Cinci obiecte surprinzătoare din viața de zi cu zi a Sibiului medieval și modern

Muzeul Național Brukenthal a deschis marți, în Casa Altemberger, expoziția „Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă”. Curatorii Claudia Urduzia și Anca Nițoi și-au propus să ne arate detalii obișnuite din viața de fiecare zi a sibienilor în epoca medievală și cea modernă, cu ajutorul obiectelor păstrate în colecțiile muzeului.

Expoziția are la bază numeroase obiecte-mărturie aflate în inventarul muzeului, structurate pe câteva aspecte de referință ale cotidianului: religia, educația, munca, mâncarea, boala, structuri de ordine și apărare și relaxarea.

”Viața de zi cu zi este cel mai greu lucru de explicat pentru un istoric. Dacă vorbim despre o bătălie, știm cine cu cine s-a bătut, unde, câți morți au fost și cine a câștigat. Dacă vorbim despre un rege ori un domnitor, știm în ce perioadă a condus, ce a făcut. Dar să vorbești despre viața de zi cu zi poate fi foarte complicat”, a declarat istoricul Răzvan Pop, invitat la vernisaj.

Expoziția oferă o incursiune surprinzătoare printre obiecte considerate altădată banale: linguri, tigăi, cărți de joc, haine, medicamente și multe altele. Dintre acestea am selectat cinci pe care le-am considerat mai interesante, scopul fiind de a vă face curioși să aflați mai multe despre existența obișnuită în Sibiul medieval și modern.

Crucea pentru delincvent

Secțiunea din expoziție dedicată educației include și o cruce din lemn de aproximativ 40 de centimetri lungime. Curatorul Claudia Urduzia ne-a explicat faptul că era ținută în mâini de persoanele considerate că au comis fapte antisociale, intenția fiind atât una de penitență, cât și de a atrage atenția altor cetățeni că au de-a face cu un delincvent.

Caiete de dans

Foarte delicate și de o frumusețe fină, caietele de dans de la sfârșitul secolului XIX reprezintă o listă cu toate cântecele și dansurile care urmau să fie executate la bal. Știind lista de dinainte, domnișoarele își puteau stabili din timp cu cine vor dansa în fiecare moment al balului în parte. Când începea melodia, partenerii se ridicau și mergea în mijlocul sălii. Era o modalitate elegantă de a stabili prietenii și preferințe la un eveniment social îndelung așteptat.

Apropo de acest aspect, în 1791 valsul a fost interzis în Sibiu pe motiv că era prea senzual și depășea anumite limite general acceptate în societatea sibiană.

Tabla de șah și dame

În zona de relaxare și joacă a expoziției puteți admira o tablă de șah și dame de la 1714. Lemnul din care e făcută prezintă patina timpului, oferindu-i un farmec aparte. ”Are peste 300 de ani vechime și reprezintă o donație oferită muzeului după ce a fost mult timp în grija unei familii nobile”, spune istoricul Claudia Urduzia. Piesele de șah din imaginea de mai sus sunt din altă epocă, ele sunt asociate aici în scop ilustrativ.

Sticluța de aerisit camera

În zona dedicată bolii, expoziția prezintă o sticluță plină cu plante aromatice. Așa cum în zilele noastre încă mai sunt oameni care cred că-i trage curentul dacă deschid geamul, în urmă cu sute de ani bolnavilot nu li se aerisea camera, ci se ardeau plante aromatice în speranța că se va curăța și îmbunătăți calitatea aerului. Ba chiar sibienilor li se spunea că se purifică aerul și ajută bolnavul să-și revină. Sticluța expusă în Casa Altemberger a fost donată muzeului de o doamnă numită Lelina P., fiica unui doctor militar.

Stema pompierilor

Având numeroase construcții din lemn, Sibiul a trecut prin mai mult incendii de-a lungul istoriei. Pentru a limita pagubele, au apărut serviciile de pompieri. Stema frumos pictată pe lemn a unui astfel de serviciu încă se păstrează la Muzeul Brukenthal, alături de coifuri, felinare, topoare și alte obiecte comune din epocă.

Expoziția „Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă” poate fi admirată în Muzeul de Istorie – Casa Altemberger până în data de 30 aprilie. Pe lângă exponatele prezentate mai sus puteți vedea numeroase alte obiecte din viața de zi cu zi a Sibiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Kramnik

Acum 1 an

Calul de la g8 nu mai are cap ,
Raspunde

OMUL muncii.

Acum 1 an

Bine ca nu stateau toata ziua pe Facebook , un Popa prostu, un 66, trece altfel timpul. Table nu aveti ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus