Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Republica Moldova a rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești din Ucraina

Republica Moldova a rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești din Ucraina

Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, lovind cel puţin o infrastructură critică în capitala Kiev, unde au fost auzite explozii către periferie, relatează Reuters şi AFP. Sirenele de raid aerian au fost declanşate în toată Ucraina şi sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acţiune. Efectele bombardamentelor s-au resimți peste Nistru, acolo unde în întreaga Republica Moldova se înregistrează întreruperi de energie electrică.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, care deservește peste 930.000 de locuri de consum în centrul și sudul țării, întreprinderea „Premier Energy” SRL, anunță că astăzi, 23 noiembrie, la ora 14:23 s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc

„Operatorul de transport și operatorii de distribuție lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, și îi asigurăm totodată că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, a transmis întreprinderea.

Președintele de la Chișinău, Maia Sandu, a acuzat Rusia că „a lăsat Moldova pe întuneric”.

„Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.
Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În timp ce Ministerul rus al Apărării efectuează atacuri regulate cu rachete asupra Ucrainei, Parlamentul European a recunoscut Rusia ca țară care sponsorizează terorismul.

Menționăm că astăzi la amiază presa ucraineană a transmis despre explozii în regiunile Vinnița, Lvov, Poltava și Kiev. Trei persoane au fost ucise și șase rănite în urma bombardării unei clădiri cu două etaje din Kiev, potrivit administrației militare a orașului. Precizăm că în perioadă de război informațiile transmise chiar și prin intermediul surselor oficiale nu pot fi verificate imediat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

S-au laudat deceaba ca s-au racordat la sistemul energetic romanesc ca tot de ucrainieni depind.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Dancu nu era singur....Moldovenii au confirmat ca generalul Ciuca impreuna cu restul cartitelor ruse ce conduc statul roman tradeaza...gaze promise ioc, contracte ioc, cisternele cu carburanti ce aprovizioneaza armata a 14-a si regimul pro-rus din Transnistria vin tot din Romania si Bulgaria.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Degeaba ascundeti gunoiul sub pres ca Radio Romania Actualitati a transmis stirile cu Ciuca si cisternele de carburanti timise in Transnistria.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus