Sfârșitul unei epoci în Sibiu: Primăria demolează grădinile ”gospodarilor” de la bloc. Reacție: ”De peste 40 de ani e așa”

Primăria Sibiu a angajat două firme să demoleze toate construcțiile ilegale din jurul blocurilor, de la gărdulețe, bănci și măsuțe de terasă, până la garaje, căsuțe de vacanță și grădini de zarzavaturi. Sibienii vizați spun că de mai bine de 40 de ani de când locuiesc în zonele respective nimeni de la primărie nu a plantat o floare sau un fir de iarbă, ei au amenajat din dorința de a trăi într-un loc frumos. Acum își doresc amenajarea spațiului după demolare.

În data de 10 ianuarie 2023 Primăria Sibiu a lansat o licitație publică prin care caută o firmă pentru ”desființarea construcțiilor cu caracter provizoriu (împrejmuiri de țeavă, garduri, din elemente metalice și de lemn) amplasate fără forme legale pe imobil teren, lângă blocurile cu nr. 20-22, str. Vasile Aaron, proprietatea publica a Mun. Sibiu”. Prețul este de 17.300 de lei.

Blocurile vizate sunt în imediata vecinătate a Bazei Hipice și a bisericii din Vasile Aaron, cartier cunoscut în tot Sibiul pentru lipsa acută a spațiilor verzi. Mai mult decât atât, în jurul acestor blocuri au apărut de mulți ani adevărate ”curți”, amenajate de cele mai multe ori de locuitorii de la parter. Dotate cu băncuțe, flori, terase de vară și grătare, unele spații erau adevărate curți. Totul până astă toamnă.

Așa arătau micile ”terase” ad-hoc înainte

”Când s-a făcut inaugurarea școlii noi de pe Șureanu a fost viceprimarul și ne-a anunțat pe toți că urmează să demoleze tot ce e pe aici. Pe urmă a venit Poliția Locală cu niște hârtii, le-au fluturat pe aici că trebuie să demolăm gardurile. N-a stat nimeni să se certe cu ei că știm că nu-s ale noastre. Ce ne doare e că vara când suni la Poliția Locală să anunți că e scandal în parc nu vine sau vine și zice: pssst... lăsați băutura acolo!”, spune un locatar al blocului.

Așa arată spațiile verzi după o primă curățenie

Domnul Fălămaș locuiește în blocul 22 din 1981. Chiar și acum, în ianuarie, are o mulțime de ghiocei înfloriți sub geamul apartamentului. A plantat o mulțime de flori pe terenul din fața blocului, a amenajat spațiul și acum e curios să afle ce urmează să facă primăria aici.

”Când ne-am mutat noi aici pe terenul ăsta erau șinele de macara, de la construcția blocului. Era plin de betoane, moloz. Noi am strâns tot, am amenajat să fie frumos. Așa e de 40 de ani aici. Acum am auzit din vorbă în vorbă că trebuie să strângem, că ne somează Poliția Locală și Primăria. Prima dată am dat jos gărdulețul, pe urmă ce mai era pe aici, acum văd că tot nu-i bine. Din partea mea să amenajeze ei cum vor, dar să facă ceva, nu să lase așa. Noi nu ne opunem”, spune domnul Fălămaș.

Despre cum e să trăiești în Vasile Aaron, mai ales în vecinătatea bazei hipice, Turnul Sfatului a scris aici.

Așa a rămas în Cieșica/zona Siretului după demolarea unor grădini

Într-un alt colț al Sibiului stadiul demolărilor este și mai avansat. Primăria Sibiu a emis în aprilie anul trecut o notificare către toți sibienii care au ocupat ilegal, cu felurite construcții temporare ori grădini, ”proprietatea Municipiului Sibiu, situată în Sibiu, zona Valea Săpunului, din vecinătatea străzii Siretului”.

Tot săptămâna aceasta, primăria a mai lansat o licitație, în valoare de 25.000 de lei, pentru ”desființarea construcțiilor temporare (împrejmuiri, amenajări, grădini, magazii, etc.) amplasate fără forme legale pe imobilul teren aparținând domeniului public al Mun. Sibiu, zona Valea Săpunului (din vecinătatea str. Siretului)”.

Zona respectivă arată pe alocuri ca o groapă de gunoi. Cei care s-au apucat de demolat anul trecut au aruncat tot molozul și resturile rezultate pe Valea Săpunului. Pentru că sesizarea primăriei se referă la ce ține de municipiul Sibiu, oamenii au înțeles greșit că pot să debaraseze tot câțiva metri mai încolo, peste pârâu. Rezultatul este un dezastru ecologic.

Printre gunoaie, construcții demolate și spațiu verde are o curte de mici dimensiuni domnul Feodor Ivanov. Originar din Basarabia, domnul Ivanov locuiește în blocul cu nr. 11 de pe strada Siretului din 1980.

”Când am venit eu în Sibiu era sărătură, mlaștină toată zona aceasta. Unde sunt blocurile acum nu puteai merge fără cizme, era mocirlă. Pe urmă, aici unde am făcut grădina, era stuf, apă până la brâu. M-am dus la proprietari, doi oameni în vârstă – cred că au și murit de atunci, și i-am întrebat dacă nu mă lasă să amenajez un pic. Mi-au spus: Fă liniștit, dar e mlaștină, nu prea ai ce face acolo. Am adus 17 basculante de pământ, am cărat pe urmă cu roaba. Ani de zile am lucrat să ridic nivelul și să fac să arate bine. Am și o fântână săpată la 14 metri adâncime ca să ud zarzavaturile. Am mai pus legume, varză, mai vin vara să stau la umbră, e plăcut”, spune domnul Ivanov despre curtea lui de 100 de metri pătrați, la doi pași de blocul de pe strada Siretului.

Bărbatul este conștient că nu are acte pe teren și mai devreme sau mai târziu va trebui să renunțe la mica oază de verdeață. Însă, deocamdată, primăria Sibiu demolează tot ce este pe malul stâng al Văii Săpunului, deci scapă. ”Eu am auzit de la vecini că vor să demoleze ca să facă o pistă nouă de biciclete. Alții spun că va fi un părculeț cu loc de joacă. Adevărul este că nu ne-a spus nimeni nimic oficial. Sper doar să nu rămână așa, că pe vremea lui Tuluc (fost viceprimar n. r.) au mai demolat o dată. Au lăsat așa, în urmă, dezastru. După câțiva ani oamenii s-au apucat să amenajeze la loc ce aveau”, mai povestește domnul Ivanov.

Un alt vecin e convins că totul pornește de la supermarketul Kaufland, construit la câteva sute de metri distanță. ”Sunt interese mari la mijloc, îi deranjează pe nemți. Vor terenurile, vor să facă ceva cu ele. Până să vină ei nu a avut nimeni treabă. Pe vremuri ne f... rușii, acum ne f... nemții”, spune râzând sibianul. De la parcarea de pe strada Siretului până la noul supermarket este un câmp de gunoaie, presărat cu portițe în spatele cărora sibienii cultivă legume.

Pe măsură ce Sibiul se dezvoltă, nevoia de spații verzi crește și fiecare bucățică de teren capătă o valoare tot mai mare. Orașul nu-și mai permite să lase locuitorii de la blocuri să se ”împroprietărească ad-hoc” pentru câteva răsaduri de zarzavaturi. Așa s-a întâmplat recent în cartierul Ștrand, lângă șinele de cale ferată, înspre Câmpșor. Pe de altă parte, oamenii ar renunța cu bucurie la improvizațiile din jurul blocurilor, ridicate majoritatea în urmă cu 20 sau 30 de ani, numai că nimeni nu le spune și ce urmează să fie amenajat în loc. Deocamdată au văzut doar notificări.

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat oficial reprezentanților municipalității un punct de vedere pe acest subiect în urmă cu câteva zile, urmând să-l publicăm în momentul în care îl vom primi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

27 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Era cazul. Pânā la urmā, nu era normal ca astfel de " gospodārii" sā rāsarā in locurile alea. Nu era nimic rāu, stiu, dar..... bā, asta este cu statul la bloc. Sacrificii si privatiuni in schimbul unor comoditāti urbane. Dacā primaria ar avea" cojones " ar aloca niste parcele undeva, cu destinatia exclusivā de grādinārit. Undeva tot aproape, unde gospodarului sā nu îi trebuiascā Sprinter sau Jeep sā ajungā acolo cu greblele si rāsadurile, dar nici in buza blocului sā fie fire de ceapā si gospodina Raveca sā le pândeascā de pe geamul bucātāriei vesnic deschis " ce cāutati domnu' acolo, nu vedeti cā e gard???" Asadar, urbanismul se face cu buldozerul de a cārui lamā e atârnatā o hârtie cu dispozitii democratice, dupā principiul " dura lex sed lex " Fārā bocete si lamentāri , cā nici in râvnitul occident nu te întreabā nimeni dacā iti plac betoanele sau petuniile ci, urmezi regulile locului ( cel cu betoane farā petunii si cel cu ridichi cultivate la solar fārā betoane, autobuz cu line permanentā, mall si liceu pe prima-la-stânga )
Raspunde

R.

Acum 1 an

Nu iti strica nimeni doua flori si 3 verze, dar tipic noua, nemtii au interese, altii au interese, tot timpul e vina altora. Tu nu vezi omule ca ti-ai facut ditamai curtea in toata regula acolo, cu gard, cu pavaje cu toate gunoaiele, ba chiar iti parchezi si masina, chiar crezi ca li se rupe ceva alora de la Kaufland de curtea ta? NUMAI VOI SUNTETI PROBLEMA! Dar sunteti prea chiori ca sa vedeti.

Raspunde

Monica

Acum 1 an

Pacat ca banii si imbogatirea nu-i mai satura pe unii. Au uitat ca cel mai important pe acest pamant este sa ai un fir de iarba, o floare, un copac care sa improspateze ochii, simturile si sa auzi triluri de pasarele. Toti cei cu bani multi vor sa distruga natura, sa elimine pe cat se poate mai mult original, linistea, bucuria si armonia. Natura cu tot ce ne inconjoara este cea mai de pret data noua oamenilor. Pacat ca Sibiul candva ,, Capitala Culturala.......", acum este atacata de mirosul banilor, pacat ca nimeni nu lupta si nu se ingrijeste sa planteze mai multi copaci, mai multe flori pentru toate generatiile din ziua de azi si pentru copii care vor venii. Unde esti tu,, Hermann " , care ai asezat pe acel pamant primele asezari omenesti, unde este satul, devenit oras plin de frumusete sufleteasca si de o natura splendida vazuta din,, Turnus Satului "?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Moromete

Acum 1 an

Demoleaza munca oamenilor de o viata tot din banii lor. De ce sa manance legume gratis, sa cumpere din supermarket dealea stropite Orasul seamana tot mai mult cu Buchenwald
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Tare sanatoase or fi ale crescute in esapament,particule cauciuc,uleiuri scurse si spalate de ploi de pe asfalt...Orasul e oras,daca vrei gradina,vinde apartamentul si muta-te la tara.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

Oamenii să și-o fi făcut pe terenul lor. Uită-te la poze, arată ca naiba. Cine vrea "să facă frumos" poate pune gard viu și ronduri de flori, nu gard de fier și mese de bodegă.
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Ce-ar fi daca primaria ar desfiinta si parcarile ilegale de pe zonele verzi din jurul blocurilor?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anemona Perișoreanu-Mutică

Acum 1 an

Nu ne mai facem bine ca popor! Acceptam sa fim slugile unei primarite straine de neamul romanesc si de dreapta credinta ortodoxa a poporului nostru! Pana cand vom mai rabda sa fim asupriti de straini, de imperiile care ne fura toata averea si copiii? Cum sa fie ilegale??? Priviti ce frumoase sunt! Stil, rafinament si gospodarie! Pe pamantul nostru cel romanesc udat cu sangele martirilor Avram Iancu, Horea, etc, sa vina o primarita straina si sa ne darame??? Pe pamantul nostru sfant romanesc lasat de strabuni? Si daca sunt ilegale ce? Legile nu ar trebui sa fie pentru romanii care ne-am nascut aici ci pentru sasii care nu ne lasau sa locuim in cetate si acum fac la fel, doar doar ne ia agoniseala de o viata! Romani, treziti-va si sa ne luam tara in maini, nu sa o lasam la sasi, si alte popoare migratoare imperialiste!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 an

si daca e asa de 40 de ani care-i treaba???
Raspunde

Gogu Teleghidatu

Acum 1 an

Felicitari Primaria ! Felicitări Poliția Locală!
Raspunde

Alina

Acum 1 an

Sa demoleze primăria imobilul de pe str.Plevnei care a fost autorizat pe un teren neconstruibil...sau asta nu se pune.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Au taiat suportii pentru intinsi haine de langa blocuri, iar bancile improvizate au ramas bine mersi pe domeniul public, alea nu incurca pe nimeni.
Raspunde

Șerban loan

Acum 1 an

Fraților,gazon nu toate buruienile.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Buruienile hranesc albinele. Nu subt gunoaie , sunt plante.
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Partea cu spatiul verde de langa bloc o inteleg complet, mi se pare o nesimtire ca cei de la parter sa isi construiasca curtea lor acolo. Dar chestia cu gradinile ar trebui regandita, doar primaria e acolo ca sa ajute oamenii. Exista posibilitatea ca primaria sa nu tina degeaba spatiile acelea verzi de pa langa parau, ci sa le imparta in parcele si sa le inchirieze oamenilor care isi doresc o curte micuta cu plante, flori, o cabanuta mica... E la fel si in Germania, cam toate orasele mari au zona lor cu "Schräbergarten" tocmai pentru a veni in ajutorul celor care simt nevoie sa mai vada si ceva verde. Daca cineva nu isi ingrijeste gradinuta conform regulilor din contractul semnat cu primaria, este sau amendat sau evacuat din gradinuta. Haideti sa nu demolam si atat, sa construim ceva fain in loc.
Raspunde

Dani

Acum 1 an

Ma bucur ca orasul incepe sa inverzeasca! Pacat ca dureaza mult, e un proces continuum, si mai mult e pacat ca nu se implica asociatiile e locatari si grupurile civice. Pana la urma nu e doar misiunea autoritatilor locale. Sa fii cetatean intr-un oras cu iz European necesita si implicare personala. Nu doar plata impozitelor.
Raspunde

John doe

Acum 1 an

Cel din prima poza, cu altarul pe peretele blocului si numere de masini pe bordura poate fi numit oricum dar sigur nu gospodar... Sunt curios cum ii arata apartamentul daca fatada arata in halul asta.
Raspunde

Profu

Acum 1 an

Nu inverzeste nimic. La noi au bagat buldozerele. Au dezvelit radacinile copacilor. Un brad cat blocul a cazut. alti trei copaci se usuca (mai de la lucrari , mai de la poluarea de pe Rahovei). Iesi din bloc, nu poti respira. Circula toate rablele, nu le controleaza nimeni noxele. Nu au plantat nimic. Nici iarba nu mai creste. A ramas pamantul gol. Am avut vreo suta de bulbi plantati de lalele, zambile, toporasi si trandafiri... Acum nimic, nici iarba
Raspunde

Ion

Acum 1 an

17.300 de lei pentru demolarea improvizatiilor doar de pe str. Vasile Aaron nr 20-22? Inca 25.000 de lei pentru desfintarea constructiilor temporare din zona Valea Săpunului (din vecinătatea str. Siretului)? Astea sunt preturile in piata acum sau sunt contracte pentru "prieteni"? Unde se poate vedea ce firme executa lucrariile? Ar fi interesant de vazut si poze inainte si dupa lucrari.
Raspunde

Anya

Acum 1 an

Aveți dreptate! Cam mulți bani se licitează pentru demolare fără a face nimic în loc. Trebuie să mai scoată și primărița bani pe undeva că cu criza asta nu-i ajunge salariul să își cumpere pantofi și poșete.
Raspunde

CARAGEA Mirela

Acum 1 an

Ce părere aveți de balcoanele ce au apărut la parterul blocurilor, pe o suprafață mult mai mare decât cea pentru care s-a cerut autorizație ? Și care au transformat spațiul verde în grădină proprie? Sunt multe exemple, dar unul le întrece pe toate. Haideți să vedeți un balcon imens, la parterul blocului P1, în spate. Strada Calea Dumbravii vis-a-vis de blocul 25.
Raspunde

Zzz

Acum 1 an

stie ca nu mai are cum sa iese iar primar asa ca distruge tot ce mai e pana poate. Eu nu pot sa uit cum au taiat toti pomii din cartierul strand si au betonat tot. Nu au pus nici un pom in loc. Sifonare de milioane de euro!
Raspunde

Flo

Acum 1 an

Turma bolnava de ovine... Is exact 7 luni de zile de cand s-au dat unelte GRATIS pentru ingrijirea spatiilor verzi din jurul blocurilor, ia TS a publicat asta atunci https://www.turnulsfatului.ro/2022/06/10/sibienii-au-primit-gratis-peste-200-de-echipamente-si-unelte-pentru-ingrijirea-spatiilor-verzi-bdquo-nu-le-a-venit-sa-creada-rdquo-193684 :))))
Raspunde

Adta e. Atrage privirea? Atrage! Deci e ceva !

Acum 1 an

No, mai bine faceau o galerie cu decoratiuni “exotice” Asta-i Romania. Unii se plang de lipsa de “creativitate” dar inabusim orice cetatean curajos si asumat Lipsa de uniformitate e dovada de viata, nu neaparat de urat. Nu poate fi neatractiv si atractiv simultan. Logica elementara

Raspunde

Eu

Acum 1 an

Aloo, Primaria? In Tiglari cand veniti! Au construit niste ghetouri cu numele de garaj, in care sunt depozitate gunoaie, dar autoturismele le tin tot afara. Curatareaaa! Pe locul a 2 garaje se pot parca 4-5 autoturisme.
Raspunde

Eugen

Acum 1 an

Terenul din jurul blocurilor sunt proprietatea locatarilor..Vedeți legea si apărați vă dreptul dobândit odată cu dobândirea proprietății asupra construcției ( apartamentului ) ..fiecare are cota parte din teren..Nu mai este proprietar municipiul așa că obligați i pe cei din birou sa va respecte dreptul...Desigur este si obligatia de a l intretine ... flori, verdeață banci ..împrejmuiri...etc
Raspunde

Livia

Acum 9 luni

Oamenii si-au amenajat frumos cum au stiut pt o viata mai buna. Daca nu s-a mai facut nimic de zeci de ani, nici macar un trotuar, dupa mintea voastra comunista, trebuiau sa traiasca asa. Sa nu mai zic ca de obicei doar locatarii de la parter intretin zona, restul stiu doar sa arunce gunoaiele pe geam. Asa e in orasul Fetesti in momentul actual, au ras toate spatiile verzi , gradini frumoase , pana si pomii… si vor sa contruiasca parcari contracost. Lumea le-a cerut strazi si trotuare ca erau pline de cratere dupa timpul lui Ceasca, ei s-au gandit cum sa faca profit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus