrument să merg, dar apoi am descoperit flautul. Nu a fost ușor, dar cu timpul m-am obișnuit și a început să-mi placă mult”, spune Dorian.

Alex are 14 ani și a învățat vioara cu un profesor al școlii de muzică Elijah. Cântă de aproape patru ani. Băiatul este de asemenea încântat de participarea lui la evenimentul din Franța și spune că nu are emoții pentru concertul de pe scena Filarmonicii din Sibiu, însă îl intimidează zborul cu avionul. Este prima dată pentru el când călătorește astfel. Alex are muzica în sânge.

„Eu am muzica în familie. Tatăl și fratele meu se ocupă cu muzica. Prima dată am vrut să încep pe pian sau orgă, instrumentele la care cântă tata, dar nu mi-au plăcut foarte mult și atunci am ales vioara. A ajuns să-mi placă mult instrumentul și uite că acum am și oportunitatea aceasta de a merge în Franța”, spune Alex.

Dorian alături de orghestra Școlii de Muzică Elijah

Cei doi copii vor însoțiți în Franța de profesoara de flaut a școlii de muzică Casa Thomas/ Nou, Carina Coste. Plecarea este sâmbătă, 19 februarie, și vor sta în Franța timp de zece zile. Până la marele eveniment vor avea parte de repetiții și vizite în Paris.

„Suntem foarte mândri de copiii noștri și încântanți de participarea lor la acest mare concert. Toată educația și formarea lor muzicală a avut loc aici la Elijah și nu ai cum să nu apreciezi evoluția lor. Îi vom însoți cu gândul și cu inima în Franța”, spune Antoneta Ghișoiu.

Directorul General al Institului Francez de la București a venit special să-i cunoască

Învitația de a participa la Orchestre Demos Europ a ajuns la Ambasada Franței din România. Laurence Auer, ambasadoarea acestei țări în România, și-a dorit să ajungă în satul Nou pentru a-i cunoaște pe Dorian și Alex, însă probleme medicale au reținut-o. În locul ei a venit , care s-a declarat de-a dreptul încântat de copii și de proiectul Elijah în sine. Acesta a remarcat amploarea și structura bine gândită a acestei asociații.

Ambasadoarea Franței va fi prezentă la Filarmonica din Paris atunci când Dorian și Alex vor cânta pe marea scenă a Filarmonicii.

Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institului Francez de la București în mijlocul copiilor Elijah

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus