Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

O avalanșă a curmat viețile a doi schiori cu experiență. Deși erau echipați cu dispozitive pentru căutare în avalanșă, nu au avut nicio șansă

O avalanșă a curmat viețile a doi schiori cu experiență. Deși erau echipați cu dispozitive pentru căutare în avalanșă, nu au avut nicio șansă

Doi tineri de aproximativ 40 de ani, din județul Alba, au decedat sâmbătă în apropierea Cabanei Bârcaciu, din Munții Făgăraș, după ce au fost surprinși de o avalanșă.

Cei doi aveau experiență în mersul pe munte, surse apropiate Turnul Sfatului spun că erau din județul Alba și iar unul dintre ei chiar avusese activitate într-un serviciu Salvamont.

Îngropați la 3 metri sub zăpadă

Nu erau singuri pe munte, făceau parte dintr-un grup mai mare, însă cei doi au întârziat la reuniunea de la Cabana Bărcaciu. În apropiere s-a produs o avalanșă, iar prietenii lor s-au îngrijorat pentru că cei doi colegi ai lor nu s-au întors și au anunțat Salvamont Sibiu.  Până să vină salvatorii montani, prietenii celor dispăruți le găsesc semnalele dispozitivelor DVA, de localizare în zăpadă, în cazul unei avalanșe. Au săpat în zăpadă și îi găsesc la câțiva metri unul de celălalt, îngropați la aproximativ 3 m sub zăpadă.

Au aplicat manevre de resuscitare,  însă fără niciun efect, erau amândoi decedați.

La câteva minute ajung și salvamontiștii care s-au chinuit până târziu în noapte să-i extragă pe culoarul avalanșei și să-i aducă la Cabana Bărcaciu iar apoi spre baza muntelui, pentru a-i preda serviciului de medicină legală.

Avalanșă de gradul 3

În ciuda faptului că schiorii erau bine echipați pentru mersul munte, fiind dotați cu aparatură de semnalizare în cazul îngropării în zăpadă, sonde de căutare în zăpadă și chiar cu lopeți, cei doi nu au avut nicio șansă.

Conform specialiștilor avalanșa care i-a cuprins pe cei doi a fost de grad 3, foarte periculoasă.

În zonă a nins mult, în ultima perioadă, s-a format un strat nou instabil de aproximativ 50-60 de cm, oricând se pot produce avalanșe spontane, în continuare. Zăpada nouă, destul de groasă, s-a așezat peste stratul vechi, înghețat, fiind oricând posibil să o ia la vale într-o porțiune, angrenând apoi cantități mari de zăpadă.

 Sursa foto: Salvamont Sibiu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Meea

Acum 3 luni

Pacat! Mare pacat! Probabil asa le-a fost scris.
Raspunde

Claus

Acum 3 luni

Experienta a fost batuta de natura,din nou,si o sa castige in continuare atata timp cat te crezi zeul crestelor inzapezite.Condoleante familiei,si cei ce sunt amatori de senzatii tari,luati aminte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus