Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
21°C

Presupusă execuţie a unui soldat ucrainean neînarmat: Dosar penal şi recompensă financiară pentru numele celor responsabili

Presupusă execuţie a unui soldat ucrainean neînarmat: Dosar penal şi recompensă financiară pentru numele celor responsabili

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept 'împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate' de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina, în timp ce un cunoscut avocat ucrainean a promis să ofere 1.000 de dolari pentru orice fel de informaţii care vor duce la descoperirea celor responsabili de această execuţie, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Înregistrarea video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter, arată aparent un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul exclamă 'Slava Ukraini!' ('Glorie Ucrainei') cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: 'Mori, javră!' în limba rusă.

Sintagma 'Glorie Ucrainei' şi răspunsul 'Heroiam Slava' ( 'Glorie eroilor') a devenit simbolică în Ucraina postsovietică, dar, de la începutul războiului, a căpătat o semnificaţie specială ca salut comun în viaţa publică.

Reuters nu a putut verifica deocamdată autenticitatea, data sau locul acestei înregistrări video, care are o imagine nu prea clară. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns pe moment la o cerere de comentariu din partea agenţiei de presă citate.

Bărbatul executat a fost apreciat drept un erou de către ucraineni pe reţelele de socializare, unde mulţi utilizatori au postat "Heroiam Slava" ca răspuns.

Un avocat proeminent, Masi Naiem, care a fost rănit anul trecut în luptele din estul Ucrainei, a anunţat o colectă de bani pentru a fi oferită ca recompensă oricărei persoane care îi va identifica pe cei responsabili. El personal a promis 1.000 de dolari, şi - conform Gazeta.ua - anunţului său i-au răspuns mai mulţi cetăţeni, dintre care unii s-au declarat dispuşi să ofere chiar mai mult. Recompensele pentru numele ucigaşilor merg până la 20.000 de dolari, conform Gazeta. ua.

Autorităţile ucrainene nu au precizat unde sau când a avut loc presupusa execuţie.

Preşedintele Volodimir Zelenski, menţionând că înregistrarea a apărut luni, a afirmat că aceasta arată că ocupanţii ruşi ucid cu brutalitate un soldat neînarmat.

"Vreau ca noi toţi să răspundem, la unison, la cuvintele sale 'Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei! Şi noi îi vom găsi pe criminali!'" a afirmat el.

În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai populare hashtag-uri de pe Twitter.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a înregistrat executarea soldatului ucrainean drept un caz penal, conform unei părţi a Codului Penal referitoare la încălcările legilor şi obiceiurilor războiului.

'Chiar şi războiul are propriile legi', a spus el, adăugând că procurorii de la biroul său vor conduce cazul.

'Există reguli de drept internaţional ignorate în mod sistematic' de către regimul criminal rusesc. Dar mai devreme sau mai târziu, va veni şi pedeapsa', a spus oficialul ucrainean.

Bărbatul din înregistrarea video era prizonier de război ucrainean, iar incidentul se înscrie în "politica deliberată de teroare" a Rusiei, a afirmat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak. 'Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război rusă', a scris Iermak într-un tweet. 'Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista răsplată', adaugă el.

Autorităţile ucrainene şi occidentale afirmă că există dovezi privind mii de crime de război comise în Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022. Rusia a negat în repetate rânduri că forţele sale ar fi comis atrocităţi sau că ar fi atacat civili. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Pax Muricana

Acum 6 luni

Asa deodata, criminalii ucrainieni sunt legiuitori. Au invatat de la americani, probabil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus