Joi,
13.06.2024
Ploi Moderate
Acum
22°C

Laptele de migdale și laptele de ovăz. Care este mai sănătos?

Laptele de migdale și laptele de ovăz. Care este mai sănătos?

Laptele vegetal, o raritate în anii trecuți, se regăsește în tot mai multe magazine, restaurante și cafenele! Tot mai des întâlnim diverse băuturi vegetale care țin locul controversatului lapte de vacă. Mai nou laptele vegetal se face din cereale, pseudocereale, nuci, dar cel mai popular rămâne laptele de ovăz și laptele de migdale!  Fie că vorbim de unul sau de altul, ele trec prin procese similare de fabricație și sunt produse fără lactoză. 

Laptele de ovăz se obține prin hidratarea ovăzului în apă, mixarea ulterioară și strecurarea acestuia pentru a obține o băutură naturală, dulce, cremoasă și vegetală! În ceea ce privește migdalele acestea sunt hidratate, mixate și apoi strecurate pentru a obține un lapte ușor aromat care acompaniază perfect o cafea, fulgii de ovăz dimineața sau este folosit cu succes că înlocuitor al laptelui în diverse rețete. 

Pe măsură ce produsele pe baza de plante câștigă tot mai mult teren în dieta noastră, din motive de sănătate dar și de sustenabilitate, laptele vegetal devine tot mai folosit, fiecare în parte având avantaje și dezavantaje. La urma urmei este vorba de ce ți se potrivește! Fiecare din noi suntem unici și de multe ori hrana unui individ este otrava altuia.

Valoarea nutrițională este substanțial diferită în ceea ce privește grăsimile și carbohidrații, dar și caloriile. Este necesar să acordăm atenție sporită la adaosul de zahăr și aditiv (uleiul este un aditiv des întâlnit, prevenind separarea apei și ovăzului, conferind o textură cremoasă băuturii. Mai multe băuturi vegetale din migdale sau ovăz sunt îmbunătățite cu vitamine și minerale, ceea ce este un aspect pozitiv. 

Laptele de ovăz este în general mai bogat în calorii și macronutrienți, iar dacă este fortificat cu vitamine și minerale, poate furniza  o cantitate semnificativă de vitamina D și calciu, substanțe esențiale pentru o viață sănătoasă.  Și laptele de migdale este îmbunătățit cu vitamina D, vitamina E și vitamina B12.

În funcție de modul în care sunt prelucrate ambele tipuri de lapte pot conține aditivi, dăunători sănătății noastre, cum ar fi caragenanul, un emulgator folosit pentru îngroșare. Mai putem întâlni zahăr adăugat și alte arome.

Avantaje și dezavantaje 

Laptele de ovăz - avantaje 

- este opțiunea ideală pentru cei care doresc o băutură vegetală cu textură asemănătoare  laptelui de vacă, dar fără lactoză, ideal pentru cafea și cereale. Deoarece majoritatea producătorilor folosesc emulgatori, acesta nu se separă când este adăugat la cafea sau când este folosit pentru coacere. 

- conține o cantitate mică de fibre per porție, poate contribui la senzația de sățietate

- nu conține nuci (ideal pentru cei care prezintă diverse alergii) 


Lapte de ovăz - dezavantaje 

- conține adesea aditivi- zahăr, ulei, arome, stabilizatori, emulgatori. E necesar să citim bine eticheta!;

- deși natural fără gluten, ovăzul poate fi contaminat cu gluten atunci când este procesat într-o fabrică unde se  procesează și alte cereale cu gluten;

- în cazul în care nu se folosește ovăz organic, acesta poate prezența reziduri de pesticide.

Laptele de migdale - avantaje  

- o opțiune excelentă pentru cei alergi la lactate;

- conține grăsimi nesaturate sănătoase, care reduc riscul bolilor de inimă și scade inflamația;

- are o aromă dulce, de nuci, și chiar și atunci când nu este îndulcit este excelent în smoothiuri, băuturi cu cafea și produse de patiserie;

- scăzut în calorii și carbohidrați, ceea ce îl face o alegere mult mai bună pentru cei care vor să slăbească.

Laptele de migdale - contra 

- este adesea îndulcit cu zahăr

- prezintă arome adăugate, aditivi pentru a preveni separarea atunci când este adăugat în băuturi calde.

Când alegeți laptele potrivit pentru voi, faceți această alegere în funcție de nevoi și obiective. Atunci când ai intoleranță la lactoză, trecerea la un lapte vegetal poate fi descurajantă dar, cu siguranță dacă vă acordați puțin timp o să reușiți! Nu uitați!  Citiți eticheta și alegeți produsele fără zahăr adăugat! 

Atât laptele de migdale cât și laptele de ovăz sunt foarte ușor de făcut acasă și atunci putem vorbi de un lapte vegetal curat 100%, fără aditivi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus