Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Lungul drum până la tratament al unei familii de sibieni diagnosticați cu botulism: „S-a făcut știre cu un măgăruș care nu avea copitele tăiate, iar noi murim în casă”

Lungul drum până la tratament al unei familii de sibieni diagnosticați cu botulism: „S-a făcut știre cu un măgăruș care nu avea copitele tăiate, iar noi murim în casă”

În 20 ianuarie o familie de sibieni, tată, mamă și fiică, s-au prezentat la Spitalul Clinic Județean Sibiu acuzând o toxiinfecție alimentară. A urmat de atunci aproape o lună până când să fie internați, deși de mai multe săptămâni se știa că cei trei suferă de o boală gravă și rară: botulism.

Între timp, au dat zeci de telefoane, au fost plimbați prin mai multe secții, li s-au dat și corectat mai multe diagnostice, până când, disperați, au sunat la ziar:

”Am văzut, domnule, o știre la televizor, de la ZOO Galați. Măgărușul de acolo nu are tăiate unghiile și s-a făcut imediat o știre. Iar noi, trei oameni, ni se deteriorează sănătatea și nu ne mai recuperăm niciodată. Haideți domnule să fim umani. Ajutați-ne și pe noi că am făcut și eu ceva în Sibiul ăsta”, spunea bărbatul.

”E neștiință sau rea-voință, nu am de unde să știu”

Sâmbătă, 5 februarie. Un bărbat cu vocea răgușită sună disperat la ziar pentru că, spune el, a epuizat toate alternativele. Atât el, cât și soția și fiica au simptome ciudate: amețeală, s-a schimbat gustul, vorbesc răgușit, nu mai transpiră, sunt constipați și nu mai văd bine. AU fost la medic, însă sunt pasați dintr-o parte în alta. Deși li s-a dat un prim diagnostic extrem de grav: botulism.

”Avem deja două săptămâni de când avem nișe probleme de sănătate care nu se rezolvă, suntem plasați de atâta timp dintr-o parte în alta. E neștiință sau rea-voință, nu am de unde să știu. În 20 ianuarie am avut o toxiinfecție alimentară și de atunci se tot investighează și nu se ajunge la niciun rezultat. Ieri (vineri 4 februarie) au zis că ne fac injecție cu ser antibotulimic, pentru că avem botulism. Azi ne-au sunat că nu ne mai face, că se reiau investigațiile. Noi nu mai știm nimic. Suntem din Sibiu, stăm lângă Sibiu. Suntem la 200 de metri de spital și nimeni nu ne zice nimic, nu avem cu cine vorbi”, spunea bărbatul.

”Dacă nu găsești medicamentul, schimbi diagnosticul?”

Au vorbit doar cu medici rezidenți, de fiecare dată, altul.

”Au zis să continuăm investigațiile la neurologie. Să mergem noi. Dar medicul de familie ne-a făcut trimitere din nou la boli infecțioase. Ieri ne-au sunat că e botulism și că vor căuta ser antibotulimic la Mediaș, pentru că nu găsesc nicăieri. Mi-au zis la telefon că  poate găsesc la București și dacă am fi dispuși să mergem noi până acolo.

Pe urmă m-a sunat un alt rezident, tot de la secția de boli infecțioase. Că s-a luat decizia la nivel de DSP să nu se vaccineze cu ser și să continuăm investigațiile la neurologie, că trebuie să fie altceva. Cum, domnule? Știe DSP-ul mai bine? Dacă nu găsești medicamentul, schimbi diagnosticul?”, se întreba sibianul.

Sibianul s-a uitat pe internet și a bifat aproape toate simptomele care sunt trecute în dreptul botulismului.

”I-am spus la rezident să ia un pix și să să noteze toate simptomele pe care le am, să vadă dacă este sau nu infecție botulimică. Ochii: nu mai vedem bine, vorbim răgușit și pe nas. Gura uscată, nu mai avem salivă, nu mai avem transpirație. Avem dezechilibru ușor, o ușoară amețeală. Nu putem să înghițim. Avem nasul, fără secreție. Copilul de 9 zile nu a mai ieșit la toaletă. Avem gustul modificat. Eu nu mai pot să beau apă, dacă iau o înghițitură de apă parcă iau lămâie”, spune bărbatul.

Pentru că a fost ignorat și pentru că toate analizele de la neurologie au fost bune, omul a luat la pas tot spitalul în căutarea unui medic.

”M-am dus la spital să vorbesc cu doamna Bîrluțiu (n.r. Victoria Bîrluţiu, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Sibiu) și mi-au zis de acolo . Atunci le-am spus că eu locuiesc aici, aproape de spital, pe Bâlea, și că suntem într-un caz grav când vine dânsa să-și fac timp cinci minute, să ne consulte. Venim noi în 5 minute, suntem peste drum. Nu m-a sunat nimeni” povestește bărbatul.

”Am sunat la spitalul din Arad, pentru că am văzut tot  pe internet că au mai avut un caz acum doi ani, <vă rog ajurați-ne>, am sunat și la Iași, <vă rog ajutați-ne, pe noi nu crede nimeni>”

 La prima întrebare, vin rezolvările

După ce Turnul Sfatului a solicitat spitalului informații despre situația familiei cu diagnosticul ”suspendat” de botulism, apar și primele reacții.

”M-a sunat o doamnă doctor. Pentru un lucru atât de normal, stăm toți și ne bucurăm ca niște copii. Mi-au confirmat iar că avem botulism, aproape că ne-am bucurat. Unde am ajuns...Ne-au dat niște medicamente, dar m-a trimis și la neurologie. Așteptam să vină iar rezultatele, dar când am ajuns acasă am și vomitat. Am mers foarte mult și nu mai pot face atât efort. Două ore am așteptat acolo, pentru că nu mă puteam duce singur acasă”, ne-a povestit bărbatul.

Neurologul le-a transmis din nou că rezultatele sunt foarte bune. ”Așteptăm acum să ne sune de la spital să vedem ce facem mai departe”, a mai spus el.

”Să nu se mai ignore atât oamenii. Asta e problema”

Miercuri, 16 februarie, întreaga familie era internată în spital, la Boli Infecțioase, și a primit fiecare serul antibotulimic și susțineau să se simt mai bine.

”Vocea încă nu mi-a revenit, acum mergem spre bine, nu mai mergem spre rău. S-a stopat răul și acum facem recuperarea. Facem progrese ușoare”, spune bărbatul.

E de acord să apară un articol pe seama a tot ce li s-a întâmplat. ”Să se facă ceva pentru pacienți. Măcar dacă s-ar îmbunătăți ceva, să se ia atitudine, să nu se mai ignore atât oamenii. Asta e problema”, a spus sibianul.

A completat apoi și că, cel puțin față de un medic și-a schimbat părerea.

”Eu nu am putut atâta timp să iau legătura cu doctorul Bîrluțiu, că e foarte ocupată, că e de gardă... Dar din momentul în care am cunoscut-o, am văzut că e foarte caldă, apropiată, profesionistă. A zis că-i pare rău pentru toată situația asta. Față de cum mi-am imaginat-o, e altfel”, a completat bărbatul de pe patul de spital.

Spitalul Județean: ”Conducerea a decis achiziționarea de urgență a serului de către spital”

Conducerea Spitalului Județean susține că în acest caz s-au luat măsuri de urgență.

”Pacientul a fost consultat în cadrul Secției Boli Infecțioase în data de 3 februarie, fiind ridicată suspiciune de botulism. Urmare a acestui fapt a fost anunțat medicul șef de secție, Direcția de Sănătate Publică și CNCCI în vedere obținerii de date privind stocul de ser antibotulinic din țară și eventuala preluare a pacientului de unul dintre centrele din tară. La solicitarea medicului epidemiolog, pacientul a fost reevaluat în data de 6 februarie, fiind ridicată din nou suspiciune de botulism. Ulterior, în contextul lipsei de accept privind preluarea cazului la spitalul din Mediaș, conducerea SCJU Sibiu a decis achiziționarea de urgență a serului de către spital și anunțarea pacientului în vederea administrării, situația fiind rezolvată”, transmite Spitalul Județean Sibiu. 

Ce este botulismul

Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei starea de conștiență și nu cauzează febră.

Botulismul este considerat urgență medicală de rang A și tratamentul se efectuează în spitale specializate de boli infecțioase.

Botulismul alimentar se tratează cu antitoxine și anticorpi, susținând funcțiile vitale afectate

Lipsa serului antibotulimic, poveste veche

În iulie 2021, doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, însă din cauza faptului că în România nu exista deloc ser antibotulimic, medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au reuşit să le găsească tratament în Republica Moldova.

În 2019, au mai fost înregistat două cazuri la Iași, unde un bărbat și soția sa au fost internați după ce au mâncat o conservă de pește preparată în casă. Bărbatul a intrat în comă și apoi a murit. Soția sa, care dezvoltase o formă mai ușoară, a supraviețuit, potrivit Mediafax.

„Bărbatul a decedat avea o formă gravă de boală, pentru că el mâncase cea mai mare cantitate din conserva respectivă. Și soția lui e internată la noi, însă ea a luat două înghițituri și are o formă ușoară de boală. Femeia s-a internat la sfârșitul săptămânii trecute”, declara atunci managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Dr Who Han :)

Acum 7 luni

Acum o luna ati semnalat ( din nou) din neregulile de la SCJU Sibiu. Apropo, pe online inca nu se pot face programari ( de ex. la neurologie toti medicii, cu o exceptie, la care apare programul ocupat pana la Apocalipsa, nu au zile de programari sau au doar rubrica albastra "exceptii"-oare ce o fi insemnand?). Si cand te gandesti ca managerul a avut proiectul de management cu care a castigat concursul de sef de spital ( la care a fost singurul candidat agreat de doamna Campean) cu tema" Siguranta si satisfactia pacientului".... Cred ca era vorba de un singur pacient in proiect, care tinea in mana satisfacut o siguranta de la tabloul electric... Dupa care s-a lasat intunericul...
Raspunde

Eric

Acum 7 luni

Oare cum si-au dat seama?
Raspunde

Hipo Crat

Acum 7 luni

Deci mărirea salariilor nu a rezolvat absolut nimic...dacă nu ai relații, e tot mai greu !
Raspunde

Elzorab

Acum 7 luni

Am inceput sa citesc articolul si la un moment dat nu am mai putut, am lasat-o balta. Istoria se repeta de fiecare data cand e mentionat SJ -ul si conducerea lui. la SJ e zona crepusculara. suntem toti constienti de acest lucru si totusi ne facem ca nu vedem si mwrgem mai departe. astia sunt aia de pe bannere de le spuneau "eroii in alb" nu-i asa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus