Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

FOTO-Amenzi fără precedent în județ. Zeci de oameni scot gunoiul din curte și-l aruncă direct în râu

FOTO-Amenzi fără precedent în județ. Zeci de oameni scot gunoiul din curte și-l aruncă direct în râu

În ultima săptămână mai multe instituții publice au luat atitudine după ce pe valea râului Avrig, în zona mărginașă orașului Avrig, au apărut cantități mari de gunoaie aruncate de locatari. De la gunoi de grajd aruncat direct în apele râului, până la resturi menajere aflate încă în saci din plastic sau PET-uri arse.

Garda de Mediu Sibiu, Sistemul de Gospodărire al Apelor și Primăria Avrig, toate aceste instituții publice au făcut controale în ultimele zile și au luat măsuri drastice. Spre exemplu, Poliția Locală Avrig a aplicat 11 amenzi, fiecare a câte 2.500 de lei localnicilor prinși că au aruncat deșeuri direct în râu.

”Poliția Locală Avrig a identificat  persoanele care au depozitat gunoi  pe malurile și în albia Râului Avrig. Este vorba despre 13 bărbați și femei, toți cu domiciliul pe Strada Râului. Aceștia au fost somați, în scris, să igienizeze zonele din spatele caselor în care locuiesc, în termen de 48 de ore. 11 dintre cei somați nu s-au conformat și au fost amendați cu câte 2500 de lei fiecare”, au transmis reprezentanții primăriei.

În zona respectivă, cunoscută popular sub denumirea de ”Prundul râului”, curțile ajung până pe malul apei. Mulți locatari pur și simplu aruncă deșeurile direct în apa de munte, așteptându-se să fie duse în aval, spre Olt.

Experții Apelor Române, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, spun că zona este cunoscută pentru probleme de poluare, controale existând și în trecut.

”Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a efectuat un control la UAT Avrig în cursul anului 2021, materializat prin procesul verbal de constatare nr. 2269 din 25.03.2021, urmare a adresei Administrației Bazinale de Apă Olt, privind identificarea persoanelor fizice/juridice care depozitează sau aruncă necontrolat deșeuri și materiale de orice fel pe malurile și în albiile cursurilor de apă”, au transmis reprezentanții SGA, la solicitarea Turnul Sfatului.

Primarul orașului Avrig spune că nu-i va lăsa pe cei amendați să scape ușor, cine nu plătește amenda va face muncă în folosul comunității.

"În cazul în care nu achită amenda în 30 de zile, contravenienții vor face muncă în folosul comunităţii. Ei vor fi trimiși în instanţă, iar judecătorii vor decide câte zile de muncă în folosul comunităţii trebuie să facă, nu înainte însă de a verifica dacă persoana are bunuri ce pot fi executate. Astfel, cei care nu îşi plăteasc amenzile vor ajunge să deszăpezească drumurile, să strângă gunoaiele din parcuri și albiile râurilor sau să măture străzile", a declarat primarul Adrian David.

Decizia primăriei este susținută și de ceilalți locuitori ai Avrigului, unii cerând măsuri și mai dure.

”Tăiate si ajutoarele sociale dacă se poate, așa își vor da seama ca nu este o glumă”, spune o femeie, reacționând la declarațiile primarului.

În plus, primăria Avrig a organizat în zona respectivă anul trecut cel puțin două campanii de ecologizare cu voluntari și nu numai, strângând tone de gunoaie. Acum malurile râului s-au umplut din nou de mizerii și a fost nevoie de încă o campanie de ecologizare.

Zilele acestea și Garda de Mediu Sibiu a mers pe teren, efectuând un control în zonă. Rezultatele urmează să fie făcute publice.

Important de precizat că în afara amenzilor aplicate, primăria Avrig a montat în zonă 20 de panouri informative și vrea să amplaseze câteva zeci de camere video pentru a proteja râul.

Oricine vede persoane care aruncă deșeuri în râu este rugat să sune la Poliție Locală sau la Garda de Mediu pe unul din numerele: 0757058660 sau 0269445741.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Gofre

Acum 2 ani

Asta se intampla de mult. In sfarsit se sesizeaza "autoritatile"?

Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Amenzi fără precedent, dar sunt FOARTE PUȚINE raportat la cât de mulți contravenienți rămân NEPRINȘI și NESANCȚIONAȚI, precum și raportat la cât de mult se aruncă PESTE TOT. Numai dacă s-ar aplica sancțiuni drastice, în mod constant, în toate zonele, s-ar putea vedea o schimbare semnificativă.
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Domnu primar de la Avrig, nu vrei sa ne dati o mână de ajutor pe la Sibiu? Pe aici sunt mai sfiosi cei de la primarie si politia locala si se fac ca nu vad multe nereguli.
Raspunde

Dracu

Acum 2 ani

Garda de mediu Sibiu e o gluma proasta. Statia de epurare Mohu arunca in prostie rahatu pe cibin si nu se mai sesizeaza nimeni. Ei dau amenzi asa...cateodata...sa mai justifice din salarii. In rest, praf in ochi..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus