Oamenii care au construit noul stadion al Sibiului

Cea mai mare investiție a Sibiului în ultimii 30 de ani a fost finanțată din banii sibienilor și construită cu entuziasm de sibieni. Este un alt mod de a descrie proiectul în care cei de la CON-A, compania care a construit stadionul, și-au lăsat o parte din suflet. 

Noul Stadion municipal Sibiu a fost ridicat de sibienii de la CON-A în cadrul unui contract atribuit de către Primărie în vara anului 2020. Investiția, de aproximativ 44 de milioane de euro, a fost realizată în decurs de doi ani, perioadă în care ciclul economic și social al întregii lumi a fost ”dat peste cap” de pandemie și, mai apoi, de războiul din Ucraina.

Prin urmare, lucrul la noul stadion cu o capacitate de peste 13.000 de locuri a însemnat un efort amplu din partea echipelor de constructori, care au alocat multe ore suplimentare pentru a se încadra în termene. ”Noi suntem o firmă care se bazează pe performanță. Și orice performanță se bazează pe efort. Dacă nu ești dispus să faci efort, nici nu vei putea – din punctul nostru de vedere – să faci performanță”, lămurește Adrian Oros, directorul executiv al CON-A, disponibilitatea echipei la efort suplimentar.

Pentru cei de la CON-A, șantierul noului stadion al Sibiului a avut o însemnătate aparte. ”Pentru noi a fost și o provocare, dar și o bucurie să putem lucra acasă. Credem că stadionul acesta este cel mai de calitate stadion pe care l-a construit CON-A până la momentul acesta. Și ne mândrim cu el, cu faptul că am putut lucra cu oamenii noștri de acasă și să oferim sibienilor ce am învățat din proiectele pe care le-am executat până acum prin țară”, descrie Adrian Oros.

Adrian Oros, director executiv CON-A

”Acum o lună am desființat gardul pe care l-am construit pentru a proteja gazonul. Atunci am intrat prima oară până în centrul terenului. Uitându-mă în jur, sufletul mi s-a umplut de bucurie și mândrie. Din acel punct se vedea întregul stadion - o priveliște de care sunt convins că se vor bucura toți jucătorii”, Adrian Oros, director executiv CON-A

Cea mai mare parte din materialele de construcție și ansamblele puse în operă la noul stadion sunt produse în fabricile CON-A din Sibiu. ”De exemplu, structura metalică și prefabricatele din beton sunt produse în fabricile noastre de specialitate din Mârșa, iar tabla subțire folosită la realizarea fațadelor și tâmplăria au fost prelucrate în atelierele noastre de pe strada Frigoriferului”, spune mândru Adrian Oros.

Cea mai mare parte a structurilor stadionului au fost construite la Sibiu, în fabricile și atelierele CON-A

Acasă

Faptul că vor implementa la ei acasă un obiectiv reprezentativ pentru Sibiu este, fără excepție, un motiv de mândrie pentru fiecare angajat al CON-A. ”Fără discuție că acest proiect a însemnat un lucru deosebit pentru mine: este acasă. Știți ce înseamnă pentru mine stadionul acesta? Succes. Dar să nu mă înțelegeți greșit: succes nu ca un scop în sine, ci un rezultat al muncii, al eforturilor depuse”, descrie Ciprian Vitan, coordonator al departamentului de structuri metalice și învelitori al companiei CON-A, născut și crescut în Sibiu.

Ciprian Vitan, coordonator al departamentului de structuri metalice și învelitori CON-A

Și Ioan Marius Albu, șef de șantier pe partea de instalații electrice, vorbește despre emoția intrării pe șantierul noului stadion. ”Abia am așteptat. Noi fiind plecați cu lucrări prin toată țara, abia am așteptat această lucrare. La început nu am avut o imagine de final a stadionului, dar pe măsură ce lucrările au avansat, acesta s-a conturat tot mai bine”.

Ioan Marius Albu, șef de șantier instalații electrice

Carmen Olteanu, managerul de proiect, este, de asemenea, sibiancă. ”Speram să ajung să lucrez aici. Când mi s-a spus direct - «stadionul de la Sibiu» - am fost foarte fericită. De atunci mi se pare că am avut atâtea provocări încât n-am mai avut timp să mă gândesc la bucuria acelui moment. A fost un proiect destul de complex, cu foarte multe provocări pe partea de aprovizionare și de comenzi de materiale”, descrie Carmen Olteanu.

Carmen Olteanu, managerul de proiect

Cifre și date

Stadionul municipal de la Sibiu a fost construit cu aproximativ 8.200 de tone de beton doar pe partea de prefabricate (stâlpii, grinzile de gradenă și planșeu și așa mai departe). Pe partea de structuri metalice – de la ferme metalice, zăbrelite și tot felul de structuri – au fost aduse peste 1.500 de tone de metal.

Sunt 13.014 scaune, în afară de scaunele pentru echipe, iar pentru instalațiile electrice au fost folosiți peste 150 de km de cabluri. Pentru sistemul de iluminat s-au folosit 112 proiectoare, fiecare cu un flux luminos de 195.000 de lumeni, ceea ce permite filmarea ”full-HD”. Proiectoarele folosesc tehnologia LED, pentru un consum redus de energie.

În cel mai dens punct al șantierului, lucrau aproximativ 200 de muncitori în același timp. ”Proiectoarele au fost amplasate pe toate cele patru corpuri de clădire. Pot să vă spun că sistemul de iluminat este la nivelul Allianz Arena, din Munchen, unde a fost amplasat un sistem similar, pe care am fost să îl văd”, descrie Ioan Marius Albu. El amintește și de faptul că infrastructura stadionului a fost amenajată astfel încât să poată găzdui și concerte și alte evenimente de mari dimensiuni.

Noul stadion al Sibiului nu mai are acele ”turnuri de lumini”. Actualul sistem de iluminat are 112 proiectoare amplasate pe toate cele patru corpuri de clădire

”Stadionul nostru, al Sibiului”

Lucrările la finisajele noului stadion au început în urmă cu aproximativ un an și trei luni. ”Orice spațiu, mic sau mare, este la fel de bine muncit. Iar noi ne-am dat tot interesul ca să arate mai bine. Să ne înțelegem: CON-A face lucrări bune și foarte bine. Dar aici ne-am străduit și mai mult: e stadionul nostru, al Sibiului. Să ne bucurăm cu toții de el”, zâmbește încrezător Ovidiu Braniște, șeful departamentului de finisaje al CON-A.

Ovidiu Braniște, departamentul de finisaje al CON-A Operation

Pasiunea pusă în execuția lucrării s-a extins, în cazul lui Ovidiu Braniște, și în rândul familiei: a venit cu băiatul său, licean, pe stadion. ”A ținut să lucreze două luni aici. Așa că l-am adus, legea permite asta, și cred că în această perioadă a pus mai mult suflet decât mine. S-a bucurat zi de zi. Vom fi mândri de acest stadion, nu doar noi, ci toți sibienii. Nu au de ce să nu se mândrească: tot acest proiect este al Sibiului, inclusiv banii. Cred că ar trebui să fie o mândrie pentru noi toți”.

Munca în echipă

Amploarea șantierului a generat mai multe puncte culminante. De exemplu, pentru directorul executiv al CON-A, Adrian Oros, unul din momentele intense a fost cel de dinaintea Paștelui, când pe noua tribună oficială a fost arborat steagul României. ”Ne-a dat un sentiment de mândrie. Apoi, un progres senzațional a fost înregistrat la montarea fațadei pe tribuna II. În nici trei săptămâni aceasta a fost gata. De altfel, toată tribuna II a fost construită în mai puțin de șase luni, ceea ce pentru noi înseamnă un record absolut”, amintește Adrian Oros.

Pentru a obține astfel de rezultate, munca în echipă a fost esențială. ”Pe parcursul realizării lucrării am încercat să insuflu echipei mele un slogan: «individual nu valorăm mai nimic, împreună suntem o forță». Acest stadion a reprezentat o provocare din punctul de vedere al complexității instalațiilor și al timpului scurt de execuție. Gândiți-vă, de exemplu, că faci căldură în spații diferite, cu condiții diferite de utilizare. În sala de antrenament trebuie o anumită temperatură, în cele VIP sau de conferințe, e nevoie de altă temperatură. Sunt kilometri întregi de țeavă, sunt sute de ventilo-convectoare, cazane de putere, cazane automatizate, multe centrale de tratare a aerului. Marele avantaj este că suntem o echipă”, arată Paul Neag, inginer coordonare instalații mecanice pe șantierul stadionului.

Paul Neag, inginer coordonare instalații mecanice

Colaborarea între sutele de oameni care au muncit pe șantierul stadionului a fost un element cheie și pentru managerul de proiect. ”Am fost o echipă de la directori până la muncitori: foarte mulți suntem sibieni și ne doream să vedem stadionul acesta finalizat. A fost o colaborare foarte bună. Pentru mine, acest proiect a însemnat definiția muncii în echipă. Momentam suntem foarte obosiți: am avut săptămâni pline pentru a ne pregăti pentru recepție. Dar sunt convinsă că vom fi foarte mândri de ceea ce vedem în jur”, adaugă și Carmen Olteanu.

Marius Bela Szallasy, șef de lot în cadrul șantierului stadionul, se bucură de faptul că a reușit să coordoneze echipe cu mulți tineri. ”Este provocator să lucrezi cu tineri. Să îi învățăm și să ne bucurăm de rezultatele lor. De când am aflat de câștigarea acestui contract am simțit că va fi o provocare: să construim ceva care chiar să merite, aici, la noi acasă. Toată amploarea aveam să o descoperim pe parcurs. Am început bine și, spun eu, terminăm la fel de bine. Am lucrat cu o echipă tânără și plină de ambiție”, spune Marius Bela Szallasy.

Marius Bela Szallasy, șef de lot 

Iar tinerii au apreciat din plin încrederea care le-a fost acordată. Un exemplu este cel al lui Elisei Busuioc, responsabil de execuție a betoanelor. ”Eu am venit direct din facultate și aici am învățat foarte multe lucruri, atât pe partea de betoane monolite, cât și pe partea celor prefabricate. Am văzut exact cum se construiește o clădire de această amploare de la zero. La facultate nu înveți așa ceva. Abia aștept să vin la meciurile de la Sibiu”.

”Când mi s-a oferit oportunitatea de a face parte din acest proiect nu am stat pe gânduri. Este un obiectiv rar. Nu se construiește des un stadion în România”, Iulian Bejenaru, manager de proiect pe partea de execuție

Inginerie

Directorul executiv al CON-A arată că, în cele din urmă, nu mulți vor putea înțelege eforturile făcute pentru ridicarea noului stadion. Eforturi al căror summum a fost atins în reconstruirea vechii tribune într-un timp record și cu soluții inovative. ”Am început un proces în mai multe etape: inițial am dezvelit elementele, apoi le-am îndepărtat pe cele compromise, pentru ca – la final – să construim o structură pentru copertina care are 25 de metri. Am construit o serie de lamele de beton care preiau atât greutatea acoperișului, cât și pe cea a structurii care «plutește» pe stâlpii de beton ai tribunei vechi. Altfel spus, sunt niște elemente cu teflon care permit mișcarea în toate direcțiile și astfel nu aduce forțe suplimentare orizontale din structura nouă pe cea veche”, descrie Adrian Oros ceea ce ar putea fi plastic descris un fel de dans al structurilor, gândit de ingineri.

Tribuna II (vechea tribună oficială a stadionului) a fost construită într-un timp record

”Toată lucrarea în sine este o realizare cu care merită să te mândrești”, Marius Bela Szallasy, șef de lot în cadrul șantierului stadionul

Noul stadion al municipiului Sibiu va fi inaugurat în data de 10 decembrie 2022, când echipa locală FC Hermannstadt îi va avea adversari pe cei de la Farul Constanța.

13.014 scaune au fost amplasate pe noul stadion al Sibiului

Sibiul are cel mai calitativ stadion din România, arată cei de la CON-A

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

10 comentarii

Marius

Acum 12 luni

Bravo Adi! Felicitari tie si echipei!

Raspunde

Laurențiu

Acum 12 luni

Sincere FELICITĂRI!!! BRAVO CON-A.
Raspunde

Ina

Acum 12 luni

FELICITARI
Raspunde

Giurea S.

Acum 12 luni

Felicitări întregii echipe Con-A!
Raspunde

Ion

Acum 12 luni

O lucrare foarte frumoasă. Merita o locație care să o pună în valoare. Felicitări constructorilor. Firma românească de toată cinstea.
Raspunde

Rahul

Acum 12 luni

Directorul executiv nu a avut nici un rol ,in proiectul ăsta ,pentru că el se ocupa mai mult sa motiveze oameni să muncească cu diferite metode meschine și răutăcioase .daca vreți să știți oameni care au construit stadionul nu se afla in aceasta poza și articol
Raspunde

Kokos

Acum 12 luni

Respect , CON-A!
Raspunde

Flo

Acum 12 luni

Felicitari pentru performanta!
Raspunde

Marcel

Acum 12 luni

Felicitari constructorilor si la cat mai multe astfel de obiective pt sibieni!
Raspunde

Anca

Acum 11 luni

Bravoo Carmen! Felicitări!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus