Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

PSD cere aeronavă prezidențială după ce Iohannis s-a dus în Japonia cu un avion de lux, închiriat. Escala din Sibiu s-ar fi făcut pentru soția președintelui

PSD cere aeronavă prezidențială după ce Iohannis s-a dus în Japonia cu un avion de lux, închiriat. Escala din Sibiu s-ar fi făcut pentru soția președintelui

Social-democrații, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, cer o aeronavă prezidențială, care să poată fi folosită și de membrii guvernului.

Ciolacu a declarat miercuri că a mers împreună cu premierul Nicolae Ciucă în vizită în Japonia cu un avion de linie şi a adăugat că România "merită să aibă o aeronavă prezidenţială", informează Agerpres.

Ciolacu a fost întrebat dacă i se pare o cheltuială mare aceea făcută de preşedintele Klaus Iohannis pentru vizita sa în Japonia, pentru care a închiriat o aeronavă privată.

"Nu pot comenta un lucru pe care l-a făcut instituţia prezidenţială şi preşedintele României. Nu cred că este treaba mea şi sunt ferm convins că domnul preşedinte o să dea explicaţiile pe care o să le cereţi. Nu ştiu despre aeronavă, dacă acea aeronavă pe care am văzut-o şi eu în presă, despre ea este vorba, nu ştiu nici unde a aterizat sau unde a plecat, nu ştiu nici cât a costat ca să pot să comentez. Ce vă pot spune eu, din experienţa mea comună cu domnul prim ministru Nicolae Ciucă, este că atunci când am făcut deplasarea în Japonia am fost cu o aeronavă de linie. Asta a fost decizia pe care am luat-o împreună", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă a fost o călătorie confortabilă, Ciolacu a spus: "A fost un zbor cum zboară toată lumea. Nu poate să fie confortabil când zbori 8 ore pe un scaun. Cum şi restul din avion a suportat, am suportat şi noi".

Citește și: 

FOTO Boeing-ul 737 care l-a dus pe Klaus Iohannis în Japonia a aterizat și în Sibiu. Imagini din interiorul aeronavei închiriată pentru președinte

Liderul PSD a mai spus că a venit momentul ca statul român să aibă o aeronavă prezidenţială.

"Ce ne dorim de la România în viitor? Ne dorim o Românie normală, în care preşedintele statului are o aeronavă şi, cu demnitate, reprezintă România, pentru că este preşedintele pe care noi l-am ales, nu neapărat cu votul nostru, dar majoritatea a ales acest preşedinte? Eu cred că un stat de mărimea, de pretenţiile şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială. Ca să înţelegem foarte clar - aeronavă prezidenţială nu înseamnă că merge numai preşedintele în deplasările externe, ci o aeronavă care se pune la dispoziţia statului român, unde cheltuielile sunt deschise. Aşa consider eu, că a venit momentul să luăm şi această decizie", a afirmat Marcel Ciolacu.

Grindeanu: ”Eu cred că e un standard pe care trebuie să îl atingem şi noi şi e nevoie de aşa ceva”

Și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cere un avion pentru deplasările oficiale externe.

"O chestiune pe care statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să o rezolve şi îmi asum acest lucru, chiar dacă voi atrage critici. La fel cum alte state din lumea aceasta au o aeronavă oficială, eu cred că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva, care să deservească Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituţii, pentru că de foarte multe ori, poate e cazul şi acum, la această vizită (a preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia - n.r.), inclusiv dumneavoastră, presa, când mergeţi în anumite deplasări, cred că ar fi mult mai facil să se întâmple în mod organizat şi împreună cu toată delegaţia oficială. Eu cred că e un standard pe care trebuie să îl atingem şi noi şi e nevoie de aşa ceva", a spus Grindeanu la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adăugat că subiectul cumpărării de către stat a unui avion prezidenţial este mai vechi şi "toată lumea a fugit de aşa ceva", pentru că nu au vrut să li se reproşeze astfel de cheltuieli.

"Eu cred că e necesară această cheltuială. (...) În momentul în care ai o aeronavă de acest tip, cum vorbeam mai devreme, cred că lucrurile sunt transparente la maxim, pentru că sunt cât se poate de clare. De aceea, eu consider că - sigur, nu se poate pe bugetul anului 2023 sau în viitorul imediat apropiat - în viitor trebuie să ne asumăm lucrurile astea, chiar dacă ar putea părea, dacă o judeci într-o cheie populistă, că e un minus. Nu e aşa", a afirmat acesta.

Escală pentru Carmen Iohannis

În absența unui punct oficial de vedere de la Cotroceni, fostul purtător de cuvânt al companiei TAROM, Marius Popescu, a semnalat de marți seară că Administrația Prezidențială a închiriat un avion de la Global Jet pentru a se deplasa în Japonia.

”Sunteți curioși cu ce avion călătorește președintele Iohannis? Ei bine, aceasta este aeronava Boeing 737-900ER, înmatriculată LX-DIO, aparținând companiei luxemburgheze Global Jet (nu, nu e TAROM). Avionul a transportat președintele, soția acestuia și staff-ul Administrației Prezidențiale, din România în Japonia. Ruta: București -> Sibiu (prima doamnă) -> Baku (alimentare) -> Tokyo. Info de pe BoardingPass”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

Surse din cadrul Aeroportului Sibiu susțin că escala aici nu a costat nimic Administrați Prezidențială, făcând referire la taxele de aeroport.

”Costurile operatorului aerian cu tarifele de aeroport sunt 0. Au gratuitate conform codului aerian”, au precizat sursele noastre.

”Iohannis în Japonia: Sper ca în curând Kyoto să se poată înfrăţi cu o localitate din România”

Preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială în Japonia, iar astăzi s-a întâlnit cu autorităţile locale din Kyoto, context în care a afirmat că România şi Japonia sunt mai apropiate decât oricând şi şi-a exprimat speranţa ca în curând Kyoto să se înfrăţească cu o localitate din România.

"România şi Japonia sunt acum mai apropiate decât oricând. În actualul context global, marcat de război şi de tensiuni regionale, este important să ne bazăm unii pe ceilalţi pentru a apăra valorile fundamentale care ne definesc - dorinţa de pace şi securitate, libertatea, democraţia şi drepturile omului, ordinea internaţională bazată pe reguli. Pe acest fundal, doresc să îmi exprim deplina încredere în dezvoltarea continuă a legăturilor dintre ţările şi cetăţenii noştri, dintre oraşele noastre. Sper ca în curând Kyoto să se poată înfrăţi cu o localitate din România, pentru a oferi ocazia punerii în practică a potenţialului uman şi economic încă nedescoperit dintre comunităţile noastre", a spus şeful statului la întâlnirea cu guvernatorul prefecturii Kyoto, viceprimarul oraşului Kyoto şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1978

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Claus

Acum 1 an

Acest MM Stoica a politicii romanesti,marcel ciolacu...acum 2 ani era total impotriva pnl si Iohannis ca merge la ski ca merge la occidentalii aia jegosi...azi,domle nu se cade ca presedintele sa mearga asa,ca nu e treaba lui ce face institutia prezidentiala,sper ca in 2024 sa nu pupati nici macar sa urcati intr un IAR afara de la guvernare.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

S-o cumpere pe asta!E deja rodata de Iohannisi.Stai ca-mi vine o idee: n-avea,cumva,familia Bastea o companie aeriana confiscata de comunisti?Parca avea.Trebuie intrebat Bucsa.
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Omului i se rupe de ce zice lumea..... O să deconteze politic PNL ul....
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Rușine România!...românii mor de foame si locatarul de la cotroceni face baie de aburi în avion...,spa,fitness, restaurant, cinema și bui,bui...
Raspunde

Elzoraba

Acum 1 an

Moș congres, mor de foame numai leneșii și puturoșii care nu se duc la muncă. Mai lasa-ne cu mânia revoluționară
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Ministrul Transporturilor e psd, ministrul de Finanțe tot psd, de ce nu cumpără avion, numai zic pe la tv?
Raspunde

Profu

Acum 1 an

Chiar ar trebui sa dea cateva milioane de euro pe un avion care sa fie folosit din cand in cand si in rest sa genereze costuri de intretinere si garare, cand alti nu au bani de paine....
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Costurile operatorului cu tarifele de aeroport sunt 0 dar ma indoiesc ca restul ocolului suplimentar pentru Sibiu a fost ieftin. Eh, dar ce mai conteaza asta, oricum platim tot mai gros la pensii speciale, ce mai conteaza acolo niste kilometri in plus si aterizare/decolare suplimentare?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Un submarin ar fi mai bun.
Raspunde

R

Acum 1 an

Fostul lătrau la vânătorile lui Haisan și purtătorul de râme a lui Dragnea vor și ei avion cu care sa se plimbe. Ia zburați voi cu Wizz Air că nu o sa vă cada moțul. Țara asta este condusă de niste terchea - berchea cu aere de vedete.
Raspunde

Luminita

Acum 1 an

sigur mergea PSD ul cu caruta pina in japonia, daca erau ei la carma
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus