Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Investiție poloneză de 25 de milioane de euro în Dumbrăveni. Aici se va face cea mai mare seră de roșii din țară

Investiție poloneză de 25 de milioane de euro în Dumbrăveni. Aici se va face cea mai mare seră de roșii din țară

Firma poloneză Citronex va investi într-o primă fază 25 de milioane de euro în Dumbrăveni, în construcția unei sere de roșii, anunță site-ul Puterea, care îl citează pe primarul localității.

Polonezii tatonează de mai multe luni terenul unei posibile investiții în acest oraș, în martie anul trecut chiar izbucnind un conflict între primarul PSD din Dumbrăveni și consilierii din opoziție Aceștia din urmă îl acuzau pe edil că se împotrivește investiției.

Citește și: Liberalii acuză că Dumbrăveniul a ratat o investiție de 50 de milioane de euro. ”Îi dau în judecată”

49 eurocenţi pe metrul pătrat

Sera de aici ar urma să fie construită după cele mai noi tehnologii şi ar urma să se întindă în final pe circa 50 de hectare.

Investiţia se va realiza în mai multe etape, urmând ca într-o primă fază să fie finalizată construcţia pe 10 ha, ceea ce presupune un efort financiar estimat la aproximativ 25 milioane euro.

Sera de la Dumbrăveni, construită pe amplasamentul vechilor sere din localitate, va fi cea mai mare din ţară şi ar urma să aprovizioneze în principal piaţa internă, ştiut fiind faptul că România este deficitară la acest capitol (suprafeţele de sere se ridică undeva la 100 ha, în total), dar se are în vedere şi alte pieţe din jurul nostru, după cum a declarat pentru Puterea Emil Dârloșan, primarul localităţii.

Marţi, 17 ianuarie, Primăria va semna contractul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu Citronex, desemnată câştigătoare, în urma licitaţiei din luna decembrie 2022, precum şi aprobarea amplasamentului. 

Polonezii, care deţin circa 80 de hectare de seră în Polonia, fiind specializaţi în producţia de tomate, au mai prospectat terenul şi la Târgu Jiu, însă în final au ales Dumbrăveni datorită preţului mai bun (49 eurocenţi pe metrul pătrat), poziţionării geografice în centrul ţării, dar şi a drumurilor mai bune sau a apropierii de aeroporturile de la Sibiu şi Târgu-Mureş, susţine primarul. Nu în ultimul rând, faptul că utilităţile sunt aproape a constituit un argument important.

Polonezii ar vrea să se apuce de investiţie în 2024

Discuţiile cu polonezii durează de aproape doi ani, dar abia acum au fost finalizate, după ce a fost clarificată situaţia juridică a terenurilor. Primăria deţine 33 hectare, iar 12 ha aparţin unor furnizori privaţi, spune edilul.

“Avem cerere de la polonezi pentru o suprafaţă între 30 şi 50 hectare. În  contractul cu ei şi în caietul de sarcini avem prevăzut să aibă minimum 10 hectare în cinci ani, iar în doi ani trebuie să obţină autorizaţia şi să demareze construcţia”, a declarat pentru Puterea primarul Emil Dârloșan.

Polonezii ar vrea să se apuce de investiţie în 2024 şi să construiască în prima etapă 10 hectare de seră, ceea ce ar asigura în jur de 120 locuri de muncă. Investiţia într-un hectar de seră se ridică undeva la 2,5 milioane euro, în condiţiile majorărilor actuale de preţuri, urmând ca în funcţie de cererea de pe piaţa internă, suprafaţă să fie extinsă, a mai precizat Dârloşan.

Fermele s-au închis în urmă cu peste 20 de ani

Serele de la Dumbrăveni au fost construite în anul 1975 şi la momentul respectiv erau printre cele mai mari din România. Ele au funcţionat până prin 2000, după care prin HG primăria le-a preluat de la Romgaz, care era proprietar.

Citronex este o afacere de familie din Polonia, cu activităţi în mai multe sectoare, de la importul şi distribuţia de banane producţia şi distribuţia de tomate, până la hoteluri şi restaurante.

Compania a intrat pe piaţa românească în 2018, când a preluat un depozit de 2.500 mp în Timişoara printr-o tranzactie intermediată de Dunwell. În 2019, a deschis al doilea centru de distribuţie din România în Vestul Capitalei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sibian SB

Acum 2 luni

Serele de la Dumbraveni au fost vestite in perioada comunista. De ce le-or fi lasat in paagina?
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Romanii sunt hoti si lenesi, consuma ce produc altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus