Cel mai mare proiect public aflat în implementare în municipiul Sibiu s-a scumpit cu 11%, deocamdată. Este vorba de Gușterland, care urmează să consume și mai mulți bani.
Primăria Sibiu a dat publicității prima modificare a contractului semnat cu o asociere condusă de CON-A Operations, în octombrie 2023, pentru proiectarea și execuția unui parc de agrement pe dealurile din spatele cartierului Gușterița. Conform actului adițional făcut public pe 23 decembrie 2024, prin intermediul Sistemului electronic pentru achiziții publice, valoarea contractului a crescut de la 54,8 milioane de lei, la 61,2 milioane de lei (sumele includ și TVA).
„Suplimentarea valorii contractului ca urmare a necesității realizării de lucrări suplimentare pentru consolidarea și îmbunătățirea terenului, sistematizare, înierbare. Având în vedere instabilitatea terenului, se impun reconfigurări”, este explicația dată publicității de către Primăria Sibiu.
Potrivit anunțului, printre reconfigurările care se impun este mutarea locului de joacă, dar și completarea cu dotări a unei terase panoramice prevăzută în proiect. Ca urmare a acestor modificări, rezultă lucrări suplimentare în valoare de 6,96 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Schimbările determină și renunțarea la anumite investiții, a căror valoare este calculată la puțin peste 531.000 de lei, cu tot cu TVA.
Instabilitatea dealurilor Gușteriței a dus la creșterea costurilor proiectului cu mai bine de un milion de euro. Sursa foto: captură SICAP
În urma acestor modificări, termenul de execuție a rămas neschimbat, de 15 luni de la emiterea ordinului de începere.
Cel mai mare proiect se va scumpi în continuare
Chiar și înainte de modificarea prețului, proiectul Gușterland era cel mai mare proiect public în curs de execuție. Deocamdată, sursa de finanțare a acestui proiect este locală, dar Primăria Sibiu a anunțat deja că cea mai mare parte a costurilor urmează să fie acoperite din fondurile europene nerambursabile alocate neconcurențial municipiului.
Costurile amenajării Gușterland sunt de așteptat să crească în continuare: în toamna anului trecut, consilierii locali au fost de acord să crească bugetul alocat proiectului, ca urmare a unei decizii prin care Electrica Brașov a decis să schimbe o soluție tehnică avizată inițial de sucursala sibiană a Distribuție Energie Electrică România. „Soluția inițială comunicată de DEER sucursala Sibiu, în ceea ce privește protejarea rețelei LEA (linia aeriană de energie electrică – n.r.) 110 kV care traversează amplasamentul obiectivului de investiții, viza îngrădirea culoarului de trecere și realizarea a patru subtraversări realizate prin profil de tunel semi-îngropat. Ulterior, DEER Brașov, deținătorul rețelei de pe amplasament, în urma deciziei din cadrul comisiei CTE-Z (comitetul tehnico-economic -n.r.) din data de 03.10.2024, a comunicat necesitatea modificării soluției de protejare a LEA 110 kV, respectiva cablarea (îngroparea în subteran cu toate lucrările conexe). Lucrările pentru îngroparea LEA 110 kV sunt estimate la aproximativ 15.000.000 de lei, fără TVA, și constau în: îngroparea a șase linii aeriene, cu o lungime de aproximativ 1.644 m (rezultând un total de aproximativ zece km), 3,3 km cablu echipotențial și aproximativ doi km de fibră optică, precum și alte lucrări conexe”, se arată în raportul de specialitate elaborat de reprezentanții Primăriei Sibiu, pentru proiectul de suplimentare a bugetului alocat proiectului.
Pentru aceste lucrări suplimentare valoarea contractului semnat cu CON-A nu a fost, deocamdată, suplimentat.
Gușterlandul este proiectul promis de Astrid Fodor în campania electorală pentru cel de-al doilea mandat, în 2020. Sursa simulării: Primăria Sibiu
Prin acest proiect botezat Gușterland, pe dealurile din spatele monumentului din Gușterița va fi amenajată o zonă de agrement cu instalație de sanie de vară (680 de m la urcare și 960 de m la coborâre), o pârtie de schi cu suprafață artificială lungă de 170 de metri, un traseu pentru biciclete de 3,5 km, o tiroliană de 294 de metri, un turn de aventură hexagonal, un popas turistic de 373 de mp, un loc de joacă de 1.500 de mp, o terasă panoramică de 1.080 de mp și o potecă pietonală de 750 de metri.
Gușterlandului îi vor fi amenajate și drumuri de acces, sistem de iluminat pentru toate obiectivele, parcare de 300 de locuri și o clădire administrativă.
Foto principală: captură video
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: teren instabil , proiect gusterland , alunecari teren , Gușterland , dealurile Gușteriței , Primăria Sibiu
Vizualizari: 5379
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Eu
Acum 1 oră
@ @renzi
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibienii sunt omorâți cu zile!
Acum 1 oră
Paul