Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
13°C

Salariile profesorilor vor crește cu 43% potrivit propunerilor din noua lege a educației

Salariile profesorilor vor crește cu 43% potrivit propunerilor din noua lege a educației

Ministrul Educației a anunțat marți, 12 iulie, principalele schimbări propuse în noua lege a educației. În aceste schimbări sunt vizați și profesorii. Potrivit declarațiilor făcute de ministru într-o conferință de presă, profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, iar salariile profesorilor debutanți cresc cu 43%.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că propunerile pentru noua lege a educației vor schimba complet pentru profesori, debutul în profesia didactică. Astfel, va exista o perioadă de stagiatură de un an de zile și un examen de licențiere. De asemenea, se va schimba modul de organizare a titularizării, care va rămâne la nivel național.

„Postul va putea fi ocupat pe perioadă nedeterminată dacă va conține un număr de ore de predare echivalent unei jumătăți de normă. Cu alte cuvinte, de anul viitor vor fi scoase la concurs și acele posturi care au mai puțin de 18 ore. Parcurgerea stagiaturii se va face sub îndrumarea unui mentor. Mentorul va avea norma de predare redusă de la 18 la 14 ore pentru a se putea ocupa de colegii mai tineri. Va exista o platformă dedicată carierei didactice, unde vor fi prezentate portofoliile profesionale ale cadrelor didactice”, a declarat ministrul educației.

Acesta a precizat că finanțarea măsurilor propuse de aceste legi este de 15% din bugetul consolidat. Cheltuielile pentru educație sunt acum 7,92% din bugetul consolidat.

Un anunț important este și cel legat de salarii. Acestea vor înregistra o creștere de 43%.

„Salarizarea trebuie să ne ofere posibilitatea de a reda demnitatea profesorului. În momentul de față salarizarea profesorilor nu corespunde acestui rol. Pentru prima oară, într-o lege a educației, avem o reglementare care definește salariul profesorului debutant și stagiar ca fiind salariul mediu pe economia națională -acum 6.095 lei. Înregistrează o creștere de 43%. Salariul mediu în educație este de 6.500 lei și va ajunge la 9.300 lei. Aceasta este creșterea de 43% prevăzută”, a mai spus ministrul.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

U

Acum 2 luni

pe baza caror performante?
Raspunde

@U

Acum 2 luni

In baza faptului ca te vom educa si pe matale!
Raspunde

Profu

Acum 2 luni

Cand va fi minunea asta? 43%???
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Traiasca tiparnita si inflatia.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Diana

Acum 2 luni

Pai le vor creste salariile..... ca sa fie de acord sa-i invete pe copii, noile norma globaliste. Probabil sa poarte si steagurile LGBTQ, in salile de clasa. Mita pentru decadenta.
Raspunde

Cobul

Acum 2 luni

Normele toleranței.. aceste norme nocive pentru cei ca tine ce aleg să-și bage nasul în viața altora, fiindcă altfel nu ar avea un scop în viața lor lipsită de sens. Tu realizezi că unii din ateii zilelor noastre se poartă mai "creștinește" în ce presupune "iubește-ți aproapele" decât creștinopați ca tine?
Raspunde

@Diana

Acum 2 luni

Stai linistita, ca nu-i invata nimeni asa ceva. Toleranta nu inseamna sa botezam copiii unui cuplu de homosexuali...
Raspunde

Radu

Acum 2 luni

Ok, dat atunci vacanta august, Paști și craciun-revelion. In rest activități cu elevii la școală. Din 15 iunie până în 01 august. Nu cu note sau evaluați și nici prezenta obligatorie, dat pentru cei care nu au ce face cu copii să aibă unde sa ii duca. Sunt zeci de activități care pot fi făcute. Plus de asta program de after school până la ora 17, sau macar supraveghere la teme in cad îl scoli
Raspunde

Munteanu

Acum 2 luni

Afterschoolul se plateste. Cine face munca patriotica?! D-ta de cand n-ai mai fost la munca patriotica?
Raspunde

A.M.

Acum 2 luni

Ce modalitate simpla de a cumpara tacerea si supunerea profesorilor in ce priveste dezastroasele modificari aduse de submediocrul ministru. Nu am vazut profesorii sa faca scandal si greva decat pentru bani. Pentru nimic altceva. Nu pentru distrugerea invatamantului , nu pentru batjocura de programa, nu pentru bataia de joc a fiecarui ministru vanturat prin scaunul ministerial. Doar pentru bani! Asa sa va ajute Dumnezeu, cum luptati voi pentru copii, viitorul acestei tari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus