Vineri,
24.01.2025
Ploi
Acum
4°C

Gușterlandul s-a scumpit la 61 de milioane de lei: „Având în vedere instabilitatea terenului, se impun reconfigurări”

Gușterlandul s-a scumpit la 61 de milioane de lei: „Având în vedere instabilitatea terenului, se impun reconfigurări”

Cel mai mare proiect public aflat în implementare în municipiul Sibiu s-a scumpit cu 11%, deocamdată. Este vorba de Gușterland, care urmează să consume și mai mulți bani.

Primăria Sibiu a dat publicității prima modificare a contractului semnat cu o asociere condusă de CON-A Operations, în octombrie 2023, pentru proiectarea și execuția unui parc de agrement pe dealurile din spatele cartierului Gușterița. Conform actului adițional făcut public pe 23 decembrie 2024, prin intermediul Sistemului electronic pentru achiziții publice, valoarea contractului a crescut de la 54,8 milioane de lei, la 61,2 milioane de lei (sumele includ și TVA).

„Suplimentarea valorii contractului ca urmare a necesității realizării de lucrări suplimentare pentru consolidarea și îmbunătățirea terenului, sistematizare, înierbare. Având în vedere instabilitatea terenului, se impun reconfigurări”, este explicația dată publicității de către Primăria Sibiu.

Potrivit anunțului, printre reconfigurările care se impun este mutarea locului de joacă, dar și completarea cu dotări a unei terase panoramice prevăzută în proiect. Ca urmare a acestor modificări, rezultă lucrări suplimentare în valoare de 6,96 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Schimbările determină și renunțarea la anumite investiții, a căror valoare este calculată la puțin peste 531.000 de lei, cu tot cu TVA.

Instabilitatea dealurilor Gușteriței a dus la creșterea costurilor proiectului cu mai bine de un milion de euro. Sursa foto: captură SICAP

În urma acestor modificări, termenul de execuție a rămas neschimbat, de 15 luni de la emiterea ordinului de începere.

Cel mai mare proiect se va scumpi în continuare

Chiar și înainte de modificarea prețului, proiectul Gușterland era cel mai mare proiect public în curs de execuție. Deocamdată, sursa de finanțare a acestui proiect este locală, dar Primăria Sibiu a anunțat deja că cea mai mare parte a costurilor urmează să fie acoperite din fondurile europene nerambursabile alocate neconcurențial municipiului.

Costurile amenajării Gușterland sunt de așteptat să crească în continuare: în toamna anului trecut, consilierii locali au fost de acord să crească bugetul alocat proiectului, ca urmare a unei decizii prin care Electrica Brașov a decis să schimbe o soluție tehnică avizată inițial de sucursala sibiană a Distribuție Energie Electrică România. „Soluția inițială comunicată de DEER sucursala Sibiu, în ceea ce privește protejarea rețelei LEA (linia aeriană de energie electrică – n.r.) 110 kV care traversează amplasamentul obiectivului de investiții, viza îngrădirea culoarului de trecere și realizarea a patru subtraversări realizate prin profil de tunel semi-îngropat. Ulterior, DEER Brașov, deținătorul rețelei de pe amplasament, în urma deciziei din cadrul comisiei CTE-Z  (comitetul tehnico-economic -n.r.) din data de 03.10.2024, a comunicat necesitatea modificării soluției de protejare a LEA 110 kV, respectiva cablarea (îngroparea în subteran cu toate lucrările conexe). Lucrările pentru îngroparea LEA 110 kV sunt estimate la aproximativ 15.000.000 de lei, fără TVA, și constau în: îngroparea a șase linii aeriene, cu o lungime de aproximativ 1.644 m (rezultând un total de aproximativ zece km), 3,3 km cablu echipotențial și aproximativ doi km de fibră optică, precum și alte lucrări conexe”, se arată în raportul de specialitate elaborat de reprezentanții Primăriei Sibiu, pentru proiectul de suplimentare a bugetului alocat proiectului.

Pentru aceste lucrări suplimentare valoarea contractului semnat cu CON-A nu a fost, deocamdată, suplimentat.

Gușterlandul este proiectul promis de Astrid Fodor în campania electorală pentru cel de-al doilea mandat, în 2020. Sursa simulării: Primăria Sibiu

Prin acest proiect botezat Gușterland, pe dealurile din spatele monumentului din Gușterița va fi amenajată o zonă de agrement cu instalație de sanie de vară (680 de m la urcare și 960 de m la coborâre), o pârtie de schi cu suprafață artificială lungă de 170 de metri, un traseu pentru biciclete de 3,5 km, o tiroliană de 294 de metri, un turn de aventură hexagonal, un popas turistic de 373 de mp, un loc de joacă de 1.500 de mp, o terasă panoramică de 1.080 de mp și o potecă pietonală de 750 de metri.

Gușterlandului îi vor fi amenajate și drumuri de acces, sistem de iluminat pentru toate obiectivele, parcare de 300 de locuri și o clădire administrativă.

Citește și Dotările și echipamentele pentru amenajarea Gușterlandului ajung la Sibiu în primele luni ale anul viitor. Imagini de pe șantier

Foto principală: captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Dan T.

Acum 1 săptămână

un haos de proiect nerentabil, nesustenabil - aflat la naiba in praznic unde nu se poate ajunge decat cu masina. Aproape 100 de milioane pentru niste ringhispieluri ce vor rugini nefolosite. EXEMPLU PERFECT DE RISIPIRE NEJUSTIFICATA SI IRESPONSABILA A BANULUI PUBLIC. In schimb de 30 de ani Campsorul aflat la 5 min. pe jos de Turnisor si de Strand, sta degeaba, producand doar praf, in loc de a fi expropiat in interes public si creat acolo un parc semnificativ (impadurit si nu Kitchos-stil fodor) IN ORAS, in proximitatea a mii de sibieni, nu in padure.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 săptămână

Te știm, te vrei imobiliar în Campsor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan

Acum 1 săptămână

In ultimii 30 de an a aparut tot mai multi indivizi care conidera ca, a detine un autoturism este un drept si a ajunge cu masina absolut unde are nevoie este o obligatie. Asa au aparut nemultumirea si "turismul" cu masina pana la stadion, pana la mall, dreptul de a parca in buza localului unde am treaba, nu la 200 metri departare ca este prea mult de mers, sa parchez in fata blocului, daca pot chiar sa urc cu masina in apartament ar fi ideal si exemplele pot continua. E trist cand auzi indivizi care mereu au aceleasi replici "nu poti ajunge decat cu masina" sau "nu sunt locuri de parcare" si de cele mai multe ori, ei striga ambele lucruri.
Raspunde

@Ioan

Acum 1 săptămână

vobesti din filme. Vorbesti ca primarita incompatibila. Sibienii sa se deplaseze alternativ.... zice asta ea, sau toti alesii locali, care in viata lor de multe mandate in primarie O DATA NU au fost vazuti sa se deplaseze cu autobuzul sau bicicleta. Din centrul Gusteritei - la biserica Evanghelica - unde e si capatul de linie al singurului autobuz (linia 10 catre centru si Turnisor) pana la Gusterland e un km si ceva pe jos. De la Balanta , sunt 3 km. Din hipodrom sunt 7 km, din Valea Aurie 9km. Vrei sa zici ca oamenii au sa vina din cartiere cu 5, cu 17 cu 19, etc. fac legatura cu autobuzul 10 si ajung in Gusterita si apoi mai merg pe jos inca 1,5 km ? Sau ca toata lumea o sa pedaleze pe caricaturile de piste prin oras, apoi o sa urce pedaland podul garii (prin trafic - ca nu sunt piste desenate), apoi trece si de legendara pista de pe strada podului din curba -are vreo 15 cm latime - si merg in Gusterland sa mai caute adrenalina ?? ... In lumea reala sibienii folosesc masina pentu distante mari. Vezi doar cazul asanumitului "parc" Belvedere - de langa padure, unde lumea merge tot cu masina.
Raspunde

Ioan

Acum 1 săptămână

Mda....1 km de mers pe jos este moarte de om :) Eu zic sa asteptam si sa vedem ce alternative o sa ofere pana la deschidere. Referitor la Belvedere, din punctul meu de vedere este un parc de cartier, nu il putem compara cu Sub Arini. Nu ma duc din Lazaret sa stau la Belvedere jumatate de ora si sa plec. Ca altii vin tot cu masinile, tine doar de comoditate, dar astea sunt alegerile fiecaruia. Cert este ca Sibiul are nevoie de mai multe zone verzi.
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Da' chiar avem nevoie de Gusterland?!
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 săptămână

NU, chiar deloc, cu acesti bani se puteau face proiecte frumoase pentru Sibiu, dar se vede de la o primarie ca acest proiect este unul in beneficiul unora din anturajul primariei si nu unul in beneficiul orasului,la fel ca si firmele bagate cu forta pe gat lui Fodor Terra,Geiger, SOMA etc, noi am votat FDGR si ne conduce PNL.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paul

Acum 1 săptămână

Evident că da !
Raspunde

Un oarecare

Acum 1 săptămână

Corect!! Interesant este cum crește prețul unui proiect, pe care nu-l vrea aproape nimeni. Și o să mai crească prețul doar așa ca unii-putini -țin morțiș la acest proiect.Ma bate gândul că pe undeva este o ilegalitate,o țeapă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Che

Acum 1 săptămână

Aloooo primăria ! Terminați draq cu tâmpeniile astea și faceți grădinițe , extindeți școlile, dotațile ,terminați liceul ăla de Artă ca e început de zeci de ani !! Va mă zic , incompentii naiba ce sunteți
Raspunde

Aeroport 60 milioane

Acum 1 săptămână

Asa au facut si o hala amarata si o parcare la aeroport.....cu 60 de milioane. In Brasov au facut aia, un intreg aeroportul, cu 40. Cu tot cu pista. Tepe marca Campeanu-Turcanu-PNL.
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 1 săptămână

Esti ironic, nu? Ca porcaria asta, la fel ca pista de biciclete, tine de primărie nu de județean
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chris

Acum 1 săptămână

Va fi un loc apreciat de public veti vedea. Va fi o alternativa pentru Dumbrava. Lumea va iesi in natura chiar daca vine cu masina. Poate va ajunge si o linie de autobuz mai aproape
Raspunde

Denea Vasile

Acum 1 săptămână

Oare cand va intra pe fir DNA-ul sa vada cum e treaba cu parcul asta Gusterland?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 săptămână

Po' s-aștepți
Raspunde

Ghiță

Acum 1 săptămână

Să se facă în Aqua parc, să nu mai mergem la Deva, Călimănești, Felix,etc,ce să facem la Gusterland??
Raspunde

Socrate

Acum 1 săptămână

Sa numărăm gusterii
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Oare chiar nu o poate nimeni convinge pe d-na primar sa nu mai risipeasca banii sibienilor pe aceasta monstruozitate inutila si sa-i foloseasca in scopuri strict necesare bunului mers si al confortului orasului, cum ar fi pasaje in intersectiile foarte aglomerate asa cum s-au facut in Oradea? Nu este destul cu parcul Belvedere (alt proiect aflat in paragina)?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 săptămână

Ați tot urlat toți postacii că vreți verde copaci. Acu că vă face nu mai vreți, tembelilor?
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 săptămână

Bambolero, Fodor nu face nimic verde, aia betoneaza dealul, dar atat ai inteles tu din proiect.
Raspunde

Rob

Acum 1 săptămână

Studiu geo nu s-a făcut înainte?
Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

Orice gușterițean știa încă din anii 70 că nu poți construi pe lutul care pleacă la vale după orice ploaie mai serioasă. Și cam tot de aia a fost lăsat totul sălbatic și ținut cât de cât pe loc de vegetația crescută spontan. Așadar, ce loc mai bun de îngropat bani? Odată la construcția cu adiționale și apoi de-a lungul timpului sa tot repari ce se strică de la mișcarea naturală a dealului? Știau și știu foarte bine ce fac Dovadă mai bună decât scumpirea de acum, când nimeni nu lucrează nimic dar toată lumea e cu ochii pe premiu nici că se poate? Așa că ,lasă, sa se scumpească. Și să se mai scumpească și în viitor. Că doar nu dau de la ei. Dau de la prostii deja îndatorați pe generații pentru îmbogățirea câtorva ...aleși.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

De câți ani are Sibiul un primar care încasează și pensie și salariu? In condițiile legii, desigur Unui asemenea om vrem sau sperăm să îi pese de banul public ?
Raspunde

Aurelia

Acum 1 săptămână

Ar fi necesar un Aqua parc. Este atata spatiu nefolosit in Camsor si este atat de aproape pt tot sibianul.......o suprafata mare si nefolosita !!!!
Raspunde

Chirica`

Acum 1 săptămână

Ai auzit cumva de proprietate privata? Acolo nu e proprietara primaria
Raspunde

@Chirica`

Acum 1 săptămână

dupa logica asta nu se mai facea nici un km de autostrada in tara. LEGAL, unde e nevoie, se pot face exproprieri cu acordare de despagubiri. Primariile din Bucuresti, Brasov, Cluj, etc. exact asta au facut, pentru interesul general, si au creat parcuri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mesterul dupe net

Acum 1 săptămână

Plin de constructori. Adevaru e ca orice se face,nu e bine. Toti vreti pasaje si strazi largite,parcari,piste,dar cand se lucreaza la ele comentati ca se lucreaza incet,prost sau cautati orice motiv sa bagati de vina. Acest gusterland sigur a beneficiat de consultare publica! Ati fost la primarie? NU! A,ca sunt alte prioritati precum crese,gradinite,scoli,blocuri pentru tineri,camine pentru batrani etc,nu contesta nimeni.
Raspunde

Alex

Acum 1 săptămână

Până la urmă rămâne ceva pentru Sibiu, o alternativa la Dumbrava, un Aqua park este prevăzut în Câmpușor. Costă cât repararea a două străzi din Sibiu, care oricum nu ar fi fost apreciate. Dar ce mă frustrează cel mai mult este că se investesc foarte mulți bani publici și europeni pe divertisment și foarte puțini pe sănătate. Când ar trebui să fie invers.
Raspunde

Titi de la primărie

Acum 1 săptămână

Teatrul nou, cu o sală de spectacole modernă, mai mare, a rămas o vorbă goală a lui Fodor, deși este o necesitate pentru un oraș ca Sibiu. Ne batem pe bilete la fiecare spectacol de la TNRS și pe fiecare concert la Filarmonică. Spunea Fodor că e scumpă o sală nouă, peste 10 milioane de euro. Dar s-au găsit bani pentru un parc unde vor merge 20 de drumeți și 5 motocicliști pe săptămână.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus