Duminică,
24.09.2023
Thunderstorm With Heavy Rain
Acum
20°C

O nouă stație de alimentare va fi construită pe A1, la Miercurea Sibiului: cu parcări, încărcare pentru vehicule electrice și stații cu hidrogen

O nouă stație de alimentare va fi construită pe A1, la Miercurea Sibiului: cu parcări, încărcare pentru vehicule electrice și stații cu hidrogen

Pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu va fi construită o nouă stație de carburanți, cu parcări și stații de încărcare pentru vehicule electrice. Acestea vor fi amenajate într-un spațiu pentru servicii existent în apropiere de orașul Miercurea Sibiului.

OMV Petrom Marketing SRL a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare a proiectului, în vederea obținerii acordului de mediu, în care își anunță intenția de a construi o stație de distribuție carburanți cu amenajările aferente, plus stații de încărcare vehicule electrice (camioane și autoturisme), parcări, mijloace de publicitate și elemente de semnalizare luminoasă (totem, steaguri, pole-sign) și alte amenajări. Acestea ar urma să fie construite și amenajate în incinta spațiului pentru servicii existent la km 288+810 stânga pe autostrada A1 Orăștie-Sibiu, în conformitate cu prevederile contractului de concesiune pe care l-a semnat cu CNAIR, încheiat în martie 2023.

Amplasamentul viitoarei stații de alimentare este compus dintr-un teren cu suprafața de 29.176 mp, situat administrativ în județul Sibiu, UAT Miercurea Sibiului și care se află în proprietatea statului român și administrat de CNAIR.

Pe amplasament se află un spațiu pentru servicii, care are următoarele dotări și amenajări: parcări pentru autoturisme, autocare și camioane, spații de odihnă, clădire grup sanitar public, rezervor de apă, stație pompe și hidrofor, stație epurare mecano-biologică, post transformare, iluminat exterior.

„Obiectivul general al proiectului este îndeplinirea obligațiilor asumate de către Statul Român privind dotarea autostrăzilor care fac parte din Coridorul IV Pan European cu combinații de dotări și servicii pentru asigurarea alimentării cu carburanți convenționali, cu energie electrică pentru autovehiculele electrice și pentru satisfacerea altor necesități ale utilizatorilor participanți la trafic, prevăzute în reglementările și standardele europene”, se arată în justificarea necesității proiectului.

Concesiune pe 20 de ani

Perioada de execuție este estimată a se derula în aproximativ 120 de zile calendaristice.

În incinta spațiului urmează să fie construită o cabină-stație – spațiu comercial și alimentație publică; terasă exterioară; zona de distribuție carburanți lichizi (benzine și motorine) – platformă cu 10 piste, 5 peroane, 4 distribuitoare multiprodus, din care unul de tip turbo, 1 distribuitor cu debit mărit pentru motorină și 5 distribuitoare AdBlue; punct zonă servicii-curățare interioară în regim self-service și igienizare auto, dotat cu colonetă aer comprimat pentru umflare anvelope, apă și aspirator tapițerie, având două locuri de staționare pentru autovehicule; stație de reîncărcare autovehicule ușoare electrice – 4 posturi de încărcare cu 8 locuri; stație de reîncărcare autovehicule grele electrice, 9 posturi de încărcare cu 9 locuri etc.

Se estimează că în cadrul stației de distribuție carburanți proiectate vor fi tranzitate anual următoarele cantități de combustibili:

Benzina – cca. 2500 mc/an;

Motorina – cca. 3500 mc/an.

Precizăm că CNAIR a semnat, în martie 2023, patru noi contracte pentru concesionarea de servicii în vederea utilării/dotării, operării și întreținerii spațiilor pentru servicii/parcări de scurtă durată/parcări de lungă durată aflate pe autostrăzile și drumurile naționale din România deschise traficului rutier.

Contractele au fost semnate pentru fiecare lot cu operatorii economici declarați câștigători. Unul dintre loturi vizează spațiile pentru servicii de la km 288+810 (stg/dr.), Miercurea Sibiului, Autostrada A1, Orăștie – Sibiu, semnat cu OMV Petrom Marketing SRL.

Valoarea minimă a redevenței anuale este de 2.300.000 lei, iar durata contractului de concesiune este de 240 luni (20 ani).

Dotările obligatorii

Potrivit CNAIR, dotările minime obligatorii pe care concesionarul trebuie să le proiecteze, construiască (sau care sunt deja construite), finanțeze, opereze și întrețină, astfel încât spațiile de servicii aferente fiecărui lot să fie complet funcționale, sunt:

Parcare;

Toalete publice;

Stație distribuție carburant;

Spațiu comercial;

Snack bar;

Stații încărcare vehicule electrice ușoare;

Stație reîncărcare vehicule electrice grele (doar în spațiile de servicii aferente Lotului 1);

Stație de distribuție/încărcare hidrogen (doar în spațiile de servicii aferente Lotului 1) – până cel târziu la 31 decembrie 2030.

De asemenea, concesionarul are posibilitatea de a executa și alte dotări suplimentare (restaurant, motel, parcare securizată, etc.) față de cele minime impuse obligatoriu prin caietul de sarcini.

Epopeea „autostrăzii de nisip a Sibiului”: Constructorul italian nu a mai construit spațiile de servicii

Contractul de realizare al celor 22,11 km de autostradă, de pe teritoriul județului Sibiu, a fost semnat în iunie 2011 cu firma Impregilo SpA (care în 2014 a fuzionat cu Salini SpA) pentru suma de 604,7 milioane de lei, fără TVA. Termenul inițial de finalizare a fost stabilit pe 17 aprilie 2013, dar deschiderea circulației a fost realizată abia pe 14 noiembrie 2014, în special din cauza alunecărilor. Cu autostrada închisă circulației în septembrie 2015 din cauza unei crăpături de 50 de metri în asfalt, contractul nu a fost considerat niciodată îndeplinit și a fost reziliat în ianuarie 2016, după patru luni în care constructorii au refuzat să mai repare cei 50 de metri de crăpătură. În locul căreia a rămas o groapă de 200 de metri, săpată pentru a elimina cauzele care au dus la crăpătura în creștere. Până la rezilierea contractului, Salini Impregilo SpA a încasat 602,9 milioane de lei. Nu i-a putut folosi pe toți, deoarece scrisoarea de garanție constituită la semnarea contractului, în valoare de 60,4 milioane de lei, a fost executată de autorități în aprilie 2016. Din acești bani au fost achitate lucrările de refacere a gropii lăsată de constructorii italieni, lucrări în valoare de 8,8 milioane de lei.

În ceea ce privește spațiile de servicii prevăzute în zona Miercurea Băi, acestea nici nu au mai fost executate de constructor, ci ulterior de CNAIR.

Toată istoria, aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Mihai Tanase

Acum 3 săptămâni

Tot ce ati gasit pentru a ilustra articolul, este o poza din Mare Britanie ?

Raspunde

Mihai Tanase

Acum 3 săptămâni

Ce cusur avea comentariul meu de la ora 20:59 de nu a fost "moderat pentru a evita limbajul agresiv de pe aceasta platforma ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus