Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Cât de greu este să construiești o stație de autobuz la marginea Sibiului: aproape doi ani numai demersurile oficiale

Cât de greu este să construiești o stație de autobuz la marginea Sibiului: aproape doi ani numai demersurile oficiale

Cinci ani - acesta este termenul maxim pe care și l-a asumat Consiliul Județean Sibiu pentru amenajarea unei stații de autobuz. Punctul de oprire a fost solicitat de mai multe ori de locuitorii din comuna Roșia, care să fie amplasat în dreptul cartierului Bavaria. Înainte însă de a începe numărătoarea celor cinci ani a fost nevoie de aproape doi ani de demersuri oficiale.

După mai multe solicitări ale locuitorilor din Roșia, respectiv cartierul Bavaria din Dealul Dăii, demersurile oficiale pentru înființarea unei stații de autobuz au început pe la sfârșitul anului 2021.

Iată care este drumul birocratic al înființării stației de autobuz, care încă nu s-a încheiat:

1. Mai întâi, CJ Sibiu a solicitat Ministerului Apărării Naționale - având în vedere faptul că în acea zonă se află Poligonul Militar Dealul Dăii - un punct de vedere referitor la posibilitatea transmiterii unei suprafețe de teren din domeniul public al Statului Român în domeniul public al Județului Sibiu, în vederea realizării refugiului pentru stația de autobuz.

2. În ianuarie 2022, ministerul le-a răspuns funcționarilor de la CJ Sibiu: „solicitarea dumneavoastră a fost analizată de structurile abilitate ale Ministerului Apărării Naționale, care au avizat favorabil transmiterea părții din imobilul 2661 Daia, afectată de realizarea stației de autobuz”. Din scrisoare, care a fost înregistrată la CJ pe 3 februarie 2022, aflăm că județul a cerut transmiterea unei suprafețe de 75 mp, însă „în urma efectuării măsurătorilor și a dezmembrării la cartea funciară a imobilului, a rezultat că poate fi obiectul transferului o suprafață de 47 mp”.

În document, reprezentanții ministerului mai menționează că la nivelul CJ Sibiu trebuie să fie adoptată, mai întâi, o hotărâre prin care să solicite acest lucru Guvernului. Aceștia oferă draftul proiectului de hotărâre, urmând ca la articolul 2 reprezentanții județeni din Sibiu să menționeze termenul pe care și-l asumă pentru construirea stației de autobuz, iar articolul 3 să prevadă că dacă termenul nu este respectat, atunci terenul revine în proprietatea statului.

„În instrumentul de prezentare și motivare al hotărârii consiliului județean trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a uzului sau interesului public județean (...)”, se mai menționează în răspunsul dat de Ministerul Apărării Naționale CJ Sibiu.

3. Pe 24 februarie 2022, CJ Sibiu a aprobat hotărârea cu privire „aprobarea cererii Consiliului Județean Sibiu pentru trecerea imobilului – teren înscris în CF nr. 112673 Roșia, nr. cadastral 112673, din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Apărării Naționale, în domeniul public al Județului Sibiu”.

Hotărârea stipulează că realizarea unui refugiu pentru o stație de autobuz pe DJ 106 Sibiu-Agnita va avea loc „într-un termen de 5 ani, cu fonduri din bugetul local al județului”.

4. În ultimele zile ale anului trecut, pe data de 28 decembrie 2022, Guvernul de la București a adoptat hotărârea nr. 1.586 din „privind trecerea unei părți din imobilul 2661 din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al județului Sibiu și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”.

Hotărârea are și o largă notă informativă, cu alte detalii birocratice care țin de cadastru, inclusiv existența unor erori în cartea funciară.

5. Următorul pas, dar nu ultimul, urmează să fie făcut în această săptămână. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJ Sibiu este inclus proiectul de hotărâre „privind declararea de uz și interes public județean a imobilului teren situat în comuna Roșia, județul Sibiu, identificat în CF nr. 112673 Roșia, nr. cadastral 112673”.

Proiectul prevede declararea terenului de 47 mp de uz și interes public județean, ce are valoarea de inventar de 804,57 lei. Totodată, se atestă apartenența la domeniul public al Județului Sibiu a imobilului și se aprobă întabularea acestuia pe seama UAT Județul Sibiu.

(...) După acest moment va porni cronometrul pentru amenajarea stației de autobuz. Termenul pe care îl au la dispoziție autoritățile județene pentru amenajarea unei stații de autobuz lângă șoseaua DJ 106 Sibiu-Agnita, în dreptul cartierului Bavaria, este de 5 ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3232

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Eu

Acum 11 luni

Doar nu credeți că la STAT se muncește!!! Minim o treime din angajații la stat, funcționării, sunt degeaba.
Raspunde

Rodica

Acum 11 luni

Probabil trebuie dat si o lege pe care s-o voteze Parlamenul. Apoi, daca nu o ataca nimeni la CCR, se poate construi o simpla statie de autobuz. Si daca dupa cinci ani nu-s terminate procedurile ... asta e, atat s-a putut in tarisoara noastra. S-au cheltuit bani si nu s-a facut nimic!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus