Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

CM 2022 – Etapa III: Maroc câștigă grupa și bate golul 100, dar în propria poartă. Prima femeie arbitru. Programul de azi

CM 2022 – Etapa III: Maroc câștigă grupa și bate golul 100, dar în propria poartă. Prima femeie arbitru. Programul de azi

Grupele E și F au adus în prim-plan patru meciuri pline de suspans și cu încă o surpriză mare: Maroc se califică în optimi de pe locul 1 într-o grupă cu două semifinaliste de la Mondialul trecut. Meciul Costa Rica - Germania a fost arbitrat integral de o echipă de femei - o premieră pentru o competiție FIFA pentru bărbați.

În grupa F Croația și Belgia – care acum 4 ani jucau în semifinalele Cupei Mondiale din Rusia – au avut o primă repriză fără mari ocazii. Un egal ar fi avantajat ambele echipe, mai ales pe croați, dar în minutul 4 în cealaltă partidă Maroc deschidea scorul. Prima repriză a fost fără mari ocazii, croații părând că sunt mai hotărâți. În minutul 17 arbitrul flueră penalty, însă este anulat de VAR. După acel moment meciul n-a mai fost interesant. În a doua repriză pe teren a fost introdus atacantul Lukaku. Acesta a dezghețat atmosfera, ratând cele mai clare ocazii de la acest campionat. 0-0 și Belgia încheie grupa pe locul 3 – fiind prima mare echipă care pleacă acasă. Este pentru prima dată din 1998 când Belgia nu se califică din faza grupelor. A fost și campionatul în care belgienii au marcat un singur gol – în toate celelalte ediții de campionat mondial și european doar în 1930 au înscris mai puțin, adică zero goluri.

După 36 de ani, Maroc s-a calificat din nou în optimile Mondialului. Africanii au învins aseară echipa Canadei cu 2-1. Aceștia au deschis scorul rapid, în minutul 4, prin Zyiech, după o greșeală în apărarea nord-americană. Peste 20 de minute Hakimi l-a lansat în adâncime pe En Nesyri, care s-a strecurat printre doi canadieni și l-a învins pentru a doua oară pe Borjan. Fără nicio ocazie evidentă în prima parte a partidei, cu 5 minute înainte de pauză nord-americanii au redus diferența cu ajutorul adversarilor: după o centrare a lui Adekugbe mingea a fost deviată în propria poartă de fundașul marocan Aguerd. Acesta a fost al 100-lea gol la Mondial și primul autogol al ediției din Qatar. Marocanii au reușit să mai înscrie o dată până la fluerul final, dar reușita a fost invalidată pentru offside.

În a doua repriză canadienii și-au creat mai multe șanse, a ieșit mai determinată pe teren pentru a obține măcar un punct în Qatar. Nu a fost să fie. S-a încheiat 1-2.

Marocanii s-au calificat în optimi de pe primul loc, cu 7 puncte, urmați de croați, cu 5 puncte. 

În grupa E, Spania și Germania au avut un moment în care erau eliminate de la Cupa Mondială de Japonia și Costa Rica. Până la final, doar nemții au fost trimiși acasă, chiar dacă au câștigat.

Pentru a merge în optimi, Germania avea nevoie nu numai de victoria sa, ci și de victoria Spaniei. Nemții au deschis scorul în minutul 10, prin Gnabry. După pauză costaricanii au marcat de două ori, a doua reușită fiind trecută pe seama portarului german Manuel Neuer, ca și autogol. Între aceste două reușite jucătorii germani au lovit de două ori bara. La 2-1 Costa Rica se vedea în optimi, dar entuziasmul a ținut 3 minute. Mai întâi Kai Havertz a egalat și tot el a trecut echipa în avantaj, în minutul 85. Meciul a fost încheiat de Fullkrug, în minutul 89, după o ezitare a primului arbitru femeie care a condus la centru o partidă de fotbal masculin la un turneu final FIFA.

fifa

Germania este eliminată din faza grupelor pentru a doua oară consecutiv, după ce în precedentele 16 participări la Mondiale s-a calificat în fazele eliminatorii.

De cealaltă parte, spaniolii au deschis scorul prin Morata, în minutul 11, dar au pierdut meciul cu japonezii. Asiaticii au jucat cu un singur scop – să câștige, orice-ar fi. Au marcat rapid după pauză, în minutul 48 și 51 și a încheiat grupa pe primul loc. Japonia este a treia echipă din istoria cupelor mondiale care câștigă două meciuri consecutive după ce este condusă în prima repriză. Această performanță au mai reușit-o Brazilia în 1938 și Germania în 1970.

Spania merge și ea în optimi, având același număr de puncte ca și Germania, însă are avantajul golaverajului pozitiv, cel mai bun de la acest campionat (+6).

În optimi Japonia va întâlni Marocul, iar Spania se va duela cu Croația.

Programul de azi:

Grupa H – ora 17:00

Coreea de Sud – Portugalia

Ghana – Uruguai

Grupa G – ora 21:00

Serbia – Elveția

Camerun – Brazilia 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Romanii nostri precum gandesc asa vorbesc...Germania preia conducerea dupa minutul 85 iar comentatorul TVR sugera ca Spania s-a lasat batuta sa evite Croatia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus