Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Este brânza un aliment sănătos?

Este brânza un aliment sănătos?

Pot spune că brânza, precum și alte produse lactate reprezintă un subiect contoversat!

Astăzi îmi doresc să discutăm deschis pe acest subiect. În practica mea, atunci când am un client nou una din întrebări este – la ce aliment nu ai putea renunța niciodată? O majoritate covârșitoare au ca și răspuns brânza, smântâna, produsele lactate în general!

Lactatele- foarte controversate în vremea noastră, dar hai să vedem dacă sunt într-adevăr oaia neagră a unui stil de viață alimentar sănătos!

 Îmi doresc să privim lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă și să aducem la început pe masă toate beneficiile brânzei și cum ne poate impacta în mod pozitiv sănătatea! Este necesar când alegeți o brânză să fie făcută din lapte care provine de la animale hrănite cât mai natural posibil, care pasc libere!

  • Brânza este o sursă importantă de grăsime, proteină și calciu. Conține vitamina A și B12 precum și zinc și fosfor.
  • Protejează dantura. Conform unor studiicopiii care au un consum de produse lactate mai ridicat au mai puține carii față de cei care nu consumă lactate.
  • Este sursă de acid linoleic, un acid gras care contribuie la prevenția obezității și reduce inflamația.
  • Produsele lactate fermentate au un efect pozitiv asupra sănătății inimii.

 

Chiar dacă vine la pachet cu aceste beneficii, brânza în sine aduce  și  riscuri majore pentru sănătate!

De aceea îmi doresc să faci alegeri informate, alegeri conștiente care să îți servească pe termen lung!

Înainte să faci din brânză alimentul tău preferat ia în calcul următoarele:

  • Poate să fie contaminată cu bacterii care să-ți producă neplăceri până la toxiinfecții alimentare.
  • Are foarte multe calorii. Trebuie consumată cu maximă moderație dacă vrei să nu te îngrași!
  • Conține multe grăsimi saturate.
  • Are un conținut ridicat de sare, așa că trebuie consumată cu moderație de cei care au probleme cu tensiune arterială crescută.
  • Poate cauza constipație deoarece nu conține fibre.
  • Provoacă alergii și intolerante. Atenție, conține lactoză, o formă de zahăr care nu poate fi digerat de anumite persoane! Dacă și tu ești intolerant la lactoză și consumi brânză, așteaptă-te la diaree, balonare sau disconfort gastric.

Există foarte multe tipuri de brânză! Brânza se procesează din diverse tipuri de lapte: de vacă, de capra, de oaie, etc.  Se poate face brânză din lapte integral sau din lapte degresat. Există brânzeturi proaspete, cu o textura fină și cu un conținut mai mare de apă și brânze maturate, precum parmezanul sau brânză cheddar care au textura mai tare și conținut mare de sare. Brânză se maturează pentru a obține arome diverse!

Există și așa numitele “brânzeturi false”. În această categorie includ brânzeturile ultra-mega procesate, cu o listă lungă de ingrediente pe care nici măcar un dicționar nu mă poate lămuri despre semnificația acelor ingrediente!  Tot în această categorie intră brânzeturile vegetale, făcute din lapte de nuci, soia sau cocos. Atenție la aceste produse pentru că sunt și ele foarte procesate și de multe ori ascund o grămadă de grăsimi, fiind și foarte sărace din punct de vedere nutrițional.

 

Este bine să trăim viață în echilibru!

Spor la sănătate!

 

 

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus