Primăria Sibiu a angajat două firme să demoleze toate construcțiile ilegale din jurul blocurilor, de la gărdulețe, bănci și măsuțe de terasă, până la garaje, căsuțe de vacanță și grădini de zarzavaturi. Sibienii vizați spun că de mai bine de 40 de ani de când locuiesc în zonele respective nimeni de la primărie nu a plantat o floare sau un fir de iarbă, ei au amenajat din dorința de a trăi într-un loc frumos. Acum își doresc amenajarea spațiului după demolare.
În data de 10 ianuarie 2023 Primăria Sibiu a lansat o licitație publică prin care caută o firmă pentru ”desființarea construcțiilor cu caracter provizoriu (împrejmuiri de țeavă, garduri, din elemente metalice și de lemn) amplasate fără forme legale pe imobil teren, lângă blocurile cu nr. 20-22, str. Vasile Aaron, proprietatea publica a Mun. Sibiu”. Prețul este de 17.300 de lei.
Blocurile vizate sunt în imediata vecinătate a Bazei Hipice și a bisericii din Vasile Aaron, cartier cunoscut în tot Sibiul pentru lipsa acută a spațiilor verzi. Mai mult decât atât, în jurul acestor blocuri au apărut de mulți ani adevărate ”curți”, amenajate de cele mai multe ori de locuitorii de la parter. Dotate cu băncuțe, flori, terase de vară și grătare, unele spații erau adevărate curți. Totul până astă toamnă.
Așa arătau micile ”terase” ad-hoc înainte
”Când s-a făcut inaugurarea școlii noi de pe Șureanu a fost viceprimarul și ne-a anunțat pe toți că urmează să demoleze tot ce e pe aici. Pe urmă a venit Poliția Locală cu niște hârtii, le-au fluturat pe aici că trebuie să demolăm gardurile. N-a stat nimeni să se certe cu ei că știm că nu-s ale noastre. Ce ne doare e că vara când suni la Poliția Locală să anunți că e scandal în parc nu vine sau vine și zice: pssst... lăsați băutura acolo!”, spune un locatar al blocului.
Așa arată spațiile verzi după o primă curățenie
Domnul Fălămaș locuiește în blocul 22 din 1981. Chiar și acum, în ianuarie, are o mulțime de ghiocei înfloriți sub geamul apartamentului. A plantat o mulțime de flori pe terenul din fața blocului, a amenajat spațiul și acum e curios să afle ce urmează să facă primăria aici.
”Când ne-am mutat noi aici pe terenul ăsta erau șinele de macara, de la construcția blocului. Era plin de betoane, moloz. Noi am strâns tot, am amenajat să fie frumos. Așa e de 40 de ani aici. Acum am auzit din vorbă în vorbă că trebuie să strângem, că ne somează Poliția Locală și Primăria. Prima dată am dat jos gărdulețul, pe urmă ce mai era pe aici, acum văd că tot nu-i bine. Din partea mea să amenajeze ei cum vor, dar să facă ceva, nu să lase așa. Noi nu ne opunem”, spune domnul Fălămaș.
Despre cum e să trăiești în Vasile Aaron, mai ales în vecinătatea bazei hipice, Turnul Sfatului a scris aici.
Așa a rămas în Cieșica/zona Siretului după demolarea unor grădini
Într-un alt colț al Sibiului stadiul demolărilor este și mai avansat. Primăria Sibiu a emis în aprilie anul trecut o notificare către toți sibienii care au ocupat ilegal, cu felurite construcții temporare ori grădini, ”proprietatea Municipiului Sibiu, situată în Sibiu, zona Valea Săpunului, din vecinătatea străzii Siretului”.
Tot săptămâna aceasta, primăria a mai lansat o licitație, în valoare de 25.000 de lei, pentru ”desființarea construcțiilor temporare (împrejmuiri, amenajări, grădini, magazii, etc.) amplasate fără forme legale pe imobilul teren aparținând domeniului public al Mun. Sibiu, zona Valea Săpunului (din vecinătatea str. Siretului)”.
Zona respectivă arată pe alocuri ca o groapă de gunoi. Cei care s-au apucat de demolat anul trecut au aruncat tot molozul și resturile rezultate pe Valea Săpunului. Pentru că sesizarea primăriei se referă la ce ține de municipiul Sibiu, oamenii au înțeles greșit că pot să debaraseze tot câțiva metri mai încolo, peste pârâu. Rezultatul este un dezastru ecologic.
Printre gunoaie, construcții demolate și spațiu verde are o curte de mici dimensiuni domnul Feodor Ivanov. Originar din Basarabia, domnul Ivanov locuiește în blocul cu nr. 11 de pe strada Siretului din 1980.
”Când am venit eu în Sibiu era sărătură, mlaștină toată zona aceasta. Unde sunt blocurile acum nu puteai merge fără cizme, era mocirlă. Pe urmă, aici unde am făcut grădina, era stuf, apă până la brâu. M-am dus la proprietari, doi oameni în vârstă – cred că au și murit de atunci, și i-am întrebat dacă nu mă lasă să amenajez un pic. Mi-au spus: Fă liniștit, dar e mlaștină, nu prea ai ce face acolo. Am adus 17 basculante de pământ, am cărat pe urmă cu roaba. Ani de zile am lucrat să ridic nivelul și să fac să arate bine. Am și o fântână săpată la 14 metri adâncime ca să ud zarzavaturile. Am mai pus legume, varză, mai vin vara să stau la umbră, e plăcut”, spune domnul Ivanov despre curtea lui de 100 de metri pătrați, la doi pași de blocul de pe strada Siretului.
Bărbatul este conștient că nu are acte pe teren și mai devreme sau mai târziu va trebui să renunțe la mica oază de verdeață. Însă, deocamdată, primăria Sibiu demolează tot ce este pe malul stâng al Văii Săpunului, deci scapă. ”Eu am auzit de la vecini că vor să demoleze ca să facă o pistă nouă de biciclete. Alții spun că va fi un părculeț cu loc de joacă. Adevărul este că nu ne-a spus nimeni nimic oficial. Sper doar să nu rămână așa, că pe vremea lui Tuluc (fost viceprimar n. r.) au mai demolat o dată. Au lăsat așa, în urmă, dezastru. După câțiva ani oamenii s-au apucat să amenajeze la loc ce aveau”, mai povestește domnul Ivanov.
Un alt vecin e convins că totul pornește de la supermarketul Kaufland, construit la câteva sute de metri distanță. ”Sunt interese mari la mijloc, îi deranjează pe nemți. Vor terenurile, vor să facă ceva cu ele. Până să vină ei nu a avut nimeni treabă. Pe vremuri ne f... rușii, acum ne f... nemții”, spune râzând sibianul. De la parcarea de pe strada Siretului până la noul supermarket este un câmp de gunoaie, presărat cu portițe în spatele cărora sibienii cultivă legume.
Pe măsură ce Sibiul se dezvoltă, nevoia de spații verzi crește și fiecare bucățică de teren capătă o valoare tot mai mare. Orașul nu-și mai permite să lase locuitorii de la blocuri să se ”împroprietărească ad-hoc” pentru câteva răsaduri de zarzavaturi. Așa s-a întâmplat recent în cartierul Ștrand, lângă șinele de cale ferată, înspre Câmpșor. Pe de altă parte, oamenii ar renunța cu bucurie la improvizațiile din jurul blocurilor, ridicate majoritatea în urmă cu 20 sau 30 de ani, numai că nimeni nu le spune și ce urmează să fie amenajat în loc. Deocamdată au văzut doar notificări.
Reporterul Turnul Sfatului a solicitat oficial reprezentanților municipalității un punct de vedere pe acest subiect în urmă cu câteva zile, urmând să-l publicăm în momentul în care îl vom primi.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 33725
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Andra
Acum 5 ore
Adina
Acum 5 ore
Nemer Nick
Acum 6 ore
Primaria Sibiu degeaba
Acum 6 ore
Kukuruku