Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Forțăm NOROCUL sau raționalizăm?

Forțăm NOROCUL sau raționalizăm?

12 țări Europene au rămas fără gazele din Federația Rusă. Rând pe rând, conductele care alimentau cu gaze Europa au căzut (au redus livrările): Yamal, Ucrainean System, Nord Stream 1. Practic avem o singură rută care funcționează aproape normal: South Stream.

Sursa: Entsog

Se poata observa că în ultimele 30 de zile deși asistăm la o reducere a gazelor livrate din Federația Rusă către Europa, nu se identifică creșteri ale livrării de gaze din celelalte surse de gaze care alimentează Europa (Norvegia, Algeria, Azerbaijan, LNG).

Sursa: Entsog

România are NOROC că firmele de furnizare gaze din Ungaria importă gaze din Federația Rusă prin conducta South Stream și descarcă o parte din gazele care tranzitează România și în România. România are astăzi gaze de import și a atins un nivel de încărcare a depozitelor de 47 % din NOROC. Dacă Ungaria ar fi fost pe lista neagră a Rusiei sau dacă nu era nevoită să tranziteze România, probabil că România nu beneficia de cele 2 – 3 milioane mc/zi gaze naturale, ceea ce ar fi făcut ca depozitele românești de gaze,  probabil, să fie  doar la un nivel de 35-38 %, iar la sfârșitul ciclului de înmagazinare, probabil, am fi atins doar un nivel de 65-70%.

În situata în care NOROCUL va fi de partea României și în continuare, respectiv importul realizat de alte firme din Rusia și revândute în România va funcționa până la primăvară și vom avea NOROC de o iarnă ușoară, România ar putea să treacă această iarnă relativ bine, probabil exceptând două-trei episoade în care perioade mai răcoroase ar impune anumite restricții.

Dacă România este părăsită de NOROC, care oricum ne însoțește de 10 ani, iarnă de iarnă, și nu vor mai curge gaze din Rusia către România sau firmele străine care importă astăzi gaze în România vor alege să nu mai vândă aceste gaze în România sau nu găsim nici alte gaze, totul așezat pe o iarnă grea, lucrurile vor fi critice pentru perioada decembrie 2022 – martie 2023, cu posibile episoade extreme în luna februarie 2023 (statistic luna februarie este luna cu cele mai coborâte temperaturi și luna în care cantitățile de gaze din depozite sunt reduse).

Astfel, se impun detalierea Planurilor pentru situații de urgență pe piața de gaze naturale, care să permită raționalizarea gazelor pentru consumatorii economici, în funcție de valoare deficitului. Un val de frig de 14 zile cu temperaturi sub -15 C în ultima parte a iernii ar necesita raționalizarea aproape a tuturor consumatorilor exceptând consumatorii casnici și consumatorii esențiali. Practic, aproape toată România ar trebui să fie închisă. Chiar dacă teoretic consumatorii casnici nu vor fi afectați, realitatea s-ar putea să infirme această cerință. Trebuie să avem în vedere că în situații de frig extrem consumatorii care sunt mai aproape de sursă consumă mult și fac ca gazele să nu mai ajungă în cantitatea și presiunea minimă de funcționare a aparatelor la consumatorii din extremitățile sistemului de transport sau distribuție, aceștia rămânând efectiv fără gaze.

Chiar dacă scenariul unei ierni viitoare grele este redus, totuși acest scenariu ar trebui luat în calcul.

Acum 35 de ani sistemul politic considerat perfect – comunismul – accepta posibilitatea unor scenarii de lipsă în aprovizionare cu gaze și lua măsuri pentru a raționaliza consumul de gaze naturale și energie electrică, astăzi ne este jenă să folosim cuvântul RAȚIONALIZARE.

Rămâne de văzut dacă NOROCUL ne surâde din nou sau frigul ne va îngheța indolența.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dumitru Chisăliță

de Dumitru Chisăliță

Președintele Asociației Energia Inteligentă

asociatiaenergiainteligenta.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus