Primăria Sibiu a lansat licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuție lucrări pentru investiția „Amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței” (Gușterland). Investiția este estimată la un cost de 34,5 milioane de lei fără TVA, dintre care proiectarea va costa 557.500 lei, iar restul - pentru execuție. Cu tot cu TVA, investiția se ridică la 8 milioane de euro. Banii vor fi din bugetul local, cu posibilitatea alocării de surse europene.
Documentația atașată anunțului de licitație conține studiile de fezabilitate, mai multe desene ale viitoarelor lucrări cu funcții de agrement, dar și o serie de avize – 20 în total – plus un amplu studiu arheologic. Din studiul arheologic putem observa o serie de săpături care au fost efectuate înainte de lansarea licitației și depsre care Turnul Sfatului a scris anterior:
„Zona nordică a Sibiului, denumită Gușterița, este una de tradiție pentru împătimiții de mountain biking, de cicloturism amator, dar și pentru simplii cetățeni care ocazional doresc să evadeze în natură, să se bucure de aer curat sau de alte atracții naturale pe care zona o oferă cu deplinătate (...) Realizarea proiectului vizează crearea unei infrastructuri de agrement, turism și petrecere a timpului liber, precum și de echipare edilitară viabilă și modernă atât pentru cetățenii municipiului Sibiu, dar și turiștii/vizitatorii acestuia”, se menționează în caietul de sarcini.
Amintim că Studiul de fezabilitate al acestei investiții a fost realizat în anul 2022.
În documentul principal al licitației municipalitatea mai precizează că „ofertantul are obligativitatea studierii documentației SF puse la dispoziție de beneficiar și de realizare a evaluării proprii a acestei investiții cu respectarea principiilor propuse (...)”.
În ceea ce privește beneficiile anticipate de Primărie, caietul de sarcini menționează următoarele: „Municipiul Sibiu își propune să rămână un oraș care atrage un segment de populație tânăr și dinamic și este important să se intervină în acest sector, prin completarea și diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber (...) Diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber va genera creșterea perioadei de ședere cu evidente beneficii economice. În acest sens, una dintre potențialele direcții de acțiune identificate este valorificarea patrimoniului istoric și natural din cartierul Gușterița, precum și necesitatea extinderii rețelei de trasee ciclo-turistice și a infrastructurii de agrement, în completarea ofertei actuale de activități culturale și de petrecere a timpului liber.
Efectul final al execuției lucrărilor va fi de îmbunătățirea considerabilă a condițiilor de viață ale localnicilor și de facilitare a accesului la o zonă special amenajată pentru petrecerea timpului liber, agrement și turism”.
În ceea ce privește finanțarea investiției, Primăria promite că proiectul tehnic va fi verificat și de către reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru în vederea respectării criteriilor de accesare a fondurilor europene nerambursabile.
Amintim că viitorul Gușterland înseamnă o zonă care va include parcări Park&Ride, pârtie de schi pe suprafața sintetică, sanie/bob de vară, terasă panoramică și zonă de joacă, zonă de popas turistic, pavilion multifuncțional, traseu pentru biciclete, traseu pietonal, sistem de iluminat, alimentare cu energie electrică obiecte și echipamente, sistem de monitorizare a siguranței și hot spot-uri wifi, amenajare peisagistică, alei acces.
Conform dorinței municipalității, instalația de sanie/bob de vară va trebui să fie funcțională în orice sezon indiferent de anotimp. Aceasta va avea o lungime de 680 m pe partea de urcare, respectiv minim 960 pe partea de coborâre, iar diferența de nivel aproximativă de minim 96m.
Pârtia de schi va trebui să fie dotată cu sistem independent de transport al utilizatorilor și să aibă o lungime de minim 230 m.
Parcarea Park&Ride va trebui să fie proiectată cu un minim de 300 de locuri, inclusiv 5 stații de încărcare pentru vehicule electrice sau hibride și alte 5 pentru biciclete electrice.
„Se va proiecta și executa o clădire multifuncțională în regim de înălțime pentru construcția proiectată P+1 și minim 700 mp suprafața utilă. Clădirea va fi de tip modular (...) Se vor propune soluții de fundații preferabil cu piloți înșurubați”, se mai arată în caietul de sarcini.
Se vor proiecta și minim 2 tiroliene cu grad diferit de dificultate, dintre care una să fie adaptată pentru persoanele cu dizabilități. Lungimea totală a sistemului va trebui să fie de minim 325 metri.
În zona turnului Falkenhayn, pe o suprafață de minim 1000 mp, se va amenaja o terasă panoramică și loc de odihnă/relaxare, dar și pentru evenimente deosebite.
În zonă va fi executată și o pistă de biciclete pe o lungime de minim 3 km.
Citește și: Cum va arăta Gușterlandul: Primele imagini cu centrul de agrement din Dealul Gușteriței
Gușterlandul va trebui să fie, conform indicațiilor municipalității, supravegheată cu minim 50 de camere de supraveghere, de înaltă rezoluție minim 4K, dar și să aibă asigurate rețele de distribuție WiFi în vederea accesului la internet a publicului larg în mod gratuit, cu viteză minimă 1 Gb.
Pentru întocmirea proiectului firma contractată va avea la dispoziție 3 luni, iar pentru execuția lucrărilor – 12 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.
Licitația va avea loc pe data de 22 mai.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5286
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Mihai tanase
Acum 5 ore
Asa ceva...
Acum 6 ore
Carcotel
Acum 6 ore
Carcotel
Acum 6 ore
Bebe