Miercuri,
28.02.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Localitatea din județul Sibiu care a pierdut peste 56% din populație. Primar: ”O scădere este, dar nu atât de mare”

Localitatea din județul Sibiu care a pierdut peste 56% din populație. Primar: ”O scădere este, dar nu atât de mare”

Comuna Ațel din nordul județului Sibiu ar fi pierdut în ultimii 30 de ani mai mult de jumătate din populație.

Datele rezultă după consultarea primelor cifre preliminare ale Recensământului din 2022, în comparație cu cele din 1992, informează Hotnews.ro.

Actualizare: Explicația pentru care populația comunei Ațel s-a înjumătățit față de acum 30 de ani ține de faptul că, în 2005, trei dintre satele aparținătoare s-au desprins înființând o nouă comună. Cele trei sate care s-au desprins sunt Alma (care a devenit reședința noii comune) Șmig și Giacăș.

Conform sursei citate, în țara noastră sunt aproximativ zece localități care au pierdut cel puțin 70% din populație. ”Peste 30 de localități în care locuiesc cu 60-70% mai puțini oameni, iar în total, în peste 3.200 de așezări populația s-a împuținat”, scrie Hotnews.ro, care publică și un clasament al localităților cu cea mai abruptă scădere a populației.

În topul menționat mai sus apare și localitatea sibiană Ațel. În perioada 1992 – 2022 comuna Ațel ar fi pierdut 56,09 % din locuitori, comparabil cu ceea ce se întâmplă în comuna Padina din județul Mehedinți, ori Topana din județul Olt.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, primarul din Ațel spune că într-adevăr există o scădere a numărului de locuitori, mai ales după ce mulți au plecat la muncă în străinătate, însă nu poate fi vorba de o scădere de peste 50%.

”Eu nu cred că sunt adevărate datele la care faceți referire. O scădere este, o știm și o vedem și noi, dar aș spune că poate undeva la 30%, în niciun caz peste 50%. Eu sunt născut și crescut aici, mă știu cu majoritatea oamenilor. La Recensământ am avut un om special desemnat din primărie să se ocupe de recenzare, ne-am uitat peste date și în niciun caz scăderea nu este atât de mare. Haideți să așteptăm datele finale, cele oficiale, și putem discuta atunci”, a declarat primarul Ioan-Ovidiu Aldea.  

Comuna Ațel cuprinde satele Ațel și Dupuș.

”În perioada 1990-2002 s-a înregistrat o evoluţie descrescătoare a numărului populaţiei, fenomen întâlnit şi la alte comune ale judeţului. Din anul 1995 numărul populaţiei s-a stabilizat la o valoare medie cuprinsă între 3500 – 3700 de persoane, din care aproximativ 1540 persoane în satele Aţel şi Dupuş”, se precizează chiar pe site-ul primăriei.

Concret, comuna Ațel avea în 1992 nu mai puțin de 1527 de locuitori, dintre care 773 bărbați și 754 femei, iar la Recensământul din 2002 populația a crescut la 1540 de locuitori, dintre care 802 bărbați și 738 femei. În 2011 populația comunei a scăzut la 1211 locuitori. Datele oficiale ale Recensământului din 2022 urmează să fie publicate oficial până la finalul anului.

Citește și:

Populația județului scade cu 50 de mii de locuitori. 24 de localități din județ au trecut de 100% populație recenzată. Sibiu, Copșa Mică și Dumbrăveni, orașele cu cel mai mic procent în județ

Sursa foto: Hotnews.ro/ Primăria-Ațel.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Hoţia si corupţia pustieste mai rau decat bomba nucleara.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

In Romania a disparut statul de drept cu romani cu tot. Legionarii inscaunati in varful statului si institutiilor aplica legea dupa bunul plac, comit atrogitati asupra populatiei cu o cruzime rar intalnita si isi ''curata bubele'' la comanda. Capitalismul romanesc e o calamitate pentru oamenire!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus