Am vizitat Târgul de Crăciun din Craiova și am ajuns la o concluzie neașteptată: Comparația cu Sibiul nu are niciun rost

În mini-vacanța de Ziua Națională am făcut o excursie până la Craiova și am vizitat Târgul de Crăciun, atât de mult lăudat anul acesta și comparat în repetate rânduri cu al nostru din Piața Mare. În cea mai mare parte, experiența din capitala Olteniei mi-a confirmat așteptările, însă trebuie precizat că sunt aspecte și detalii unde Craiova a impresionat în mod plăcut.

Introducere

În primul rând, precizez că toată această comparație între târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova a pornit de la primarul Olguța Vasilescu, care de la inaugurare a ținut să evidențieze că anul acesta craiovenii au reușit să întreacă pe toată lumea. Presa atât așteaptă: ”Ani la rând, cel de la Sibiu a fost cel mai important Târg de Crăciun din România. Anul acesta, cu părere de rău, nu mai este și nu mai este niciun alt Târg de Crăciun din România care să fie peste cel al Craiovei! Numărul instalațiilor este dublu față de anul trecut”, a declarat primarul Craiovei. Detaliul subliniat este foarte important.

În plus, în orașul nostru există de ani de zile unele mici animozități sociale, majoritatea bazate pe clișee demodate, în legătură cu un anumit comportament al oltenilor.

Nu în ultimul rând, este o practică firească ca atunci când un produs nou apare pe piață și vrea să atragă atenția, acesta să fie comparat cu unul de top. Din punct de vedere turistic Sibiul are o imagine bună de vreo 15 ani încoace și era firesc să fie ținta unor comparații.

Drum și parcare

Cineva care n-a fost niciodată în capitala Olteniei ar trebui să știe că drumul de la Sibiu la Craiova este în cea mai mare parte proaspăt asfaltat, fără nici măcar o groapă, iar pe ultima sută de metri există chiar o mică porțiune de drum expres.

Având în vedere numărul mare de turiști pe care îi văd zilnic că urcă până în capătul străzii Avram Iancu, ori pe Faurului, după cum le spune GPS-ul, și abia apoi se gândesc unde să parcheze, am căutat pe internet din timp să văd ce parcări are Craiova în zona centrală. Noi avem Cazarma 90, zona Coposu, parcarea de la Teatru, parcarea de la Gară, străzile din Orașul de Jos, există alternative reale la doi pași de centru. În Craiova n-am găsit așa ceva, ci doar o aplicație prin care să plătesc parcarea. În schimb, am găsit o mulțime de locuri disponibile amenajate pe bulevardele principale, la câteva minute de universitate și centrul vechi. Nu știu dacă și ei au sistem de ridicat mașini parcate neregulamentar, dar nu am văzut nicio mașină lăsată ”pe avarii”, nu am văzut autovehicule urcate pe trotuare și nici opriri nesimțite care să încurce pietonii. Totul civilizat și bine organizat.

Centrul vechi

La vreo șapte ani după centrul Sibiului a fost restaurat și cel al Craiovei și asta se vede cu ochiul liber. O plimbare pe majoritatea străzilor din Craiova aduce neașteptat de mult cu o ieșire pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Aceleași clădiri vechi în laterale, un tip de pavaj similar înclinat cu șanț de scurgere în zona mediană și stâlpi de iluminat negri cu ornamente de epocă. La parterul clădirilor găsim și-n Craiova restaurante, terase, covrigării și cafenele. Totul curat și destul de atent îngrijit. Dacă vă place să ieșiți în week-end la o plimbare pe Bălcescu, atunci e imposibil să nu vă placă și în Craiova.

centru vechi craiova

Singura diferență notabilă o reprezintă terasele. Adesea în Sibiu ne plângem că nu prea se respectă regulamentul local și că nu prea seamănă terasele din centru între ele. În Craiova este la modă iarna aceasta bula din plastic. 90% dintre cafenele și restaurante au câte o bulă din plastic scoasă în stradă, care din punctul meu de vedere contrastează cu întreaga impresie a centrului vechi.

O altă observație pe care o face orice turist ajunge în Craiova este că tot centrul este plin de ornamente de sărbători. Când spun plin, nu mă refer la câte o instalație pe un stâlp, ca în Sibiu. Ci zeci la fiecare metru. Din doi în doi pași găsești zeci de beculețe atârnate, îngerași din luminițe, brazi artificiali ornamentali și globulețe presărate cu steluțe acoperite cu betele. Iar pe alocuri o ploaie de stele uriașe, ori o avalanșă de instalații de pom. Ziua, cel puțin, arată exagerat de încărcat. Noaptea arată mai bine, dar rămâne o chestiune de gust.

Trei evenimente într-unul

Înainte de ajunge în târgul propriu-zis din fața Palatului Administrativ al Craiovei, trebuie spus că mai există un târg de mici dimensiuni în centrul vechi, cu căsuțe, cadouri de sezon și locuri pentru făcut fotografii.

Mini-târgul pe zi

Și pe noapte

Un al doilea eveniment adiacent a fost amenajat în vecinătatea Teatrului Național Marin Sorescu, cu aparate din acelea de bâlci din anii 90, rulote cu mâncare de stradă și o roată panoramică mai micuță.

Roata panoramică și zona de bâlci pe timpul zilei

Și pe timpul serii

Imaginați-vă că Târgul de Crăciun din Sibiu s-ar extinde și pe Bălcescu și în Piața Mică, fiecare zonă cu propriul specific. Cam așa au gândit situația craiovenii. Adevărul este că această idee a fost discutată și la Sibiu în ultimii ani, fără a fi pusă în practică.

Prima impresie

Prima impresie pe care o ai când ajungi în Târgul de Crăciun din Craiova este că ți-a explodat instalația cu lumini în față. Mai țineți minte declarația primăriței de la început: ”Număr dublu de instalații”? Se pare că în Craiova criteriul de bază după care s-au realizat decorațiunile este ”cu cât mai multe cu atât mai bine”.

Să luăm ca exemplu clădirea administrativă, care este punctul principal de atracție al târgului. Imobilul, în sine, este foarte frumos. Însă fațada este împopoțonată până aproape nu a mai rămas un metru pătrat liber: Tricolorul, steagul Uniunii Europene de mari dimensiuni, brăduți naturali și artificiali pe jos și la balcon, fundiță ornamentală, cortină de lumini, decorațiuni cu globuri, decorațiuni în formă de cadouri, fulgi de nea luminoși atârnați, plus bradul cel mare amplasat la câțiva metri în față. În comparație, în Piața Mare clădirile au doar câteva becuri discrete pe la streașină. Imaginați-vă cum ar arăta Palatul Brukenthal sau clădirea primăriei atât de încărcate de lumini și ornamente. De la un anumit punct este posibil să deranjeze privirii.

Am început cu Palatul Administrativ pentru că acesta atrage atenția prima oară când ajungi la Târgul de Crăciun din Craiova. Pe urmă vezi nu una, ci două cupole de lumini ca în Sibiu, un șir de căsuțe cu mâncare și cadouri, ca în Sibiu, un patinoar – dispus circular, nu ca cel din Sibiu, o ”Căsuță creativă”, spre deosebire de ”Atelierul lui Moș Crăciun” din Sibiu, un carusel, ca în Sibiu... în fine, ați înțeles ideea. În Târgul de Crăciun din Craiova găsiți tot ce găsiți în Târgul de Crăciun din Sibiu, însă în cantități duble, cel puțin, și cu mult mai multe luminițe.

Așa arată Târgul de Crăciun din Craiova seara:

Diferențele care contează

În cele câteva ore petrecute în Târgul de Crăciun din Craiova am observat și câteva detalii care fac diferența. În primul rând este vorba de gust. Mai mult nu înseamnă tot timpul mai bine. Sunt unii oameni care preferă să vadă un brad de Crăciun încărcat de ornamente și beculețe până nu mai vezi acele și cetina. Și sunt oameni care vor să vadă anumite combinații de culoare, tonuri de lumii, concepte, idei.

Așa arată Târgul de Crăciun din Craiova pe zi:

Și așa arată zona centrală a Craiovei după lăsarea întunericului:

Pe urmă în Târgul de Crăciun din Sibiu nu vezi căsuțe cu scene biblice pictate pe frontispiciu și nici corturi albe din pânză unde se vând haine din blană pe umerașe. Nu vezi nici kitsch-uri precum ”Roata norocului” sau cum îi va zice, adică dai 15 lei să învârți o roată și câștigi automat ceva, de obicei un pluș de câțiva lei.

La Sibiu nu vezi standuri cu numeroase obiecte din plastic, aduse la grămadă de pe AliExpress.

Diferența cea mai mare între cele două târguri este dată de atmosferă. La Sibiu te afli într-o zonă pietonală, liniștită, înconjurată de clădiri ce îți dau un sentiment de intimitate și liniște. Târgul de Crăciun reprezintă o experiență relaxantă.

La Craiova târgul este străjuit de bulevarde aglomerate și auzi constant mașinile, dublate de boala românului modern: Muzica dată tare. În acest caz vorbim de un post radio cu hit-urile zilei care se tot repetă cu volum ridicat. Nu ai parte de liniștea, relaxarea și starea de bine care ar trebui să o transmită un eveniment de acest gen.

Prețuri

Orice sibian știe că Târgul de Crăciun din Piața Mare are prețuri mai mult pentru turiști. În Târgul de Crăciun din Craiova prețurile sunt similare sau puțin mai mici, la prima vedere.

Spre exemplu, o clătită costă între 15 și 30 de lei, în funcție de topping, o turtă dulce costă 15 lei, o porție de fasole cu ciolan 25 de lei, o plăcintă cu mere 10 lei și o vată de zahăr 15 lei, 25 de lei dacă vrei să aibă forma unui personaj din desene animate.

Un pahar cu vin fiert costă 8 lei în centru Craiovei, un mic proaspăt este 6 lei și o porție de hamsii te face să scoți din buzunar la 20 de lei.

Concluzii

În primul rând, în Târgul de Crăciun din Craiova am văzut foarte mulți oameni zâmbitori. Da, e plin de luminițe, e foarte încărcat și zgomotos pentru cum suntem noi obișnuiți pe malurile Cibinului, dar important este că le place lor, craiovenilor, în primul rând. Am stat de vorbă cu localnici fericiți, vânzători mi-au spus că vin turiști din Slatina, Balș, Tg. Jiu, Corabia și Mehedinți. Pentru ei experiența târgului este una reușită și asta contează. Nimănui nu-i pasă, de fapt, că pe alocuri seamănă cu târgul de la Sibiu, că unele elemente sunt comune, că altele sunt mai frumoase sau nu. Târgul de Crăciun din Craiova are specificul lui și oltenii au de ce să se mândrească cu el.

În al doilea rând, faptul că se organizează un eveniment de asemenea amploare arată că oltenii vor să împărtășească din ce au ei mai frumos cu vizitatorii. Arată că orașul se preocupă de modalitățile localnicilor de petrecere a timpului liber, caută opțiuni noi de relaxare, există griji dincolo de cea a zilei de mâine. O dovadă că orașul prosperă și oamenii care trăiesc în el au un nivel de trai mai ridicat.

Indiferent că seamănă sau nu între ele, este în beneficiul nostru al tuturor, al românilor, ca tot mai multe orașe să aibă evenimente de asemenea dimensiune. Până la urmă și Târgul de Crăciun de la Sibiu, când a început, a copiat și adaptat cât de mult a putut din ce exista în Viena sau orășele din Germania.

Comparațiile dintre cele două târguri nu sunt altceva decât încercări politicianiste de a atrage atenția. Atât sibienii cât și craiovenii se bucură sincer de ceea ce au și împărtășesc din bucuria Crăciunului cu oaspeții lor. Despre asta e vorba, până la urmă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

56 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Moromete

Acum 1 an

Si cea mai importanta deosebirе, nu au existat gardurile pentru oi de la sibiu. Se pare ca oltenii sunt mai destepti si mai putin scalvi

Raspunde

Crissttian

Acum 1 an

Gardurile erau pentru voi oltenilor ca ne-ati napadit .
Raspunde

Crissttian

Acum 1 an

Gardurile erau pentru voi oltenasilor, ca ne-ati umplut de manelisti si BMW-isti nesimtiti in trafic.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Tiribombe si masinute busitoare ii mai lipsesc.

Raspunde

Asen

Acum 1 an

Excelent articol. Felicitari. Clar si la obiect, punct de vedere neutru!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

As fi citit articolul. Daca imi pasa ce e la Craiova. Voi ati dat bani ca sa ajungeti acolo. Hahaha.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Încercarea de a împopoțona cum e în urbea ta natală nu ne prea interesează.

Raspunde

Radu

Acum 1 an

Păcat că nu ii învață nimeni pe comercianți ce înseamnă o afacere. Că poți scoate mai mult profit vânzând mai mult la preț mai mic decât să stai degeaba cu produsele expuse la preturi mari. Dar poate unii nu doresc să muncească, stau la pomana sa pice ceva.........asta e valabil peste tot. Preturile mari nu aduc întotdeauna profit mare!!!

Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Targul de craciun din sibiu = kitsch pentru cei din sud si est care au chef sa sparga cateva mii de lei pe luminite si beculete si poze in care pot sa isi dea tag in Sibiu; Targul de craciun din craiova = kitsch umplut cu plastic facut pentru cei din sud care nu vor sa sparga cateva mii de lei pentru cazare / drum si prefera sa sparga doar cateva sute intr-o zona mai "locala". Hai, dati cu hate si dislike :)

Raspunde

[email protected]

Acum 1 an

Deci de maine se intorc craiovenii din Sibiu la ei .... ca na ... e mai fain acolo ... pe bune ?

Raspunde

Cetățean

Acum 1 an

Să sperăm
Raspunde

Mohail

Acum 1 an

Pai exista craioveni în Sibiu? De ce ar exista ? Craiova este de aproape 3 ori mai mare și mai important ca și oraș. Ma rog, tu știi mai bine ...
Raspunde

Mia

Acum 1 an

Normal ca nu va place targul de la Craiova!Se vede subiectivismul din Turnul Sfatului din Sibiu!!Si Sibiul este plin de cojoace si plasticuri din Doraly !!Acesta este importul in tara noastra!La Sibiu mai sunt vreo 2 tarabe cu piese din olarit de la chinezi,Targu ,Cristuru si Odorheiu secuiesc!Cred ca ar trebui sa cititi concluziile scriitorului Vasile Ernu din 16.10.2022 si veti intelege de ce invidia mascata prin comparatii este atat de bolnava!!!Ar trebui sa va bucurati cu totii(mai ales carcotasii!!!) ca s-a mai facut un pas si ,alte orase au urmat modelul administratiei din Sibiu pentru a bucura copii,batranii care nu pot pleca din țară ,salariatii care nu isi pot permite vacante extravagante dar NU...cei mai multi sunt setati pe răutăți regionale!Ati auzit de EMPATIE sau de bucuria de a vedea si alti români multumiti...chiar pentru cateva ore,pentru o zi !Il citez pe Vasile Ernu:,,...e mai decent sa stii unde te afli și ce ai de făcut decât să te dai ceea ce nu ești!.."

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Da' ce, pe ei ii intereseaza de noi? Se bucura cel mult ca au unde veni la munca sau la vazut orase si sate cu arhitectura mai occidentala Vad ca Olguta a inceput comparatiile, pe noi nu ne interesa ca le e bine, ca le e rau...cine sta sa se gandeasca la Craiova?!
Raspunde

Cetățean

Acum 1 an

Chiar OBIECTIV a fost autorul articolului, prea obiectiv poate....
Raspunde

Alin Patru (oltean mândru, crescut la Sibiu în anii 90 de pe la șapte ani, și trecut prin tot patriotismul local Sibian de prost gust până după facultate)

Acum 1 an

Mia, vezi că o să sară toți ”sibienii” verzi în sus că Vasile Ernu e basarabean, crescut la ”Poșta Veche” în Chișinău. :)) Ciuda asta pe sud a unor (să fim corecți, că sunt doar o parte) sibieni e veche tare. Nu se va lecui orașul vreodată, nici măcar dacă le-ar desena cineva un panou cu ”Lucruri extraordinare care se întâmplă la Sibiu doar pentru că le-au inițiat niște regățeni”. De fapt, nu e vorba de patriotism local. E vorba de incultură și imposibilitatea de a înțelege un simplu drept constituțional și democratic: libertatea de mișcare. Un singur loc în România mai are frustrări din astea de nu poate trăi de grija altuia: Iașiul, unde totul se măsoară în ”de ce la Cluj și aici nu?”) ? :)
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Alin băiat fin...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai le-au initiat aici regatenii pentru ca le-am creat conditiile, spre deosebire de locurile lor natale. Nu scapi, oricum o dai tot avem cu ce sa ne laudam, inclusiv cu faptul ca v-am facut sa veniti aici. Acuma sa nu zici ca e doar datorita sasilor, stii si tu ca nu e adevarat. Si numai pt ca continuati sa veniti. Iar sasii aia putini de la primarie, daca e sa-i lauzi, tot noi i-am ales. Asa se dezvolta un oras, si cu mandrie locala si aroganta. Sunt combustibil ca sa faci ceva fain.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Nu stiu cum e targul din Craiova dar stiu cum e cel din Sibiu. Un kitsch monumental. Un brad fake, senzatia de balci prezenta, un patinoar minuscul, vin prost, scump, casute pline cu lucruri care nu prea au tangenta cu craciunul. Daca tot vreti sa comparati, comparati cu cei care dau ora ecxacta in acest domeniu: cu targurile din Germania. Ps: Sa nu uitam ca anul trecut au montat garduri de separare pentru a tria populatia in baza unor asa zise adevaruri stiintifice....Prin urmare acest targ este doar un balci si nimic mai mult

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Pentru de-alde ca tine trebuie pus gard permanent. Decât gard
Raspunde

Eion

Acum 1 an

Bravo pt reportaj! Teatrul National Marin Sorescu. Hehe, ce mai munitie pt Nani Dobra!
Raspunde

Victor

Acum 1 an

Amenajarea de langa Teatrul Marin Sorescu se cheama oraselul copiilor si functioneaza de multi ani,inainte de amenajarea targului de craciun. Traficul auto in Craiova este mai complicat decat in Sibiu-100.000 locuitori mai mult decat in Sibiu,dar in perioada sarbatorilor in zona targului este restrictionat.Sibiul a fost primul oras cu targ de craciun amenajat frumos si toate orasle s-au inspirat de aici.Trebuie sa fiti mandrii pentru asa ceva ,dar:De ce in orasul Sibiu in luna decembrie in targul de craciun si in alte spatii comerciale nu se aud colindele specifice sarbatorilor de iarna? De ce in orasul Sibiu in ziua de paste la ora 7 sunt inchise bisericile? Mai importati si dv.d-lor sibieni traditii din alte zone ale tarii.
Raspunde

Turistul

Acum 1 an

Dacă da faliment feisbucul ,s-ar cam duce și târgurile , feisbuciștii sunt turiștii majoritari .
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Luna are plosnite, Soarele are pāduchi. Nimic nu mai e bun si frumos, totul trebuie criticat. In plus noi o avem mai lungā si mai groasā intordeauna. Cum ce? Experienta! Cum care noi? Noi cei care vorbim primii!
Raspunde

Nici n u conteaza

Acum 1 an

Daca citesti comentariile nu poti remarca altceva decat faptul ca suntem o natie frustrata oricum ai da-o. Normal ca Sibiul si sibienii sunt mai 'cu mot', ca doar sunt sibieni. Normal ca altii (in cazul acesta oltenii/craiovenii) sunt mai nasoli ca le place altceva. In egala masura probabil, austriecii, nemtii, poate chiar si ungurii sunt mai buni, deci sa luam 'lumina' de la ei. Asta este "Romania educata", pacat ca lipseste educatia.
Raspunde

Radu G

Acum 1 an

"clisee demodate"... ? Adica vrei sa spui ca bizonii de la sud si-au imprastiat apucaturile proaste, incat nu mai e nici o diferenta, cred. Uite-te numa la accidentul de pe Hula Bradului, unde au murit 3 oameni, omorati de un gibon sudist din Gorj... ca exemplu. Apoi uite-te putin prin trafic, mai atent. Nu stiu despre ce "clisee demodate" vorbesti... sunt foarte actuale. Acolo copiii nu se educa... toata familia se inchina la ei.
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 1 an

V-ati straduit sa ramaneti neutri, pana la urma si v-a iesit. E foarte bine ca fiecare oras are stilul propriu si ca niciunul nu-i perfect, cel mai bine ar fi sa ia fiecare ce e mai bun si i se potriveste de la celelalte orase. Felicitari pentru prezentarea comparativa si pentru concluziile echilibrate!
Raspunde

Sfdfdg

Acum 1 an

Ce asteptari sa ai de la Olguta ? Atat stie ea asta e nivelul, barfe , smenuri , susanele . Daca ar fi isteata si-ar lua ca standard Viena si atunci am putea vorbi de altceva.
Raspunde

Adela Badea

Acum 3 luni

In anul 2022, Targul de Craciun de la Craiova a luat loculal treilea intre targurile de Craciun, iar Targul de Craciun de la Viena a fost pe locul al patrulea. Asa ca recomand Vienei sa vina sa ia lumina de la Craiova.
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Nu inteleg cum nu ati gasit parcare. Langa Teatru este o parcare subterana de 700 de locuri. Apare si pe maps, sunt si semne pe strazi.
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Adrian. Ca sa gasesti acea parcate care este la 50 de metri in spatele rotii aleai "mici" cat un bloc de 4 etaje trebuie sa te duca si capul. Sau poate omul nu a vazut o parcare subterana pana acum dar si acolo ajunge un copil dupa indicatoarele existente.Omul a incercat cava dar se vede clar cum duce discutia spre a denigra targul din craiova si orasul in sine. Erea bine sa faca o paralela si sa posteze o poza cu roata lor si una cu a craiovei (si nu numai) dar si de la aceeasi distanta.nu cum a pozat ei aici .cine e istet poate vedea ca roata este cat blocul din stanga .in fine eu sunt de parere ca a dat niste rautati mascate. Fiecare oras e frumos in felul lui si trebuie sa ne mandrim cu asta. Dar nu putem de atata rautate. Daca faci o analiza pe textul lui ai avea ceva de comentat la fiecare fraza. Da na , omul a venit de curiozitate sa vada cum este si sa ne atinga putin fara sa ne doara prea tare. Probabil ca acelasi lucru au simtit si ei prin declaratiile Olgutei. Care sa fim sinceri putea sa fie mult mai diplomata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian

Acum 1 an

Va ofticarati, 'ai?! Doamne ajută, că prea se comentează la "regățeni"!!!
Raspunde

Presa atât așteaptă!

Acum 1 an

Quod erat demonstrandum, Turnul Sfatului!
Raspunde

Ciriblan

Acum 1 an

Articol decent. Dar serios acum, nu ați văzut decât mașini parcate regulamentar? Pfff, craiova e plina de bizoni, zona A.I Cuza -McDonald's, dublați, triplati etc. De la ora 9 dimineața toți bugetarii la cafele. Primăria, prefectura, consiliul județean. Târgul în sine e ok, nimic diferit fata de alți ani. Extrem de aglomerat, stai la rand sa mergi pe strada, preturi nesimțite, tigani, marocani, algerieni, toată floarea cosmopolita a ieșit la târg. Macar la Sibiu e liniște, manelele încă nu au pătruns asa adânc precum în seva Olteniei. În rest, poate vazurati și letarala prefecturii care sta sa cada. Si multe altele
Raspunde

Pătru

Acum 1 an

Da ce va veni muică?Asa zicea buna.Acu sa va spun pmdv...ca eu nu vazui nici targul de la Sibiu nici pe al de la Craiova.Dar sunt convins ca fiecare are farmecul lui si nota este acordata de fiecare vizitator.Deh fiecare dupa gust si putere de intelegere.Asa ca hai sa lasam....al cui e mai frumos.... Sa facem tot posibilul sa nu ne intoarcem la nivelul anilor'80,cand nu aveam ce vede. Va urez sanatate si sarbatori frumoase. Un mehedintean in Severin din 1973.
Raspunde

Vrăjitoarea

Acum 1 an

Un articol impertinent și plin de frustrări. Nu poți face articole de genul acesta comparând regiuni și orașe din țară în baza unor aranjamente de Crăciun! E penibil și infantil până și titlul. O spune un brașovean...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elena

Acum 1 an

Bună seara! Să vedeți la Rm.Vălcea ,decorațiuni la greu,întrec Sibiul și Craiova! Nici la Paris și Londra nu vezi așa ceva! Ai senzația că aici s-a instalat fabrica de luminițe de Crâciun!E mult prea mult! Decorațiunile pe străzi s-au montat din octombrie,să nu care cumva să se rateze ceva! Borduri,flori de mii de euro ,luminițe cu tonel,dar locuri de muncă Zero! Trist!
Raspunde

Marco

Acum 1 an

Eu am fost si la Craiova și la Sibiu, singura diferența: la Sibiu sunt restaurante mai bune si mai multe. In rest, Craiova, mult peste…
Raspunde

Radu Lung

Acum 1 an

Ce văd aici pe platformele astea e un șir impresionant(întrerupt pe alocuri de comentarii decente) de ură români vs români. Vorbim de Ardeal vs Oltenia aici, respectiv Sibiu vs Craiova. Băi oameni buni, voi n-aveți altceva de făcut decât să vă bălăcăriți pe net ca niște copii? Vorbesc și de ardeleni și de olteni în aceeași măsură pentru că sunt la fel de vinovați și unii și alții pentru ura asta. Eu unul sunt sibian și m-am săturat de ura asta continuă a românilor contra românilor,de ironiile astea handicapate ale românilor contra românilor,ură și ironii interregionale,de ORIUNDE și din orice parte ar veni ele. Și asta numa de la niște amărâte de Târguri de Crăciun care stau maxim o lună montate. Ce facem pe subiecte vitale? Ne spânzurăm unii pe alții? Fiți Doamne,iartă-mă oameni maturi cu picioarele pe pământ,nu copii de 5 ani a căror singură replică într-o discuție e:"Ciudă,ciudă,bagă nasu'-n budă!"
Raspunde

Consecinta

Acum 1 an

Sti de unde vine aceasta ura pe Olteni? Din comportamentul lor atunci cand merg in alta parte decat Oltenia lor unde sunt obisnuiti cu acel comportament si li se pare normal. Vorbesc tare si deranjaza, nu respecta nimic sau aproape nimic, au un asa zis tupeu care de fapt nu e tupeu, e nesimtire cronica, de exemplu nu semnalizeaza in trafic, fac mizerie, mereu incearca sa te tepuiasca si apoi sa se laude de parca e o mare victorie a lor, considera ca li se cuvine totul...lista poate sa continue. De aici vine ura. E o ura fata de necivilizatie, lipsa de educatie si bun simt!!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Victor

Acum 1 an

Voi ardelenii sunteti exagerat de mandrii. Aveti grija ca uneori mandria poate devenii o rugina .Nu sunteti mai educati decat oltenii,ba dimpotriva.Sunteti reci si greu solciabili. Nu va convine prezenta oltenilor in Sibiu? Sibiul este orasul Romaniei nu al vostru personal.Prezenta altor persoane in acest oras contribuie la PIB primariei Sibiu.Va recomand sa cititi versurile cu treceti batalioane romane carpatii.............
Raspunde

Barbu

Acum 1 an

„Voi ardelenii sunteti exagerat de mandrii. Aveti grija ca uneori mandria poate devenii o rugina .Nu sunteti mai educati decat oltenii,ba dimpotriva.Sunteti reci si greu solciabili. Nu va convine prezenta oltenilor in Sibiu? Sibiul este orasul Romaniei nu al vostru personal.Prezenta altor persoane in acest oras contribuie la PIB primariei Sibiu.Va recomand sa cititi versurile cu treceti batalioane romane carpatii............. Radu Lung, patriotismul, fie el local, regional sau nejustificat - ca în câteva din postările de mai sus - ar trebui să te oblige cel puțin să scrii corect în limba în care te lauzi. „Mandrii”, „devenii”, „solciabili”, cam contrazic afirmația „Nu sunteti mai educati decat oltenii,ba dimpotriva”. Oricum e una prostească, la fel ca argumentele pe care le-ai adus. N-o fi Sibiul orașul nostru „personal”, cum nici Craiova nu e „personal” a craiovenilor; dar tot nu ne place să-l vedem umplut de inși needucați, obraznici, și fără un elementar respect pentru locul în care se află. Contribui la PIB? Bravo! Contribuie și la procentajul de curățenie în oraș, parcare regulamentară, comportament civilizat și exprimare decentă. Le faci și pe astea, în afară de ultima? Bravo, dar vezi și de aia ultima. În Ardealul de care suntem mândri (cu UN SINGUR „i”) asta e un semn de noblețe. Ce-oi fi înțeles tu din „Treceți, batalioane Române, Carpații” (da, sunt majuscule și virgule în titlul ăla: n-ai fi crezut, nu?) nu-mi dau seama. Probabil n-ai înțeles mare lucru. Sau nu partea despre frați. Nici în versiunea originală, de trei strofe, din 1918, nici în cea modernizată de Păunescu, de 9 strofe, nu apare vreo dușmănie sau vreun îndemn la a scrie tâmpenii. Cât despre prezența oltenilor care ne convine sau nu, mai află tu o treabă la care probabil nu te duce capul: Ardealul e multicultural de secole și n-a respins pe nimeni din cei care au venit cu bună-credință și cu dorința de a se integra. E o chestie de bun-simț, nu de origine regională. Cât timp ești om adevărat și te porți ca atare, ești binevenit. Și nici nu-ți zice nimeni să treci Carpații înapoi...
Raspunde

Cristian

Acum 1 an

Pai asta-i problema voastra, Victore .... Adica eu te primesc in casa , iti dau de mancare, iti astern un loc sa dormi si tu te urci cu bocancii plini de noroi in pat si-apoi ma injuri ca-i patul murdar !!!!! Asta ati facut de cand ati venit in Sibiu si tot pe noi ne considerati xenofobi si rasisti. Ce empatie sa am ? Daca vii la mine in casa respecta regulile casei, si obiceiulile locului. Cat despre cat contribuiti voi la venitul primariei, afla ca Sibiul a avut bani si are si fara voi, dar pagubele sunt iremediabile la nivel social, iar daca nu erati voi erau poate ardeleni din jud. Alba, Mures, Hunedoara.
Raspunde

Radu Lung

Acum 1 an

Iac
Raspunde

Varahil

Acum 1 an

Parcare subterana mare, moderna și foarte ieftina sub esplanada de la Teatrul Național. Întrarea e de pe bulevardul principal, Calea București. Craiova are câteva puncte de atracție ce merită văzute de ce ce trec de prejudecățile legate de olteni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan din Craiova

Acum 1 an

Cred ca ar fi fost mult mai frumos dacă ar fi fost mai puține decorațiuni și luminițe, din banii economisiți astfel s-ar fi cumpărat câteva generatoare, pe care Primăria le-ar fi donat Ucrainei. Ar fi fost cu adevărat Sarbători pline de bucurie... măcar pentru acei oameni atât de chinuiți...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicusor

Acum 1 an

Sa știți că am fost la Sibiu sâmbătă și nu am rămas impresionat de tirg. Nu se compară cu cel din Craiova. Poate că are produse mai scumpe, in rest calitate slabă
Raspunde

Zacuscă

Acum 1 an

Pai daca te duci la un targ de craciun ca sa faci comparatie intre preturile produselor, atunci mai bine nu mai iesi din casa, ca e mai ieftin. Te duci, pentru atmosfera.... asa, dupa calculele tale.. cel din Sibiu e mai fain decat ala din Viena, ca e mai ieftin. Greu la deal, cu boii mici.
Raspunde

Făt frumos avec paloșu gros

Acum 1 an

Nu mai încercați termeni de comparatie intre Sibiu -craiova..Ardeal -oltenia...diferenta e colosală...de ce vin olteni la muncă în ardeal.? Cati ardeleni sunt la muncă în oltenia.? O fi municipiul craiova la un nivel, dar restul județului este in greva foamei de 30 de ani..in schimb in jurul sibiului lumea o duce f bine... Concluzia e una singură...Ardeal-Sibiu nivel de trai foarte bun.. oltenia-craiova nivel de trai subzistență.. Tot acest scandal a pornit de la o semidoctă vopsită în roșu cu nume de cățea.. Tineți-vă cățeaua în lesă, că va face de kkt
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Théo

Acum 1 an

https://bigseventravel.com/best-christmas-markets-in-the-world/ Sibiul e în top 10. olguta nu va fi nici în top 1000
Raspunde

Mihail

Acum 1 an

Cum sa compari un oraș ce are doar un cartier , Craiovita Noua de 120K locuitori ca și populatie aproape cât celalalt oraș? Craiova e comparabila cu Timișoara, Iași, Constanța sau Colosvar. Nicidecum cu Bistrița, Sibiu, Piatra Neamț și etc . Acum pe bune ...
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

"Aceleași clădiri vechi în laterale" Really?? Compari casele vechi din Craiova cu casele vechi din centrul Sibiului? Inseamna ca nu esti sibian sau habar nu ai de istoria locala
Raspunde

M.

Acum 1 an

Salut! Am citit tot articolul cu drag. Iti împărtășesc unele opinii, dar nu chiar toate. Au trecut câțiva ani de când am fost în Sibiu la târgul de Crăciun, dar nu am fost uimit, cum nu sunt nici de cel din Craiova. Nici mie nu îmi plac târgurile de Crăciun cu iz de aliexpress, dar nici gratarul în buricul orașului24/7. Ce voiam defapt sa iti transmit e faptul ca avem locuri de parcare 619 (din care 33 pentru motociclete și câteva cu prize pentru mașini electrice) în parcarea subterana de la Teatrul Național. Ce-i drept sunt și parcările de la suprafata marcate cu albastru, atenție, la acele locuri folosești aplicatia de care vorbeai, în subteran sunt aparate separate. Se pare ca cel mai mult aspectul acesta de parcare lipsa m-a împins sa iti scriu. M. Craiova

Raspunde

Adina

Acum 1 an

Mie mi se pare super ca se organizeaza si in Craiova. Acum care e mai fain... gusturile nu se discuta. Dar in ceea ce priveste neajunsurile oltenilor si ale sibienilor... mai avem multe de invatat. Fiecare regiune are defectele ei. O parte din sibieni sunt atat de plini de ei cum nu am mai vazut in niciun oras, sunt convinsi de propria perfectiune dar te poti baza pe ei daca promit ceva. O parte din olteni sunt de multe ori parsivi dar cand e vorba de ceva pericol sunt curajosi si luptatori (ceea ce sa spunem drept... cam lipseste in Ardeal). Fiecare regiune ar trebui sa isi indrepte greselile si sa vrea sa fie mai buna. Dar ce se spune mai sus cum ca Sibiul are meritul ca a creat locuri de munca.... sa fie cu iertare dar asa a facut norocul ca investitorii sa vina in zona Ardealului fiindca a fost reteaua de sosele mai dezvoltata aici si fiindca a fost primarul dulap care a a dat bine cu numele lui de neamt si cu FDGRul. DAR daca Ardealul ar fi fost subdezvoltat si daca era autostrada de la Szeged pana la Targu Jiu, Bailesti, Craiova, lejer mergeau o multime de investitori acolo, mai ales ca e si mana de lucru ieftina. Totodata nu merge niciun investitor in Moldova fiindca desi exista drumuri decente, e pur si simplu departe de granita cu Ungaria... Cum ar fi fost sa isi construiasca fabrica in Targu Neamt si sa faca de la Nadlac pana acolo 13 ore...
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Sa compari pietonala din Sibiu, cu cea din Craiova este ridicol. Niste amarate de cladiri de la inceputul sec. XX sau mai tarziu, de zici ca esti pe o strada de pe la Piata Cluj, le compari cu cladirile de secole care strajuiesc centrul Sibiului? 

(***)

Raspunde

Mariana Vidrighin

Acum 3 luni

Ce bine era daca le facea Olguta niste tarabe cu ceasuri de lux in loc de turta dulce si vin fiert, sa ramana oltenii la ei acolo cu talhariile lor cu tot, nu sa vina sa-i omoare pe oamenii instariti din burgul nostru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus