Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Castelul Corvinilor va fi renovat și pus în valoare cu o finanțare de 32,74 milioane de lei

Castelul Corvinilor va fi renovat și pus în valoare cu o finanțare de 32,74 milioane de lei

Castelul Corvinilor din Hunedoara va beneficia de o finanţare de 32,74 milioane de lei pentru începerea unei noi etape majore de conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric, în baza unui proiect depus de administraţia locală prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), scriu cei de la Agerpres. 

Contractul de finanţare a fost semnat miercuri, la Bucureşti, între ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Proiectul impune şi o cotă de cofinanţare, astfel că din valoarea totală de 32,74 milioane lei, o sumă de 21,9 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, iar diferenţa de 10,82 milioane lei reprezintă contribuţia Primăriei Hunedoara.

„În această perioadă, la Castelul Corvinilor derulăm lucrări de restaurare şi conservare în baza unui proiect în valoare de 5 milioane de euro, finanţat prin POR 2014-2020. Finanţarea nu a fost însă suficientă pentru a restaura toate componentele importante ale castelului. Am decis că este imperios necesar să continuăm acest demers, aşa că am întocmit un al doilea proiect prin care obţinem încă aproximativ 4 milioane de euro. Necesarul este însă de peste 6,6 milioane de euro, motiv pentru care ne-am hotărât să contribuim noi, Primăria, cu restul sumei de care este nevoie, mai ales că dorim ca, la finalul lucrărilor, să avem un obiectiv istoric restaurat în întregime şi bine conservat, care să le poată oferi turiştilor şi mai mult decât le oferă în prezent", a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Etapa a doua de restaurare a Castelului Corvinilor va presupune lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare ale unor zone importante ale edificiului medieval şi va avea ca rezultat, pe lângă restaurare, introducerea unor noi spaţii în circuitul de vizitare.

Proiectul prevede 28 de obiective principale de lucrări, între se numără restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor cu una identică, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare.

De asemenea, va fi construit un planşeu pe Terasa de Artilerie, se va reface armura cavalerului din vârful Turnului Buzdugan şi se va repara acoperişul, acolo unde este nevoie.

Pe lista de lucrări mai sunt incluse curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalaţiilor electrice şi de iluminat, dezvoltarea unui sistem de supraveghere video unitar, dotat cu camere video wireless.

Administraţia locală a pregătit încă trei proiecte care au ca obiect valorificarea turistică şi culturală a Castelului Corvinilor. Este vorba despre crearea unui parc tematic medieval în zona din imediata apropiere a castelului, restaurarea Curţii Husarilor - curtea exterioară a castelului şi înfiinţarea unui muzeu etnografic cu elemente din Ţinutul Pădurenilor. Pentru aceste trei proiecte, Primăria Hunedoara intenţionează să solicite finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Ombl

Acum 1 an

pai parca numai ce a iesit din renovare! cum arunca astia cu banii…

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus