Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Ministrul Culturii a anunţat că va semna ordinul privind clasarea fostei închisori comuniste de la Piteşti ca monument istoric

Ministrul Culturii a anunţat că va semna ordinul privind clasarea fostei închisori comuniste de la Piteşti ca monument istoric

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat sâmbătă că urmează să semneze un ordin privind clasarea fostei închisori comuniste de la Piteşti ca monument istoric.

„În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric, alături de alte patru închisori, Râmnic, Sighet, Jilava şi Aiud, în lista de patrimoniu istoric. Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii", a declarat Raluca Turcan sâmbătă, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă, citată de Agerpres.

Memorialul Închisoarea Piteşti şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) au cerut, pe 20 octombrie 2022, urgentarea clasării în întregime ca monument istoric a fostului penitenciar comunist. Fondatorul Memorialului Închisoarea Piteşti, Maria Axinte, atrăgea atunci atenţia asupra riscului ca un corp de clădire să fie demolat, pentru a face loc unui proiect imobiliar, reamintind totodată că demersurile pentru clasarea ca monument istoric au început în urmă cu mai mulţi ani, dar procedura durează deja de foarte mult timp.

Memorialul Închisoarea Piteşti lansase anterior o petiţie pentru salvarea fostului penitenciar, "pentru ca generaţiile viitoare să nu uite ce a însemnat comunismul".

Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu privat aflat în interiorul fostului penitenciar de la Piteşti, unde s-a experimentat aşa-numita reeducare prin tortură a opozanţilor regimului comunist.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1558

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 9 luni

Patrihotii s-au rafinat. In capitalism practica jaful, crima si tortura in spitale si azile sau ambulatoriu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus